havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

GENÇLİĞİN FELSEFESİ

3740
Değerli okurlarım ülke gündemi ile ilgili kalem oynatmak içimden gelmiyor. “Ana” değil “Bana yasa!” öne sürülüp, halkın gerçek gündemi konuşulsun istenmiyor gibi.. Bu nedenle o topa şimdilik girmiyorum!
***
Bakınız; iş adamı, şair ve hümanist Samuel ULLMAN gençliğin felsefesini nasıl kaleme almış, onun sözleri üzerine durup düşünmenizi öneriyorum.
 
“Gençlik hayatın belirli bir bölümü değildir. Gençlik bir akıl ve idrak durumu, bir irade derecesi, bir hayal gücü, heyecanın kudret ve dinçliği, cesaretin çekingenliğe, macera ihtiyacının rekabete ve huzurlu bir yaşam sevdasına galebesidir.

Sadece belirli birkaç yılı yaşamakla hiç kimse ihtiyarlamaz. Yıllar sadece deriyi buruşturur. Ruhun kendisini ise isteklerin, heyecanların, ideallerin yok olması buruşturur.

Üzüntü, şüphe, kendine güvensizlik, korku ve yeis, işte, insanın başını önüne eğen ve ruhun gelişmesini tuzla buz eden o uzun yıllar asıl bunlardır.

İster 70, ister 16yaşında olsun, insanların ruhunda, güzel şeylere bir aşk, yıldızlara ve yıldızlar kadar güzel olan şeylere karşı tatlı bir hayranlık, olaylara karşı pervasızca bir meydan okumak, bundan sonra acaba ne olacak diye merak, içlerinde sevinç ve yaşama zevki vardır.

Bir insan inançları kadar genç, şüpheleri kadar yaşlı, kendine güveni kadar genç, korkuları kadar yaşlı, ümidi kadar genç, üzüntüleri ve hayal kırıklıkları kadar yaşlıdır.

Kalbiniz güzel şeylerden, sevinçten, cesaretten, dünyadaki muhteşem kudretten, insanlıktan ve sonsuzluktan ne kadar zevk duyarsa, o kadar gençsiniz demektir.

Kalbinize giden bağlar ne zaman kopar ve kalbinizin merkezi ne zaman kötümserlik karları ve fenalığın buzları ile örtülürse işte o zaman ihtiyarlamışsınız demektir.”
***
NOT: Geçtiğimiz ay bir hafta arayla köşe komşum Prof. Dr.Telat Koç’u ve Gemi İnşa Mühendisi fikirdaşım Tamer Balçık’ı yitirdim. Her ikisinin ve ‘Gara’ şehitlerinin mekanı cennet olsun. Hepsinin yakınlarına sabır ve başsağlığı dileklerimi iletirim… T.Ç.