havadurum

Futbol`un gerçekleri ....

1292
On Numara
 
Yusuf Eroğlu
Uzman Veteriner Hekim
E.T.F.F. Temsilcisi
 
 
Futbol oyununda; çeviklik, uyanıklık, kararlılık, sürat, ustalık ve ayrıca şut atan oyuncunun vücudunu pozisyonun durumuna göre ayarlanması çok önemlidir. Şut pozisyonuna giren futbolcu şut atma sorumluluğunu üstlenmelidir. . Bu sorumlulukta gol atmak da vardır, aatmamakta. Ancak futbolcular şunu iyi bilmelidirler, "Hataların en büyüğü, şut pozisyonuna girip de topa vurmamaktır"
Bir maçta kırk şut atmak size fazla gelebilir. Eğer kale alanında, yani kale sahası içinde veya ceza alaı içinde, veya yayında, geri pası yapmazsanız, önünüz boş ise sürüp vurursanız ve de topa basıp çay kahve istemezseniz inanın bu sayı daha fazla olabilir. Gelecek tepkilere göğüs gerer, yani sorumluluk alırsanız şut sayısı fazlalaşır. Bildiğimiz pek çok futbolcu malesef bu sorumluluğu almıyor,
Önemli prensiplerden birisi de inanmaktır. İnanmak başarının yasındır. Bir işi başaracağınıza kalben inanmıyorsanız, o işi başarmanız zordur. Siz kaleye birkaç şut atarsınız. Aksi halde bu şutu atarsam gol de olmazsa "Seyirci ne der, hocam ne der, arkadaşlarım ne der diye düşünürseniz, o şutu atamazsınız, kusura bakmayın ama bu mücadeleyi de kazanamazsınız. Ve de "gol kaçarmış futbolcu olmaktan kurtulur, sorumluluğu ya başkalarına bırakır, ya da arkadaşınızla paylaşırsınız. Evet sorumluluk almalısınız. Çünkü, bu işten para kazanıyorsunuz. Milyonlarca insan size güveniyor. Onları üzmeye hakkınız yok. Milyarlarca lirayı alıp da yan gelip yatma hakkınızda yok. Kısaca kaçak güreşmeyeceksiniz, inanacaksınız ve başaracaksınız. Başarı öyle fazla uzaklar da da değil.
Prensiplerden biri de disiplindir. Bu konuda hiç taviz verilmemelidir. Bütün işlerde disiplin çok önemlidir. İş hayatında aşk hayatında, aile hayatında olduğu gibi sporda da disiplin ön planda gelir. Adam çıkıp topunu oynasın, disiplinsizliği beni entrese etmez demeyin. "Başarının Temeli disiplin ve itaattir." Futbolcu yaşantısına dikkat etmeli, taşıdığı unvanın sorumlulukların yerine getirmelidir. Hayta, laf dinlemez, kavgacı, antremanda kaytarıcı, gece sabahlara kadar ayyaş olmamalı. Olursa allemeyi cihan olsa gözünün yaşına bakılmamalı. Bazı devlet memurları vardır. Keza özel sektörde de bu böyledir, "Ben olmazsam bu işler yürümez, bunlar bana muhtaç diye düşünürler." Kazın ayağı hiç de öyle değil. Birileri gider, yenileri gelir işler tıkır tıkıryürür. Hiç bir iş şahıslarla kaim değildir. Disipline uymayan futbolcu yıldız da olsa tahammül gösterilmemilidir. Zira ona verilen taviz yarın başkalarınada verilmek durumunu ortaya çıkaracaktır. O zaman cin çalıp şeytan oynayacak, seyirciler, yöneticiler kahrolacaktır.