havadurum

Furuncu "Kendinizi çok iyi geliştirin, dil öğrenmeye çalışın"

1007

 Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, TMMOB bünyesinde kurulan Jeogenç birimi üyeleriyle tanışma toplantısında bir araya geldi. Jeoloji mühendisleri Çanakkale il Temsilciliği tarafından Troy Güverte Kafe’de yapılan toplantıda, Üniversiteli öğrencilerin oda ile tanışması sağlandı. Toplantıda, jeoloji mühendislerinin güncel sorunları konuşuldu. Jeogenç Birimi Başkanı Gözde Yıldız, açılış konuşmasını yaptı. Yıldız, üyelerin fikirlerini, planlarını beklediğini söyledi. Yıldız, kendisine iletilen fikirleri, aracı olarak öğretim görevlilerine ileteceğini söyledi. Toplantı, Jeogenç üyelerinin Jeoloji Mühendisleri Oda temsilcileriyle tanışmasıyla devam etti. Toplantı kapsamında konuşma yapan Jeogenç Başkanı Gözde Yıldız; “Jeoloji mühendisleri odasının gençlik örgütü kuruldu. Bunun başına, hocalarımın isteği ile ben geçtim. Benim burada sadece ismim yazıyor. Dönem içerisinde yapacağımız çalışmalar hakkında hepinizden ayrı ayrı fikirler bekliyorum. Bizim eksik kalan tek yanımız arazilerdir. Bir arazi düzenlemek istiyorsanız, oy birliği ile bunu bana bildirin. Ben de burada hocalarım vasıtası ile aracı olacağım. Odamıza üye olmayan arkadaşlar için çok güzel Oda kültürümüz var. 1947’den beri kurultaylar düzenleniyor. Daha sonra Jeoloji Mühendisleri Odası kuruluyor. Bu oda kültürüne sahip çıkmalıyız. Hocalarımız gittikten sonra bu oda kültürünü biz devralacağız. Bu mesleği yapıyorsak ileride başka şehirlerde de olsak karşı karşıya geleceğiz. O yüzden sizin biraz daha istekli ve katılımınızın yüksek olmasını diliyorum” dedi.

 
“Eğer özel sektörde, vergi levhası sahibi olarak bir şeyler yapmak istiyorsanız, kesinlikle yapmayın”
Toplantıda söz alarak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Ercüment Furuncu; “Türkiye`nin şartlarında çalışırsanız aç kalırsınız. Eğer özel sektörde, vergi levhası sahibi olarak bir şeyler yapmak istiyorsanız, kesinlikle yapmayın. Şu anda bir şeyler yapın diyemiyorum. Çünkü Türkiye’nin şartlarına güven olmuyor. Eğer ‘Ben jeoloji mühendisi olarak bir şeyler yapmak istiyorum’ diyorsanız, kendinizi çok iyi geliştirin. Jeoloji mühendisi olarak hayatınızı idame ettirmenin şu anda Türkiye’de iki şartı var ya faaliyet sektöründe çalışacaksınız ya da inşaat sektöründe çalışacaksınız. Bunun için seçiminizi yapmanız gerekiyor. Benim tavsiyem, özel teşebbüse fazla güvenmeyin. Piyasa koşulları malum, Türkiye koşulları malum. Kendinizi çok iyi geliştirin, dil öğrenmeye çalışın, özellikle yabancı literatürleri takip etmeye çalışın. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Mesleğinizi seviyorsanız başarılı olmamanız mümkün değil” dedi.
 
“Sıkıntıların çaresini bulmamız gerekiyor”
Jeoloji Mühendisi Nazif Demir; “Jeolojinin önemli sorunları var. En önemli sorunlarından bir tanesi, okullara fazla bölüm açılmasından sonra bölümün fazla mezun vermesinden dolayı iş sıkıntısı yaşanmasıdır. Çoğu meslek dalları, aynı sorunu yaşıyor. Biz bu sıkıntıları aşmanın çaresini bulmamız gerekiyor. Ona göre yeni fikirler üretmemiz gerekiyor. Türkiye öyle bir jeolojik yapının üzerine oturuyor ki, Türkiye`nin dört bir tarafı fay hattı ile kaplı. En güvenilir olan Konya taraftarıdır. Ben, Sakarya’da 99 depremini yaşadım. Biz önlem almadık, Adapazarı, Düzce, İzmit, İstanbul, bunun hemen batı ucunda yer alıyor. Biz buna rağmen önlem almadık ve bütün Sanayi Bölgesi`ne oraya getirdik. Şu anda Türkiye`deki betonlaşma gibi düzensiz yapılar yapıldı. Dolayısıyla burada 50 bin kişi hayatını kaybetti. Jeoloji mühendislerinin önemi de burada. Özellikle fen bilimlerine ilginin artırılabilmesi için şu andaki gençlere örnek olmaya çalışıyoruz. Şu anda güncel bir tehlike daha var. Bu güncel tehlike için bizim de yapmamız gereken işi inşaat mühendislerin elimizden almaya çalışması İnşaat Mühendisleri bilmedikleri iş konusunda etkin ve yetkin olmaya çalışıyorlar bizim bu konuda iyi bilgilendirilmemiz lazım ve herkesi bilgilendirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş