havadurum

Fevzipaşa Mahallesi'ndeki kentsel değişim start aldı...

727

 İstanbul`un fethinden kısa bir süre sonra İstanbul’un ve Boğazların korunması amacıyla 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, Çimenlik Kalesi`nin yanında kurulan Fevzipaşa Mahallesi Çanakkale`nin ilk yerleşim alanı. Çimenlik Kalesi`nin inşaatı amacıyla kale etrafına yerleşen Roman vatandaşlar tarafından kurulan Fevzipaşa Mahallesi`nde, yaklaşık 550 yıldan beri ilk değişimin temelleri atıldı. Değişim kapsamında Fevzipaşa Mahallesi`ne konaklar, iş yerleri, dubleks yapılar inşa edilecek. Dün yapılan temel atma törenine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Ramazan Işıldak, Erdemir İnşaat sahibi Cem Erdemir ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Erdemir İnşaatın sahibi Cem Erdemir yaklaşık iki yıllık bir süreçte ekibiyle beraber çalışmalara başladıklarında çalışmaların bir genel adını koymak istediklerini belirterek; "Biz neye yol oluşturalım dedik. Karar verdik ve dedik ki, `bu asla bir kentsel dönüşüm değil`... Bunun adına bir yenileme de demek istemedik. Çanakkale’mizin güzide mahallesi olan Fevzipaşa Mahallesi`nin bir tarafı Çanakkale Boğazı, bir tarafı Çanakkale`nin Haliç`i diyebileceğimiz Sarıçay... Dolayısıyla bu mahallede hiç birimizin oluşuna engel olamayacağı bir değişimin sadece öncülüğünü yapmak istedik" dedi. 

Işıldak; "Artık bizim de konaklarımız var diyeceğimiz yapılarımız oluşmaya başladı"

Törende konuşma yapan Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Ramazan Işıldak ise; "Fevzipaşa Mahallesi 1451 yılından itibaren ilk defa bir değişim içerisinde. Mahallemizde artık bizim de konaklarımız var diyeceğimiz yapılarımız oluşmaya başladı. İnşallah bundan sonraki çalışmalarda Fevzipaşa`nın tamamını kapsayacak şekilde bizim de vatandaşımızın, halkımızın sosyal yaşamında, sosyal faaliyetlerde el ele Çanakkale halkı ile birlikte dayanışma halinde güzel bir yaşam şartlarına ve koşullarına ulaşacağına inanıyorum" dedi. 
 
Gökhan; "Burası apayrı bir mahalle haline gelecek"
Çok mutlu olduğunu dile getiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Tam da düşündüğüm şeyler oluyor. Bugünleri görmek nasip oldu. Arkalara bakıyorum; bunlar devam edecek, çaya varacağız. Burada bir özellik var; burası 1451`den sonra ilk defa bir dönüşüme uğruyor fakat aynı planlama izlerinde devam ediyor; bu çok önemli. Aynı plan üzerinde değişim oluyor, iyileşme oluyor, güzelleşme oluyor. Başka bir özellik daha var, bu değişim buranın sakinleriyle beraber oluyor. Hani hep Fevzipaşa Mahallelileri buradan uzaklaştırıp da buralardan rant yaratma heveslileri vardı ya, biz de buna karşı çıkıyorduk ya... Bunun olabileceği bugün görmüş oluyoruz. İnşallah sonuna kadar böyle olacak. Bu mahalle halkının hakkıdır bu. Burası tamamlandıktan sonra 4-5 sene içerisinde burası apayrı bir mahalle haline gelecek" dedi. 
 
Başkan Gökhan köprünün sinyallerini verdi
Çimenlik Kalesi`nin içerisinden geçip Sarıçay üzerinde DSİ`nin bulunduğu alana ulaşması planlanan köprü hakkında da konuşan Başkan Gökhan, Çimenlik Kalesi`ni çevreleyen askeri alanı anımsatarak; "Orayı sivilleştirebilirsek, sivil kullanıma açtırabilirsek biz hemen köprüyü yapacağız. Bu sene içerisinde çözülebilirse köprü çok basit, hemen yapabiliriz" dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş