havadurum

FARKLI OLMANIN FARKINDALIĞI

Şöyle etrafımıza dikkatlice baktığımızda fiziksel olarak herkesin farklı olduğunu görmekteyiz.

5239

 Tanıdığımız insanlar arasında karakter olarak birbirine benzemeyen birçok arkadaşımız vardır. Hatta tek yumurta ikizlerinin bile karakterleri birbirinin aynı değildir.

Zaten insanlar arası bütün ilişkileri sağlayan en temel unsurlardan birisi de bu farklılık değil mi ? Farklı olmak kötü bir şey mi? Hayır ! gayet de iyi bir şey. Herkesin aynı huyda olduğu, herkesin aynı görünüşte, aynı karakterde tıpkı mitoz bölünme geçirmiş bir canlı gibi birbirinin kopyası olduğunu düşünsenize. Herkes birbirinin aynı olsaydı herkes birbirini karıştırırdı öyle değil mi ?
Ancak bireylerin bu farklarını yeteri kadar fark edememesi ya da kendilik değerini algılayamayacağı bir sosyo kültürel ortamda yaşıyor olması, yeni fikirlerin, özgün planların önünde hep bir duvar olmuştur. Uygun olmayan yetiştirilme tarzı, eğitim görme konusunda dezavantajlı olmak, özgün fikir ve üretim yapabilmenin ketlenmesinin ilk aklımıza gelen nedenlerindendir. 
Bugünü düşündüğümüzde ise farklı olmanın önündeki engellerin en başında üşenme ve ertelemenin olduğunu görmekteyiz. Değişimi herkesten bekleyen ama bir türlü kendisi değişmeyen bireylerin yeni planlar yapıp orijinal işler üretmesini bekleyebilir miyiz? 
Çocuklarından başarı bekleyen anne babalar, çevresinin ona nazik ve şefkatli olmasını bekleyen bireyler, öğretmeninden daha fazla not ve takdir bekleyen öğrenci örneklerindeki gibi hep karşı taraftan bir beklenti içerisindeyiz. Yeni ve farklı olmayı unutmuş gibiyiz. Çabalamak, her anlamda üretmek çok zor ve uzak gibi. Kendi içinde değişimi yaratamamak toplumsal anlamda da değişimin dinamiğini engellemektedir. 
Benim okuyucularıma bu konuda önerim aşağıdaki soruları fırsat buldukça kendilerine sormaları ve uzun uzun düşünmeleridir. Özellikle, çalışma planı yapmakta zorlanan, yaptığı planı uygulayamayan, ders çalışmaya oturduğunda yeterince güdülenemeyen, çalışmalarını daha anlamlı hale getirmek isteyen öğrencilerin de bu sorularla değişimi düşünmeleri yaşamlarına yeni bir anlam katacaktır.
Beni diğer insanlardan farklı yapan özelliklerim nelerdir? Bu özelliklerimin hangilerini geliştirebilirim?
Bugüne kadar hayatımda neleri diğer insanlardan farklı yaptım ? Farklı yaptıklarımın benim hayatıma kattığı değerler nelerdir? 
Bundan sonra neleri diğer insanlardan farklı yapabilirim? Yapabileceklerim benim hayatımda neleri değiştirebilir? 
Önümüzdeki hafta, bir ay, altı ay ve bir yıl içerisinde yapmak istediklerimi planlasam önceliklerim neler olur?
Çocuklarımızı fark yaratan, özgün olabilen bireyler olarak görmenin en kolay yolu, bu konuda onlara doğru rol model olmaktan geçeceğini unutmadan iyiliklerin hep sizi bulacağı yeni bir yıl diliyorum.