havadurum

Fuat Gökhan

1437
SAĞLIK VE ADALET
 
İnsanoğlu’nun her canlı yaratık gibi öncelikle yaşamını sürdürebilmek için beslenmeye gereksinimi vardır. Sonra örtünme ve de barınma dürtüsüne sahiptir. Ama insanı diğer canlılardan ayıran başka özellikleri saymakla bitmez. Bu duyguların başında da sağlık ve adalet gelir. Sağlık mı? Önce Adalet mi? Önceliklidir diye sorarsanız, kişisel inancım Adalet’ten yanadır. İstediğiniz kadar sağlıklı olun Adalet olmayan bir toplumda yaşamak hayatı cehenneme çevirir.
Sağlığınız bozulduğunda bir Doktor’dan diğerine koşup sağlığınızı kazanmaya ve de doktorunuzu ilaçlarınızı değiştirme olasılığınız vardır, ama Adalet bozulursa hâkim seçme ve değiştirmek olanağınız yoktur. Her ne kadar Reddi Hâkim hakkına sahipsiniz ama o da pek işleyen mekanizma değildir. Pek çok yerli yersiz sebebe bağlıdır.
Adalet ve Demokrasinin beşiği İngiltere İmparatorluğunda pek çok hukukçunun bildiği gibi 40 yaşından önce hâkim ataması yapılmaz, atanacak hâkimin ailesi, yaşantısı, insani zaafları incelenir. Hâkim atananlar, savcılar ve avukatlar Londra’nın meşhur Hyde Parkın’daki sitede ikamet eder beraber otururlar. Sitenin marketinden alışveriş ederler. Çocukları sitedeki okullarda okul hayatına başlar. Ceplerinde istedikleri an ve miktarda para çekmeleri için açık çek defteri varır ama bugüne dek hiçbir İngiliz Hâkimi çek defterini kullanmamıştır. Bizde bir yanlış deyim vardır, Allah Hâkime Hekime muhtaç etmesin diye, Hâkim ve Hekim Allah’ın insanlara en büyük lutfudur. Hoş ve esen kalın…