havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Futbolun 'denyo'larını boşverin!

3420

Erman Toroğlu denilen megalo `denyo`nun ağzından çıkan betimlemeler, biliyorum ki bir çok insanımızı üzdü. Üzüldük. Gerçekten, Çanakkale olarak bu konuda ayrı bir hassas yapımız var. Çünkü, biz Çanakkale`ye geldiğimizde onlar vardı. Fatih Sultan Mehmet`in boğaza yerleştirdiği iki şaheser kalemizin taşlarında onların teri, kanı, emeği vardı. Sonra, onlara `bir yere gitmeyin, oturun burada` denileli 70 yıl oldu. Ve onlar, 700 yıldır Fevzipaşalı olarak bu kentin ilk sahipleri.

Bu kentin mayası olan Roman insanlarımızın kurduğu otağ yüzyıllarca yaşadı. Ermenisi, Yahudisi, Rumu onlarla komşu oldu. En son belki biz Türkler geldik. Yüzyıllarca ne kavga ettiler, ne de insan katlettiler. Hep emekleriyle yaşadılar. Ne zengin oldular, ne karun! Onlara saygı duymayan, onları sevmeyen kimse olmadı yıllarca. Ve bundan sonra da olmayacak. Ağzı bozuk, denyoların lafları da Çanakkalemizin bir değeri olan Fevzipaşalıları hiç üzmesin. 
 
Ama ve vesileyle yıllardır söylediğim bir şeyi tekrar etmek istiyorum. Roman vatandaşlarımız müziğe duyarlı. Daha bir çok zanaata da yatkın. Onların, bu meziyetlerini topluma kazandırmamız gerekiyor. Bu olay nedeniyle açıklama yapan; `Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği` Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çay`ın söylediklerini okumuşsunuzdur. Bir daha tekrar etmeyiceğim. Özelde Fevzipaşalı Mahalle sakinleri olmak üzere, gerçekten böyle hakeret vari tanımlamaları haketmiyorlar. Bundan sonra da etmeyecekler. Onların eşit şartlarda T.C. vatandaşı olarak, herkes kadar hakları var. Bu arada Hüseyin Çay`ı ve dernek üyelerini de tebrik ediyorum. Çok güzel bir açıklama hazırlamışlar. 
***
Çok hoşuma gitti; tebrik ederim..
Haberler arasında gezinirken, birden gözüme çarptı. Bozcaada Kaymakamı Bahar Kaya evlendi diyordu. Çok mutlu oldum. 2020`nin eylül ayında göreve başlayan `Mülkiye`li Bahar Kaya, adanın ilk bayan kaymakamı. Okuldaşım bir de. Son zamanlarda Mülkiyeli görmek baya zorlaşmıştı bir sevincim de ondan. 
 
Evet kaymakamımız Bahar Hanım, 1991 doğumlu. Belki de en genç bayan kaymakamlardan birisi. Şöyle öz geçmişini de bir okutayım size. Bakın; "2015 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 2017 yılında açılan Kaymakam Adaylığı sınavını kazanarak 19.03.2018 tarihinde Giresun Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine başladı. Trabzon-Ortahisar ve Ankara-Akyurt ilçelerinde Kaymakam Refikliği stajını tamamlamasının ardından Samsun İli Yakakent İlçesinde 11 ay süreyle kaymakam vekili olarak görev yaptı. Yurtdışı staj eğitimini İngiltere`nin Cambridge şehrinde bulunan Anglia Ruskin Üniversitesi`nde tamamlayan Kaya, İngilizce bilmektedir. Aslen Artvin Şavşatlıdır" 
 
Ne kadar güzel değil mi. Pırıl pırıl genç bir insanımız. Hiç durmadan çalışmış, kendini geliştirmiş. Bileğinin hakkıyla herşeyi başarmış. Milattan önce üç bin yılına dayanan, Mitolojide adı Tenedos olarak geçen Bozcaada`mıza kaymakam oluyor. Ve burada dünya evine giriyor. Hiç unutmam, adaya ilk gittiğimde karşımdaki manzarayı `genç bir kıza` benzetmiş ve öyle bir yazı yazmıştım. 20 yıl önce. Bakın işte...