havadurum

Et ihracatı kapıda...

1420

Gazetemiz sahibi Mehmet Özkurnaz`ın oğlu Gökhan Özkurnaz`ın düğünü nedeni ile Çanakkale`de bulunan Konya Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Seyit Dağ ile Edirne Tarım Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Erken gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret ettiler. Ziyaretleri sırasında tarım ve hayvancılık konusunda açıklamalarda bulunan Dağ ve Erken, sorunların bahsetti. Ülke tarımının bölgesel toplantılara ihtiyacı olduğunu dile getiren Dağ ve Erken, tarımsal üretimde ve hayvancılıkta maliyetlerin giderek artması ve buna rağmen taban fiyatlarının istenilenin altında olmasının sektörleri olumsuz etkilediğini ifade ettiler. Özellikle süt taban fiyatının yetersiz olduğunu dile getiren Dağ ve Erken, dişi hayvan kesimlerinin hat safhaya ulaşmasının önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Süt fiyatları böyle giderse, hayvancılık bitme noktasına gelecek, yeniden et ithalatı yapar hale geleceğiz" dediler. 

"Bölgesel toplantılar yapılmalı"
Konya Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Seyit Mehmet Dağ, basının önemine vurgu yaparak, örgütlü üreticinin basınla iç içe olması gerektiğini söyledi. Dağ, "Sayın Genel Başkanımız Mehmet Özkurnaz`ın Çanakkale`de OLAY Gazetesi`ni aldığını duyduk, buraya gelmişken ziyaret etmek istedik. Basın çok mühimdir bizler için. Örgütlü çiftçilerimizin, örgütlerimizin basında yer alması, basınla iç içe olması üreticilerimizin menfaatinedir. Konya`mız, tahıl üretiminde, şeker pancarında, hayvancılık ve süt üretiminde ön sırada olan bir ilimiz. Türkiye`nin tahıl ambarı, başkentidir Konya. 8-9 yıldır üretimde lider bir şehrimizdir. Bakanlığımızın özellikle taban fiyatları konusunda, üreticiye biraz daha destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm bölgelerimizin ayrı ayrı sorunları var. Trakya`nın, Doğu Karadeniz`in, Doğu Anadolu`nun tarımsal anlamda ayrı ayrı sorunları mevcut. Bizler bakanlığımızın bölgesel toplantılar yapmasını talep ediyoruz. Çünkü her bölgenin sorunları farklı. Bu sorunları bakanlığımızca da bilinerek gündeme getirilmeli. İşte basın bu nedenlerle de çok önemli. Bizler örgütlü üreticiler olarak sorunlarımızı basın aracılığı ile gündeme getiriyoruz" dedi. 
"Yem fiyatlarının önüne geçilmeli"
Konya`nın günlük 3,500 ton süt ile üretimde lider olduğunu dile getiren Konya Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Seyit Mehmet Dağ, 2010 yılını hatırlattı. "Konya`mızda da her yerde olduğu gibi süt fiyatları konusunda sorunlarımız var" diyen Dağ, "Süt fiyatı yetersiz. Yem fiyatlarının önüne bir türlü geçemedik. Dişi hayvan kesimi artmaya başladı. Bakın 2008 yılında da bu sorunlar yaşandı, dişi hayvan kesimi hat safhaya çıktı ve ondan sonra 2010 yılında süt sanayisinde de ette de sıkıntılar yaşadık, yurt dışından et ürünleri ithal etmeye başladık. Dişi hayvan kesimi böyle giderse, ileriki dönemde bu et ithalatı ile sonuçlanacak. Yem fiyatının önüne geçilmesi gerekiyor. Taban fiyatlarında sıkıntılarımız var. Biz şunu diyoruz, keşke taban fiyatı iyi olsa da, ürettiğimiz ürün değerinde satılsa da desteklemeyi hiç vermesin bakanlığımız. Destekleme var, alıyoruz ama o da bir sıkıntı. Bu sıkıntıları aşmak için taban fiyatlarının iyi belirlenmesi gerekiyor. Nüfusumuz 83 milyon oldu. Bu nüfusu doyurmamız, dışarıya tarım ürünü ihraç edebilmemiz için taban fiyatlarının yükselmesi, buna bağlı olarak da üretimin artması gerekiyor..." ifadelerine yer verdi. Dağ ayrıca, pancar başta olmak üzere tarımsal üretimde suyun önemine dikkat çekerek, mazot ve elektrik faturalarının da yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Dağ, "Elektrik ve mazot konusunda KDV`nin yüzde 2`lere çekilmesi gerekiyor. Çünkü, elektrik ve mazot çok önemli bir gider kalemi oluyor bizler için. Biz Konya`da, 150-200 metrelerden su çekiyoruz. Mazot ve elektrik konusundaki gider bizim belimizi büküyor" dedi. 
"Trakya`da hayvancılık yok bitme noktasına gelecek"
Edirne Tarım Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Erken de süt fiyatları ve hayvancılık konusuna değinerek, "Edirne`de 197 kooperatifimiz var, 155 kooperatifimizin günlük 330 kapasite ile birlik olarak pazarlıyoruz. Bunu pazarlarken de en büyük sıkıntımız süt fiyatlarıdır. Süt fiyatları ne olursa olsun, şuan 2,20 lira olan müstahsil kısmının en az 2,80 lira olması lazım. Çünkü daha süt fiyatları belirlenmeden, yem fiyatlarına bir ay içinde iki kez zam geldi. Süt fiyatları böyle giderse, Trakya`da hayvancılık bitme noktasına gelecek. Tarım Bakanlığımızın Ulusal Süt Konseyi ile yapacağı istişareler çok önemli. Bizler de birlikler olarak Ulusal Süt Konseyi ortaklarındanız. Eğer süt fiyatları istenilen seviyelere gelmezse, zaten düve ve inek kesimleri son dönemde hat safhalara ulaştı, bu anlamda da git gide, özellikle Trakya`da hayvancılık, bitme noktasına gelecek" dedi. 
"Pirinçte müdahale fiyatları dengelenmeli"
"Bildiğiniz gibi bu yıl Trakya`da, son yılların en kurak yılı yaşandı" diyen Erken, "Buğday, ayçiçeği verimlerinde sıkıntı oldu. Verim sıkıntısına rağmen fiyat olarak sevindirici bir fiyat var. Trakya, Türkiye pirinç üretiminin yüzde 46`sının yetiştirildiği bir bölge. Edirne`de yetiştirilen birincin yüzde 70`ine varan sulamasını kooperatifler yapıyor. Bilindiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale fiyatı açıklamaları, geçen yılki Aralık-Ocak dönemi fiyatlarının biraz altında. Hasat başladı ve devam ediyor. Hasat devam ederken bu fiyat dengelerinin de sağlanmasından yanayız. Üretimi yaparken, özellikle sulu tarımda, en büyük sıkıntımız elektrik ücretleridir. Çok büyük bir maliyet bu. Biz yıllardır girişimlerde bulunuyoruz, bunu dile getiriyoruz. Genel Başkanımız da bu konulara değiniyor. Tarımsal üretimde elektriğin farklı değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda KDV`nin de 1`lere, 2`lere çekilmesinden yanayız. Ama en büyük sıkıntımız, elektrikte normal abone gibi ücret alınmasıdır. Faturalarda faiz çok fazla geliyor, çok yüksek. Bu anlamda elektriğin mutlaka tarımsal üretimde daha ucuz olmasını diliyoruz. Bu sadece Trakya`nın değil, bütün Türkiye`nin sorunu" ifadelerine yer verdi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş