havadurum

Geçmiş zaman olur ki hayal-i cihan değer; Mahalle maçlarının kuralları!

1731

 ADIMLA VE DUVARA DİZEREK ADAM SEÇME

Maçlarda oynayacak isimleri topun sahibinin belirlemesinin ardından başlayan adam seçme yarışı önce iki takımın kaptanının adım adım yürümesi daha sonralarda da duvara dizilmeyle başlardı. İki takım kaptanı, adım adım birbirine yaklaşır, son olarak ayağı üstte kalan adam seçmeye başlardı, iyi oyuncular birer birer seçildiği için güç dengeleri korunur, ilk adımda başlayan heyecan, maç sonuna kadar devam ederdi. Duvara dizilen isimler içinde ayağını iyi kullanan kişinin takımının güçlü olması hiç de kaçınılmaz değildi.
 
KALEDEN KALEYE GOL OLMAZ 
Maçlar oynanmadan önce kurallar belirlenir ve bu kural maç sonuna kadar değişmezdi. Aut atışının çift vuruş olarak bilinmediği zamanlarda yaşı büyük kalecilerin sert vuruşlarını engellemek için kullanılan kural kaleden kaleye gol olmazdı.
 
DUVARDAN GOL YOK 
Halı sahanın olmadığı zamanlarda futbol dar sokaklar ve mahalle aralarında oynandığı için bazı kurnaz isimler duvardan yardım alarak gol atma başarısı gösterirdi. Ancak, ilerleyen zamanlarda bunun da önüne geçilecek bir kural kuruldu ve `duvardan gol yok` dendi bu kurala.
 
TOPU ATAN ALIR
Mahalle maçlarında çok sert şutların önüne geçmek için uygulanan kural topu atan alırdı. Bu kural sayesinde hem topun oyunda kalma süresi arttı, hem de mahalledeki camlar kırılmaktan kurtuldu.  
 
3 KORNER 1 PENALTI 
Dar sokaklar ve mahalle araları olması sebebiyle en gereksiz yapılan şey korner kullanılmasıydı. Kullanılan kornerlerin maça faydası olmadığı gerekçesiyle 3 kornerin 1 penaltı olmasına karar verildi ve bu kural uzun süre devam etti.
 
PENALTIDA KALECİ DEĞİŞTİRİLMEZ 
Faulün az yapıldığı dönemde penaltı kullanmak kornerler dışında pek de mümkün sayılmazdı. Ancak, takımın ağabeyleri penaltı olduğunda kaleye geçip golü önleme çabasına iki önlem alınmıştı. Birinci olarak penaltıda kaleci değiştirilmez kuralını hatırlatmak, İkincisi ise kaleci değiştiğinde 2 penaltı kullanma hakkı verilmesiydi.
 
PİS BURUN YOK
Maçlarda yaş sınırlaması olmadığı için her yaştan her çocuk futbol keyfini sürerken, birisinin sakatlanmaması ve zarar gelmemesi için topa ayakkabı ile pis burun vurulması da yasaklanırdı.
 
GOL ATAN KALEYE 
Çocukluğun verdiği heyecanla kalede durmaktan sıkılmanın ve mücadelede yer almanın verdiği isteğe de gol atanın kaleye geçmesi kuralı yardımcı olurdu. Bu gol atan kişiye ödül mü yoksa ceza mı olduğuna anlam verilemeyen bir kuraldı.
 
ADAMIN GOL DİYOR 
Maçlarda hakemin olmaması bazen krizlerin yaşanmasına neden olsa da bazı arkadaşların verdiği cevaplar ne kadar dürüst bir maç olduğunu simgeliyordu. Takımının gol yemesini kabullenip, bunu itiraf eden kişi arkadaşları tarafından biraz azarlansa da gönülleri feth ediyordu. Şimdi profesyonel futbolcular böyle bir hareket sergilediği zaman büyük olaymış gibi lanse ediliyor.
(Haber Merkezi)
Paylaş