DOLAR 32.345 %0.12
EURO 35.2198 %0.11
G.ALTIN 2247.2007 %0.16
BITCOIN 65211.5408 %-3.19
ETHERIUM 3384.5383 %-3.48
havadurum

GÜZELLİK MERKEZLERİ VE HATALI İŞLEMLERDE HUKUKİ OLARAK NE YAPILMALI?

10293

Cilt problemleri, yaşlılık izleri, epilasyon... Güzellik sektörü her geçen gün yeni yöntemlerle farklı metotlar sunuyor ve estetik müdahaleler hem kadınlar hem de erkekler tarafından ilgi görüyor. Ancak zaman zaman istenmeyen sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki bu durumda sorumluluk kime ait, hangi hukuki yollara başvurulabilir?

Güzellik merkezlerinde yapılan işlemlerden dolayı hukuki bir ihtilaf yaşanabilir. Merkeze gelip birtakım güzellik işlemleri yaptıran kişiler birer tüketici konumundadır. Çünkü merkezler ve hizmetten yararlanan kişiler arasındaki ilişki tüketici kanunu bağlamında bir hizmet ilişkisi kurulmaktadır. Bu sebeple ücret iadesi, talep edilen ve ödenen hizmetin alınamaması gibi uyuşmazlıklar söz konusu olduğunda 6502 sayılı 
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaktadır. Burada alınan hizmetin bedeline göre başvurucu mercii ilçe tüketici hakem heyeti ve il tüketici hakem heyeti olarak değişmektedir. Hakem heyetini aşan bir sınır olduğu zaman ise uyuşmazlık tüketici mahkemelerinde görülmektedir.
Merkezlerin hukuki ihtilaflarının bir de ceza hukuku bakımından boyutu da bulunmaktadır. Makinelerin yanlış kullanımından kaynaklı veya tüketicinin kendileri ile ilgili vermiş olduğu sağlık/tıbbi bilgileri göz ardı ederek hatalı işlem yapılması sonucu kişinin vücudunda veya yüzünde yanıklar ve kalıcı iz meydana gelebilmektedir. Bu sonuçlar Ceza Hukuku bağlamında genellikle taksirle yaralama suçu kapsamında ele alınmaktadır. 
Taksirle yaralama suçu Türk Ceza Kanunu`nda 89. Maddede düzenlenmiş olup failin öngörülebilir bir neticeyi "öngörmeyerek" dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle yaralama teşkil eden fiili işlemesi demektir. Bu gibi durumlarda, yanlış işlem sonucu bir yaralanma, yanık meydana geldiğinde kişi derhal bir sağlık kurumundan yaralanmaya ilişkin durum bildirir sağlık raporu almalıdır çünkü kişi alınacak olan bu raporla yaşadığı mağduriyeti yargı merciine kanıtlayabilecektir.

Kişi kurumdan raporu aldıktan sonra bulunduğu yere bağlı olarak adliyeye giderek savcılık makamlarına şikâyette bulunabilir.  
Taksirle yaralama suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır.

Kişi, bu yanlış uygulama sebebiyle kalıcı bir ize sahip olmuş ve bu izden dolayı bir zarara uğramış olabilir. Örneğin kişi mankendir ve yüzünde ikinci derece bir yanık izi oluşmuştur. Yanık izi, işini etkilediğinden dolayı kişilik hakkı da zarara uğramıştır. Böylece kişi hukuk mahkemelerinde (
bu durumda tüketici mahkemesi) maddi-manevi tazminat davası açarak zararını kanıtlamak suretiyle zararının giderilmesini mahkemeden talep edebilir.

Aynı anda hem ceza yargılaması (
şikâyet) hem de hukuk yargılaması (maddi-manevi tazminat) yürütülebilir. Kişi yapılan işlemden dolayı zarara uğradığından bahisle dava açabilmenin yanı sıra, merkezle arasındaki sözleşmede hizmetin ayıplı verilmesinden dolayı da dava açabilmektedir.

Kısaca bahsetmek gerekir ki; ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir. Tüketici, sözleşmeden doğan hizmetin yerine getirilmemesinden dolayı oluşan ayıplı hizmette, kanunun kendisine tanıdığı seçimlik haklarını kullanabilir. Sözleşmeden dönebilir, hizmetin yeniden görülmesini isteyebilir ya da hizmet görülmediyse ödenen bedelin iadesini isteyebilir. Bunun yanı sıra hizmetin görülmemesinden dolayı bir zarara uğramışsa dava açtığı mahkemeden tazminat da talep edebilir.

Güzellik merkezlerinde yapılan herhangi bir yanlış uygulama nedeniyle merkeze başvurduğunuz da; genellikle cildinizin hassas olduğu, birkaç güne bir şey kalmayacağı ya da hormonal bozukluğunuzun olabileceği gibi dönüşler alabilirsiniz. Hormonal bozukluğunuz olduğu konusunda size geri dönüş yapmışlar ise şunu bilmelisiniz ki işleme başlamadan önce sizin sağlık durumunuz hakkında bilgi olmak, merkezin sorumluluğunda. Çoğunlukla bu durum uygulamada es geçilmekte ve pek çok mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. Ve piyasada son dönemde artan güzellik merkezi sayısı ve sayısız şikayet de denetimlerin yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Siz şunu bilin ki karşılaştığınız herhangi bir hatalı işlemde sağlık raporu alıp, tüketici hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz. Küçük bir hata aman boşver de demeyin! Hatanın büyüğü küçüğü olmaz. Hakkınızın peşinden gidin!

 

Kaynakça

https://www.elvankilic.av.tr/estetikte-hukuki-sorunlar

https://ezgiesnikgunay.av.tr/estetik-hatalari/

https://www.kayihukuk.com.tr/lazer-epilasyon-sonucu-olusan-zararlara-iliskin-tazminat-davalarinda-gorevli-yargi-yeri-tuketici-mahkemesidir/

https://oner.av.tr/lazer-epilasyon-hatalari-nedeniyle-tazminat/

https://gelegen.av.tr/haberdetay/lazer-epilasyon-uygulamasinda-cilt-yanmalarinda-tazminat