havadurum

Futbol'da radikal kararlar!

1136

 IFAB (Uluslar arası Futbol Birliği Kurulu), Coronavirüs salgını nedeniyle, devamının ne zaman başlayacağı belli olmayan 2019/20 sezonu ve sonraki sezonları kapsayacak şekilde Beynelmilel Futbol Oyun Kuralları’nda 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren değişikliklere gitti ve ilaveler yaptı.  IFAB ayrıca, hazırlık ve dostluk maçlarındaki kuralların o ülkenin uyguladığı sezonun kurallarına göre oynanması gerektiğinin de altını çizdi.

 
Topa elle müdahale.....
- Hücum eden takımın bir oyuncusunun eline çarpan topun hemen sonrasında bir gol olur ya da oyuncu veya takımı için bir gol şansı yaratıyorsa her halükarda el olarak cezalandırılacak. Aksi halde oyun devam edecek. Omza gelen toplarda omuz ile kol arasındaki kısa kol boyu el olarak değerlendirilmeyecek.
 
Penaltı ve seri penaltılar        
-Eğer bir kaleci bir penaltıda kural ihlali yapar, top auta gider veya direkten dönerse penaltı yalnızca kaleci vuruşu yapan oyuncuyu açık şekilde rahatsız etmişse tekrarlanacak. Kaleci eğer penaltı tekrarına sebep olursa, bu hareketi için sarı kartla cezalandırılacak. Devamındaki her ihlali de ayrıca kartla cezalandırılacak. Kupa maçlarında oyun içinde görülen sarı kartlar seri penaltı vuruşlarına taşınmayacak. Eğer bir oyuncu oyun içinde ve seri penaltı vuruşlarında sarı kart görürse bunlar iki sarı kart olarak değerlendirilecek, ancak oyundan atılmaya neden olmayacak. Eğer kaleci ve penaltı vuruşunu yapan oyuncu aynı anda ihlal yaparsa, yalnızca vuruşu yapan oyuncunun ihlali değerlendirilecek.
 
Video Yardımcı hakem (VAR)      
Monitöre incelemeye giden hakem yalnızca bir kez ekran işareti yapacak. Sübjektif yani yoruma açık her türlü pozisyonda hakem monitöre gidip kararını kendi vermelidir.
 
Önemli açıklamalar
Yan ve üst kale direkleri izin verilen dört şeklin karışımı olabilir (yuvarlak, kare, dikdörtgen veya elips). Eğer savunan bir takımın oyuncusu, rakip ofsaytta olsa dahi topa kasıtlı olarak elle müdahale ederse, bu ofsayt değil kasıtlı oynama olarak değerlendirilir. Bir kaleci eğer top oyuna girdikten sonra başka bir oyuncu topa dokunmadan tekrar dokunursa ikinci dokunuş el ile bile olsa ihlal olarak değerlendirilir ve ihlalin oluş biçimine göre cezalandırılır. Eğer bir hakem, umut vaat eden bir atağın ihlal neticesi kesilmesi sonrası oyunun hızlı şekilde başlamasına izin vermiş veya pozisyonu avantaja bırakmışsa sonrasında kart göstermeyecek. Hakem atışı sırasında 4 metre kuralına uymayan oyuncu sarı kart ile cezalandırılacak. Eğer bir kaleci bir serbest vuruşta takım arkadaşının topu kendisine kafa veya göğsüyle geriye vermesi ve elle tutabilmesi için havalandırması durumunda atış tekrar edilecek, ancak kart gösterilmeyecek. Tekrarında ise disiplin cezası uygulanacak.
Haber Merkezi
Paylaş