havadurum

Futbol tarihinde unutulmaz olaylar

667

 

 
 
HAKEM YÖNETTİÐİ MAÇTA TOTTENHAM GOLÜNE SEVİNDİ!
Tottenham`ın, 3 Kasım 2015`te Aston Villa`yı ağırladığı karşılaşmada, yeşil sahalarda görmeye alışık olmadığımız bir şey yaşanmıştı. Mousa Dembele, henüz üçüncü dakikada ev sahibini 1-0 öne geçirmiş ve sevinmeye başlamıştı. Tottenhamlılar`ın sevincine eşlik eden bir başka isim olması ise ortalığı karıştırmıştı. Normalde golü yarı sahaya koşarak onaylaması gereken hakem Mike Dean, el işaretleriyle Dembele`nin golüne sevinmiş ve uzun süre gündemde kalmayı başarmıştı.
 
 MELO, EMRE`YE DİL ÇIKARDI!
Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşmaların hararetli geçtiği herkesin malumu. Ancak 2014`te yaşanan bir olay, diğerlerinden daha farklıydı. Mücadelenin 39. dakikasında Felipe Melo ve Emre Belözoğlu, daha önce birçok kez olduğu gibi karşı karşıya gelmişti. Emre, Brezilyalı`ya yaptığı faul sonrası kırmızı kart görmüştü. Buraya kadar herkesin normal karşılayabileceği olay, Melo`nun tecrübeli yıldıza dil çıkararak saha dışını göstermesiyle başka bir boyut kazanmıştı.
 
VERTONGHEN RAKİBİN ŞORTUNU İNDİRDİ!
Rakibinizi durdurmak için birçok yol vardır. Yeteneğiniz dahilinde durduramıyorsanız ona çeşitli fauller yapabilirsiniz. Ancak rakibinizin şortunu indirmek, sahalarda görmeye alışık olduğumuz bir şey değil. Tottenham`ın başarılı savunmacısı Jan Vertonghen, Capital One Cup`ta oynanan Aston Villa maçında Nicklas Helenius`un şortunu indirerek futbol literatürüne yeni bir savunma taktiği kazandırmış oldu. Atılan uzun topta ceza sahasına giren Helenius`a yetişmekte zorlanan Belçikalı, ayağı da kayınca şut çekmek üzere olan çareyi Helenius`un şortunu indirmekte buldu ve santrfor gol atmayı başaramadı. Danimarkalı oyuncu pozisyon sonrasında sakince şortunu yukarı kaldırdı ve oyununa devam etti...
 
ROY KEANE USULÜ FAUL
Manchester derbisinde Kırmızı Şeytanlar`ın efsane futbolcularından Roy Keane, 2001 yılında Alf Inge Haaland`ı bir pozisyonda sakatlamıştı. Birçokları bu pozisyonu, İrlandalı`nın 4 yıl önce ciddi bir sakatlığa neden olan faulün intikamı olarak görüyordu. Keane ise "Futbol budur. Birçok oyuncuya sert fauller yaptım ve birini bilinçli olarak sakatlama nedir bilirim. Haaland`ı bilerek sakatlamak istemedim. Haaland`la 1997`den sonra 3-4 kez karşı karşıya geldim. Eğer intikam almak isteseydim, bu kadar bekler miydim?" demişti. 
 
ALPAY ÖZALAN VE DAVID BECKHAM...
Türkiye, 2004 yılında Avrupa Şampiyonası Elemeleri`nde İngiltere`yi ağırlıyordu. İngiltere efsanelerinden olan David Beckham`ın ayağı penaltı vuruşunu yaparken kaymış ve gol atmayı başaramamıştı. O sıralarda Aston Villa`da forma giyen Alpay`ın Beckham`ın yanına giderek kafa tutması, uzun süre gündemi hem Türkiye`de hem de İngiltere`de meşgul etmişti. Alpay, yıllar sonra katıldığı bir programda o olayı şu sözlerle anlattı;
"Böyle anlar maç içerisinde her zaman oluyor. Bunun çok konuşulmasının sebebi o zamanlar benim İngiltere`de oynuyor olmamdı. Beckham`a penaltı kaçırdıktan sonra ne dediğimi yayında söyleyemem. Hatırını sordum diyebilirim."
 
SONG`UN MANDZUKIC`E FAULÜ
FIFA 2014 Dünya Kupası`nda Kamerun, Hırvatistan`la karşılaşıyordu. Dakikalar 44`ü gösterdiğinde 1-0 geride olan Kamerun`da sinirler gerilmişti çünkü Hırvatistan oyunu domine ediyordu. Alex Song, topsuz pozisyonda Mario Mandzukic`in arkasından gelerek sırtına dirsek attı. Tecrübeli yıldız bu pozisyon sornasında kırmızı kart gördü ve Kamerun maçı 4-0 geride tamamladı. Song, daha sonra "Böyle bir şey yaptığım için çok üzgünüm. Kariyerimin en aptalca anlarından biriydi. Zamanı geriye sarabilsek o olayın yaşanmaması için her şeyi yapardım. Lütfen beni affedin." sözleriyle hem Mandzukic`ten hem de Kamerun halkından özür dilemişti.
 
VE AKREP VURUŞU DOÐAR...
1990`ları yetenekli futbolcuları ve saha dışındaki olaylarıyla kasıp kavuran Kolombiya`da diğerlerinden ayrılan bir isim vardı... Bu kişi, 6 Eylül 1995`te oynanan İngiltere maçında yaptığı kurtarışla dünyanın gündemine oturan Rene Higuita`dan başkası değildi. Ceza sahasına açılan ortayı rahatlıkla kontrol edebilecek olan Higuita, topu "Akrep vuruşu"yla uzaklaştırdı ve adını tarihe yazdırmış oldu. Kolombiyalı file bekçisinin Wembley`de yaptığı bu kurtarış, ününü halen koruyor...
 
MAGDEBURG TARAFTARLARINDAN YARATICI PROTESTO!
Taraftarlar, takımlarına birçok şekilde tepki gösterebiliyor. Almanya 4. Lig ekiplerinden FC Magdeburg taraftarı, 5 maçtır gol atamayan takımlarına nispeten naif bir protestoyla tepki gösterdi. Tribünü ok işareti şeklinde doldurarak takımlarına gol atacakları kaleyi gösteren taraftarlar, birçok kişinin sempatisini kazandı.
 
KARL POWER`IN MANCHESTER UNITED FOTOÐRAFINA GİRMESİ
Yeni nesil futbol sahasına dalan insan olarak Jimmy Jump`ı hatırlıyor olabilir ancak Jimmy, ilk değildi... Tarihler Nisan 2001`i gösterdiğinde Manchester United, Münih`te Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Bayern Münih`in konuğuydu. Maç öncesinde fotoğraf çektiren takımın bir konuğu vardı. Karl Power, takımın arasına karışmış ve fotoğrafta yer almıştı. Power, o olayı yıllar sonra şöyle anlatmıştı;
"Neville, bana dönüp `Bu da kim?` demişti. Ben de `Kapa çeneni Gary, bunu senin için değil, Cantona için yapıyorum."
Paylaş