DOLAR 32.3381 %0.10
EURO 35.189 %0.03
G.ALTIN 2241.3604 %-0.10
BITCOIN 64722.7403 %-3.91
ETHERIUM 3352.486 %-4.40
havadurum

FARKLI KİMLİK, AYNI HAYAT

Hepimizin eskiden beri sahip olduğu Nüfus Hüviyet Cüzdanı, Hüviyet Cüzdanı, Nüfus Cüzdanı, TC Kimlik olarak bilinen kimlik belgesinin mikroçipli kart olarak sunulan yeni haline geçiş süreci başladı. Ben de başvurumu bugün gidip yaptım ve daha kolay, sorunsuz bir deneyim yaşayabilmeniz için sizlerle bu süreci paylaşmak istedim.

5807

 

 

Akla ilk gelen sorular, “Değiştirmek zorunlu mu ve ne kadar vaktim var?”. Nüfus müdürlüğündeki yetkiliden aldığım bilgiye göre, mevcut (eski) kimliklerinizin henüz 5 yıl daha resmi geçerlilik süresi var. Ancak rehavete kapılmayın, çünkü pratikte bu herkes için geçerli değil. Sınavlara katılacak öğrenciler vb. başvurular için “Yeni kimlik çıkarttınız mı? Bu başvuru için yeni kimliğiniz olması lazım. Yeni kimlik olmadan şunu şunu yapamazsınız.” gibi problemler yaşamamanız için kimliğinizi bir an önce değiştirmenizi tavsiye ederim.

 

İkinci soru, “Kimliği değiştirmek için ne yapmalıyım?”. Öncelikle bir randevu almanız gerekiyor. Öyle bir koşu nüfusa gidip bana yenisini verin diyemiyorsunuz. Randevu almanın en temiz yolu İnternet’ten başvuruda bulunmak. Bunu için ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresine gitmeniz yeterli. Basit yönergeleri takip ederek bir başvuru oluşturuyorsunuz ve size evrak teslimi için nüfus müdürlüğünü ziyaret etmeniz gereken gün ve saat veriyor. Kendi başvurumda 3 hafta sonraya ancak sıra alabilmiştim. Bu nedenle bir an önce randevu almanızda fayda var. Dilerseniz ALO 199’u arayarak da randevu alabiliyorsunuz.

 

Üçüncü soru, “Başvuruda istenen belgeler neler?”. Öyle karmaşık bir istekleri yok. 1 adet biyometrik fotoğraf, mevcut kimliğiniz ve 16 TL, hepsi bu kadar. Bilmeyen kalmadıysa da biyometrik fotoğrafın ne olduğunu kısaca söyleyelim. Biyometrik fotoğraf belirli kurallarla çekilen özel bir vesikalık türü. Bunun için fotoğrafçınıza gidip “Kimlik için biyometrik fotoğraf istiyorum.” demeniz yeterli olacaktır.

 

Gelelim 16 TL ücrete... Bu konu özellikle sosyal medyada çok tartışıldı ve halen de tartışılıyor. Açık söylemek gerekirse bu tartışmayı çok yersiz ve itici buluyorum. Keza, sizin adınıza özel üretilecek olan, yıllarca kullanacağınız çipli bir kartın maliyeti için oldukça mütevazı bir rakam. Bunun içine nüfus müdürlüklerinde size bu konuda yardımcı olan masalarda sunulan teknolojiyi ve yeni sistemin altyapısını da eklerseniz kesinlikle sudan ucuz. Siyasileri ve alınan kararları eleştirme refleksimiz öyle gelişmiş ki, bize artık iyilik de yaramıyor… “Neden bunlar kimlikleri değiştiriyor?! Yine silkeliyorlar bizi!! Bütün dertleri para toplamak, soyguncu bunlar!!” diye paranoyak serzenişlerde bulunuyorsunuz. Sapla samanı ayırmak lazım diye düşünüyorum. Hizmette kalitenin bedeli var...

 

Randevu günümüz geldi, gittik sıramıza girdik ve nüfus memuru ile karşılaştık. Güzel, modern bir ofis, beyaz masalar… Hemen yanda başvuru yapan kişi de görebilsin diye, bütün kimlik bilgileri ve detayların açıkça görüldüğü bir monitör, önünüzde masanın üzerinde de parmak izi almak için bir tarayıcı. Resminizi ve kimliğinizi uzatıyorsunuz, nüfus memuru onu küçük bir kağıda yapıştırıp altındaki kutucuğa imza atmanızı istiyor. Aman özenerek atın, çünkü bu attığınız imza resminiz ile birlikte bir tarayıcıdan geçip kimliğinize basılmak üzere ekranda beliriyor. Daha sonra parmak izi ve avuç iziniz hemen orada taranıyor. Masa masa gezip bir sürü ayrı birim arasında helak olmadan işleminiz tamamlanıyor. Sonunda, nüfus memuru başvuru suretini size imzalatıyor ve işleminiz bitiyor.

 

Bundan sonra yapmanız gereken verilen adreste kimliğinizin gelmesini beklemek. Yaklaşık 45 gün içerisinde PTT aracılığı ile teslim edileceği söyleniyor. Kapalı bir zarfta ileride kullanımına yönelik bir de şifre teslim ediliyor. Yani banka kartlarında olduğu gibi… Bütün bunlara ek olarak, yeni kimliklerde ortak renk kullanılıyor. Medeni Hali yer almıyor. Dini hanesi de -istenirse- yer almıyor. Nüfus memuru bunları size başvuru esnasında soruyor...

 

Sonuç olarak; yakın gelecekte altyapıların birleştirilmesi sonucu, ehliyet, pasaport, banka hesaplar vb bir çok kimliğin, farklı yetkilerin yeni çipli kimliğinizde toplanacağını düşünürsek, daha az bürokrasi ve masraf, daha az zaman kaybı için kesinlikle desteklenmesi gereken bir geçiş. Tabii çok da beklentiye girmemek lazım. Kimlikler kolay değişiyor da, hayatlar yine aynı hayat. Keşke 16 TL’ye daha kaliteli bir hayata geçmek de mümkün olabilseydi...