havadurum

Gaziler Günü, törenle kutlandı

1409

 Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazilik’ unvanını verilişinin 98’inci yıldönümü ve Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma törenine Vali Orhan Tavlı, Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Belediye Başkanvekili Süleyman Canpolat, Tüm Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, İyi Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, İl Müdürleri Gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Deniz İstikham Binbaşı Anıl Yeşilyurt ve Tüm Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç tören kapsamında konuşma yaptılar. Tören çelenk sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Binbaşı Yeşilyurt, konuşmasında;  “Bugün asil Türk milletinin bağımsızlığını ve vatan topraklarının bölünmez bütünlüğünü korumak için üstün bir cesaret ve feragat ile canları pahasına mücadele eden kahraman gazilerimizin şan ve şeref günüdür. Bu müstesna tarih aynı zamanda Sakarya Meydan Muharebesi’nde yaralandığı halde zafer kazanılacağına kadar ayrılmayarak milletimiz ve ordumuz için örnek fedakarlık sergileyen Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gazilik unvanı ve mareşal rütbesinin verilişinin 98’inci yıldönümüdür. Aziz milletimiz tarih boyunca şehitlerimizin ve gazilerimizin aştığı kutlu yoldan ilerleyerek, nice zaferler kazanmış, bayrağına ve istiklaline sahip çıkmış, üzerinde huzur ve güvenlik içinde yaşadığımız cennet vatanımız, şehit ve gazilerimizin kahramanlıkları sayesinde bizlere miras kalmıştır. Birlik ve bütünlüğümüzün, yurt sevgimizin bağımsızlık ve özgürlüğümüzün ölümsüzleşen abideleri olan kahraman gazilerimiz, yüksek bir sorumluluk duygusuyla ülkemiz, milletimiz, bayrağımız ve aydınlık geleceğimiz için canla başla mücadele ettiniz. Mücadeleye devam ediyorsunuz. İstiklalimizi ve istikbalimizi savunmak için gösterdiğiniz benzersiz mücadele ve kahramanlık asla unutulmayacak, adlarınız şanlı tarihimizde sonsuza dek yaşayacaktır. Evlatlarımı, milletimizin köklü değerleriyle en şuurlu biçimde eğiten, gözbebekleri gibi yetiştirdikleri kınalı kuzularını vatan, millet ve bayrak vazifeye gönderen fedakâr şehit ve gazi aileleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve asil milletimizin gurur kaynağıdır. Değerli ailelerimizin, vakur ve metin duruşları vatanımıza, egemenliğimize ve birliğimize daima sahip çıkmaları, bizlere güç ve cesaret veren en önemli destek, dosta düşmana ne kadar kudretli ve inançlı olduğumuzu gösteren en kıymetli işarettir. Kahraman gazilerimiz, sizler kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız. Sizlerle gurur duyuyoruz. Asil Türk milleti daime yanınızdadır ve yanınızda olacaktır” dedi. 

 
“Sakarya meydan muharebesi, hür ve bağımsız Türk Cumhuriyeti’nin yolunu açmıştır”
Tüm Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç; “1’inci Dünya Savaşı sonrasında vatanımızı bölerek parçalamak isteyen yedi düvele mensup düşman, dört bir yandan topraklarımızı işgal etti. Amaçları Anadolu`daki Türk varlığını tamamen ortadan kaldırmaktı. Emperyalist küresel düşman bu işgali kolaylaştırmak ve Sevr Anlaşması`nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere yunan ordusunu Anadolu içlerine sürdü. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan Türk milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Yunan ordusunun Anadolu`daki ilerleyişi Polatlı önlerinde başkomutan Mustafa Kemal Atatürk`ün komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından durdurulmuştur. Türk ordusu, 13 eylül 1921, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesinde mağrur yunan ordusunu tarihinin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluş muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur. Yunan ordusu bir sene sonra başkomutanlık meydan muharebesinde birliklerinin birçoğu imha edilmiş olarak hezimete uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya meydan muharebesi son savunma muharebesi olup, Türk ordusunun 1683 ikinci viyana Kuşatması`ndan beri süren geri çekilişine de son vermiştir. Anadolu`da çakan milli mücadele kıvılcımları Sakarya`da, Dumlupınar`da alev topuna dönüşerek bir volkan gibi patlamıştır. Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olan ve yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya meydan muharebesi, Anadolu`nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türk Cumhuriyeti’nin yolunu açmıştır.
Sakarya meydan muharebesinin mimarı, muzaffer ve ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk`e 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM tarafından mareşal rütbesi ile gazilik unvanı verildi. Bugün, bu unvanın verilişinin 98`inci yıl dönümünde gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı ifade ediyoruz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş