havadurum

Gaziler Günü kutlu olsun

1046

 Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’ Unvanı ve ‘Mareşal’ Rütbesi Verilmesinin 95’nci Yılı ve 19 Eylül Gaziler Günü, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Tören kapsamında, Vali Orhan Tavlı,Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Belediye Başkanvekili Mehmet Soylu ve Muharip Gaziler Derneği Başkanı Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay Necdet Erdinç tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törende Eceabat Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Hüsna Nur Demirhan ve Vahit Tuna Anadolu Lisesi öğrencisi Tuna Özen tarafından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. Törene, Vali Orhan Tavlı,Vali Yardımcıları Cezmi Batuk, Ali Candan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Av. Muharrem Erkek, Belediye Başkanvekili Mehmet Soylu, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça,Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, AKP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, Atatürk Düşünce Derneği Çanakkale Şube Başkanı askeri erkan, gaziler ve vatandaşlar katıldı. 


“Kahraman gaziler sizler Mustafa Kemal Atatürk’ün, yaşayan birer temsilcilerisiniz”
Çanakkale Muharip Gaziler Derneği Başkanı Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay Necdet Erdinç, gazilerin, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan temsilcileri olduklarını belirterek  “19 Eylül Gaziler Günü, kahramanlığın cesaretin temsilcisi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında taçlandığı bir gündür. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında ki kahraman Türk Ordusu, işgale gelen Yunan ordusunu Sakarya Meydan Muharebesi’nde en büyük yenilgisine uğratmıştır. Savaş meydanında kaçmaya mecbur bırakmıştır. Sonuç olarak düşman bir sene sonra topraklarımızdan bir sene sona tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muhaberesi Türk Ordusu’nun son savunma muhaberesidir. Bu muhabere ile Türk Ordusu’nun 2’nci Viyana Kuşatmasından beri süren 238 yıllık geri geçilişi ve toprak kaybına son verilmiştir. Sakarya Meydan Muhaberesi, Türk’ün ateşle imtihanı ve Anadolu Halkı’nın ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Bu topraklarda hüküm sürmek Türk Milleti’ne nasip olmuştur. Kurtuluş Savaşı’nı yürüten gazi meclisi emsalsiz zaferin anısına 19 Eylül 1921 Tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi vermiştir. 19 Eylül Gaziler Günü Muhabere meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar gazilerimiz, şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman gaziler sizler Mustafa Kemal Atatürk’ün, yaşayan birer temsilcilerisiniz. Gururla taşıdığımız gazi unvanı Atamızdan bize bırakılan en büyük ilaçtır” ifadelerini kullandı. 
 
“Fedakarlıklara minnet duymayan milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur”
Tören kapsamında konuşma yapan İkmal Binbaşı İsmail Işık; “Bu özel gün vesilesiyle vatan, bayrak ve istiklal için şehit olmaya hazırlandıkları kutlu bir yolda gazilik onuruna erişen kahraman evlatlarımızın onur gününü kutlamanın heyecanı içindeyiz. Asil Türk milletinin kahramanlar günü olan Gaziler Günü, hepimize kutlu olsun. Göklerde, özgürlüğümüzün sembolü olan Türk Bayrağı’nın dalgalanması, vatanın bir karış toprağının bile kirletilmemesi ve ufukları aydınlı, çağdaş bir Türkiye’nin gerçekleştirilmesi, bu kutsal değerler uğruna toprağa düşen nice fidanların fedakarlıkları ile sağlanmıştır. Mazide muktedirken, bütün kuvveti ile çalışmış olanlara ve yapılan fedakarlıklara karşı millet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur. Kahraman gazilerimiz, fedakar gazi ailelerimiz, yüksek bir sorumluluk duygusu ile ülkemiz, milletimiz, bayrağımız ve aydınlık geleceğimiz için canla, başla mücadele etini ve mücadeleye devam ediyorsunuz. Savunmak için gösterdiğiniz benzersiz cesaret, adlarınızı şanlı tarihimize altın harflerle yazdırmışsınız. Böylece gazilik, milletimizin kahramanlığının fedakarlığının ve vatanseverliğinin yaşayan destanı, gaziler ise bu destanı yazan kahramanların ta kendisi olmuştur” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş