havadurum

Farm17s'in hedefi dünya markası olmak!

1181
Çanakkale Belediyesi`nin kırsal kalkınma hedefleri doğrultusunda kurulan Troia Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi`nde çalışan kadınlar tarafından üretilen ürünler, üreticilerle buluşmaya başladı. Farm17s markası altında üretilen ve herhangi bir katkı maddesi içermeyen pekmez, reçel, marmelat, salça, sos, fermente içecek ve sirke gibi ürünler hem yurtiçi hem de yurtdışına pazarlanacak. Proje kapsamında Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Ofisi`nden Topluluk Destekli Tarım projesi kapsamında ekipman desteği ve iş modeli danışmanlığı alındı. 
 
2020 yılında kurulan ve üretime başlayan Farm17s`de üretime başlamadan önce, ihtiyaçları belirlemek için `türetici araştırmaları`, `hane halkı tüketim verileri` ve TÜİK`in `bitkisel denge tabloları` istatistiklerinden faydalanıldı. İyi tarım uygulamaları, bitkisel denge istatistikleri ve ürünlerin hane halkı penetrasyonlarına göre, üretim ve ürün karmasına karar verildi. Üretim süreçlerini, üretim ve pazarlama görevlerini ve ekipman ihtiyaçları belirlendi. Meyve sebzelerin hasat dönemlerine göre üretim planları hazırlandı. Tohumundan meyvesine Çanakkale`de yetişen ürünler kullanıldı. 
Markanın tanıtımı Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi`nde bulunan üretim tesisinde gerçekleştirildi. Lansman toplantısına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, TAR-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, belediye başkan yardımcıları, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, belediye meclis üyeleri, kooperatif üyesi kadınlar ve davetliler katıldı. 
"Sevgimizi katarak ürettik"
Tanıtım toplantısında ilk olarak konuşan Çanakkale Troia Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nazmiye Gök, kooperatif ve markanın kuruluş ile gelişim sürecini katılımcılara anlattı. Çanakkale lezzetlerini tüketiciyle buluşturmak üzere işlemeye başladıklarını belirten Gök; "Tohumundan meyvesine Çanakkale`de yetişen ürünleri sizler için sevgimizi katarak ürettik. Sürdürülebilir olmayı, kadın işgücüne katkı sağlamayı, iyi gıdalar üretmeyi hedefliyoruz" dedi. Gök, emeği geçen herkese teşekkür etti.

"Hedeflerimiz yüksek"
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Kuruluşu Türkiye ofisinin iş modeli geliştirme uzmanı Nurhan Kenar, Avrupa`daki bazı kooperatiflerin, bazı ülkelerin gayrisafi milli hasılalarından çok daha fazla ciroları olduğunu belirterek; "Bizim hedeflerimiz yüksek. Yapacağız da... Bazı insanların yemeğe, bazı insanların üretmeye iştahı vardır. Burada üretime iştah var" dedi. 
"Bu bir sosyal projedir"
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ise emeği geçen herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında; "Bu sinerji, bu saygın ekiple ve değerli ortaklarımız ile oluştu. Aslında bu bir kadın istihdam projesidir ama tek bakış açısıyla bakmamak gerekir. Bu bir sosyal projedir. Bu kadının, çocuğun, üreticinin, sağlıklı ürün arayan tüketicinin hayatına dokunan projedir" dedi. 
"İşin doğrusu kooperatifleşme"
Son olarak konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tarımsal üretime ve tarımsal üretimin desteklenmesine çok önem verdiklerini söyledi. Başkan Gökhan konuşmasının devamında; "Dünyanın gidişatında küresel ısınma sonucunda özellikle ülkemizdeki tarımsal üretimdeki gerilemede ve sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşmadaki sıkıntılar beni açıkçası kooperatifleşme üzerine ve sağlıklı üretim üzerine düşünmeye sevk etti ve bu bağlamda kooperatifleşme üzerinde yoğunlaşmamız gerektiğine inandım. İşin doğrusu kooperatifleşme yani üretimde birlik, beraberlik. Hele bu kadınlar eliyle olursa başarısız olması düşünülemez" dedi. Toplantı, ürünlerin ve ekibin tanıtımı ile sona erdi.
(Atakan Alkış)
Paylaş