havadurum

Futbolun Şifresi - Ali Çiftçi

Rahmetli Babam, futboldan anlamazdı. Hayatında televizyondan hiç maç seyretmemişti.

4855

  Futbol oynadığım dönemlerde,  beni seyretmek için bir kaç defa stada gelmişti. Bunlardan birinde bana, " Oğlum, futbolda atanla tutanın iyi olursa kazanırsınız" demişti.  Ben de babamı küçümseyerek, futbol oyununun bir takım oyunu olduğunu,  evet kalecinin ve golcünün çok önemli olduğunu,  ancak bunun dışında defansın, orta sahanın ve açıkların da iyi olması gerektiğini dilimin döndüğünce anlatmaya çalışmıştım. Babam en sonunda,  sen istediğin kadar anlat oğlum. Son sözü ‘Atanla Tutan’ söyler o kadar demişti.

 
Bu gün Süper Lige baktığımızda,  Babam’ın kısmen haklı olduğu kanaatine vardım.  Çünkü,  Şampiyonluğa oynayan takımların atanla tutanlarını incelediğimizde,  bu daha da net anlaşılıyor.  Şu anda,  bu yarışta Trabzonspor, Sivaspor, Başakşehir,  Galatasaray,  Fenerbahçe, Alanyaspor ve Beşiktaş  var.  Sivasspor ve Alanyaspor`un bu yarışı sonuna kadar sürdüremeyeceklerini düşünüyorum. Dolayısıyla, geriye 5 takım kalıyor.  Bunlardan Trabzonspor, Galatasaray ve Başakşehir`in, Fenerbahçe ve Beşiktaş`a göre daha şanslı olduğunu görüyorum. 
 
Şimdi bu beş takımın içinde en iyi tutanlar kimler derseniz ?  Ben ‘Muslera, Uğurcan ve Mert’ derim.  3 kalecinin içinde en iyi kaleci kim derseniz Muslera`nın  açık ara daha iyi olduğunu,  ondan sonra Uğurcan`nın,  daha sonra da Mert’in geldiğini söylerim.  Muslera ile Karius ve Altay`ı mukayese bile edemem.  Çünkü; Galatasaray`ın kalecisi yandan gelen topları elma-armut gibi toplarken, Karius ile Altay`a gelen yan toplarda takım arkadaşları ve taraftarları strese giriyor. 
 
Bu takımların içinde en iyi atanlar kimler derseniz, ‘Sarloth ve  Falkao’ derim. Beşiktaş`ın golcüsü Burak`ın yürüyecek hali yok. Başakşehir`in golcüsü Dembaba oyunda bir var bir yok. Fenerbahçe`nin golcüsü Vedat Murigi`nin formu her geçen gün düşüyor. Evet, Falkao sakatlıkları nedeniyle,  bekleneni bir türlü veremedi,  fakat onun yokluğunda Adem çok büyük işler yaptı. Attığı gollerle takımının yarışta kalmasını sağladı. Yani  golcü olarak görevini yaptı. Son virajda da Falkao oynayacak gibi gözüküyor. Ancak,  en iyi atanın Trabzonsor golcüsü Sarloth olduğu çok net gözüküyor.
 
Babamın görüşlerine  göre,  Şampiyonluğun en büyük adayı Trabzonspor ve Galatasaray`dır. Bakalım Babam haklı çıkabilecek mi?