havadurum

Fosseptik taşkını geleneksel hale geldi

958

 Ayvacık TOKİ konutlarında alt yapı yetersizliğinden dolayı bodrum katta bulunan evleri ve kazan dairesini fosseptik suları bastı. Durumun her yıl yaşandığı belirtilirken, çözüm için şu ana kadar herhangi bir adım atılmadığı ifade edildi. Yaşanan taşkın görüntülerini paylaşan CHP Ayvacık İlçe Başkanı Mesut Bayram, taşkınların artık geleneksel hale geldiğini belirterek, konuyla ilgili Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. Genellikle, Roman vatandaşların yaşadığı TOKİ Konutlarının yapım aşamasında, alt yapısının düşünülmeden yapıldığını belirten Bayram, her yıl aynı görüntülerin tekrarlandığını ifade etti. Vatandaşın durumdan ciddi şekilde mağdur olduğunu belirten CHP’li Bayram, aynı zamanda çocukların taşan fosseptik sularında oynadığını ve bu durumun içler acısı olduğunu vurguladı.  Bayram, Müdürlüklerle olumlu bir görüşme gerçekleşmediğini ve önlem alınması konusunda herhangi bir adım atmaları noktasında açıklamada bulunmadıklarını söyledi.  Her yıl aynı taşkının yaşandığını ve durumun artık geleneksel hale geldiğini belirten Bayram, konuyla ilgili; “Burası her yıl geleneksel olarak fosseptiklerin zamanında yanlış yapılmasından dolayı taşkın oluyor. Çanakkale’den örnek verirsek, merkez bir mahalleye kanalizasyon kuruyorsun, gideri Golf’un olduğu tarafta yüksek bir yere verirsen, fosseptiği bu şekilde yokuş bir yere basmaya çalışırsan bu sefer basılamayınca fosseptik kuyuları doluyor ve oradan ormana salınıyor. Yıllardan beri burası, bu şekilde” dedi.

 
“Çocuklar fosseptik sularında oyun oynuyor”
TOKİ’lerde genel olarak Romen vatandaşların yaşadığı yaşanan taşkın sonrası, çocukların fosseptik sularında oyun oynadığını belirten Bayram; “Buralar Roman vatandaşların kaldığı TOKİ’ler. Düzensiz yapılmasından dolayı her yıl bu şekilde oluyor. Her yıl bodrum katındaki daireleri ve kazan dairesini fosseptik basıyor. Burada bizi üzen olay, taşkın sonrası çocukların bu sular içerisinde oyun oynamaları. Ben daha öncede bu durumu sosyal medya üzerinden video olarak yayınlamıştım. Maalesef aradan bir yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, aynı görüntüler tekrar ediyor. Vatandaş mağdur. İnsanlar kokudan sinekten evlerine giremiyorlar” dedi.
 
 
“İlçe Müdürleri konuyla ilgilenmedi”
Bayram; “TOKİ’ler yapılarken alt yapısı düşünülmeden yapılmış. Dediğim gibi, bu alt yapı yetersiz geliyor ve bu atıklar doğaya salınıyor. Önceki gün Orman İlçe Müdürü ve Sağlık Müdürü ile de görüştüm. Ancak görüşmeler hiç olumlu geçmedi. Herkes bana dokunmasın tarzında yaklaştı. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. Üzülüyoruz. Özellikle çocuklara üzülüyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş