havadurum

Geleceğin Akıllı Şehirleri için Tarragona ile ortak proje..

864

 Çanakkale Belediyesinin hibe faydalanıcısı olarak İspanya Tarragona Belediyesi, Tarragona Akıllı Şehir Platformu ve Türkiye Bilişim Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü Geleceğin ‘Akıllı Şehirleri için Ortaklık Projesi’ toplantısı dün, Parion Otel’de gerçekleşti. Toplantıya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Tarragona Belediye Başkan Yardımcısı Begoña Floría, Tarragona Akıllı Kent Platformu Genel Müdürü Gustavo Cuadrado, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Belediye Meclis üyesi adayları, Belediye Başkan Yardımcıları ile çok sayıda oda, dernek ve STK temsilcisi katıldı. Şehrin yaşamını kolaylaştırmak, günümüz teknolojisinin kullanılarak proje ve yöntemlerinin üretilmesine yönelik gerçekleşen toplantıda, Başkan Gökhan ve Tarragona Belediye Başkan Yardımcısı Begoña Floría konuşma yaparak projeyle ilgili düşüncelerini paylaştılar. Toplantıda konuşan Başkan Gökhan, değişen dünya düzeninde artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını belirterek; “Akıllı şehir kentlerin gelişimi, teknoloji fırsatlarından yararlanabilmelerini ve insanların daha iyi yaşaması için sürdürülebilir yöntemler ve projeler üretilmesine yönelik bir kavramdır” dedi. Toplantıda paylaşılacak projelerin büyük katkı sunacağını ifade eden Tarragona Belediye Başkan Yardımcısı Floría ise; “Bu proje sonucunda oldukça olumlu sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi. 

 
“Artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor”
Başkan Gökhan toplantıdaki konuşmasında; “Bu programda İspanya’nın Taragonna şehri ile aynı bizim nüfus ve yapımızda tarihi bir kent. Roma’nın başkentlerinden bir şehir. Kendileri ile bir eşleşme programında kabul gördük. Bununla ilgili hazırlık programı için beraberiz. Akıllı şehir kentlerin gelişimi, teknoloji fırsatlarından yararlanabilmelerini ve insanların daha iyi yaşaması için sürdürülebilir yöntemler ve projeler üretilmesine yönelik bir kavramdır. Günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Dolayısı ile gelişen ve değişen dünya düzeninde artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Bu nedenle kentlerde yükselen nüfusun ihtiyaçları içinde daha hızlı ve verimli çözümler yaratmak gerektiğini hepimizi biliyoruz. Teknolojik gelişmişlik altyapısını arttıran şehirlerde bu süreçte öne çıkıyor” dedi.  
 
“Çanakkale Belediyesi olarak yenilikleri yakından takip diyoruz”
Çanakkale Belediyesi olarak yenilikleri yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Gökhan; “Bu proje Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı öncülüğünde Çanakkale’nin akıllı şehre dönüşümünün hızlandırılması ve ketteki yaşam kalitesinin arttırılması amacı ile çalışmalar yapılmış. Biliyorsunuz Aklım Fikrim Çanakkale projesi bu konuda kentimize ve bize ufuk açtı. Dolayısı ile böyle bir projenin de başlangıcı yaptık. Kent aktörlerinin akıllı kentleşme yolunda bilinçlenmesi ve kent vizyonunun sürdürmesi konusundaki çabalarını destekliyoruz ve gelecek vizyonumuzun da önemli bir parçası haline getirmeye çalışıyoruz. Çanakkale Belediyesi olarak kaynaklarımızı verimli kullanmak ve sahada etkin hizmet üretimi için teknolojik alt yapımızı da geliştirmek için çalışmaları takip ediyoruz. Özellikle ulaşım alanında akıllı belediyecilik anlamında yenilikleri yakından takip ediyoruz. Akıllı duraklarımız kavşaklarımızın akıllı kavşak haline getirilmesi ve şu anda 54 durağımız akıllı durak olarak çalışıyor ve bunu da arttırmayı hedefliyoruz. 11 ÇABİS durağımız ve  72 bisikletimiz var. Yine belediyemizin ulaşımında teknolojiden yararlanıyoruz. Yani bu çalışmaları adım adım yapıyoruz. Ama bu proje ile bunları hedeflemiş bir Avrupa kenti ile birlikte daha ileri bir seviyeye getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
“Belediye olarak bizim ilk adımımız”
Başkan Gökhan’ın ardından konuşan Tarragona Belediye Başkan Yardımcısı Floría ise projeyle ilgili olarak; “İki uzak şehir arasında böyle bir organizasyonu yapmak oldukça zor bir iş. Çok dikkatli ve özenli bir şehirle karşılaştık. Başkanımızda bu projeyi başlattığı için teşekkür ederim. Bence iki şehir arasında böyle bir değişimi başlatmak oldukça önemli. Küreselleşme döneminde özellikle yerel yönetimler için teknik, sosyal ve katılımı organize etmek oldukça zor bir süreç. Bu anlamda önemli projeler olduğunu düşünüyorum. Belediye olarak bizim ilk adımımız dolayısı ile buradan gelen deneyimi paylaşabileceğimiz bunun gibi projelerle hem bizim bilgimizi arttırmak önemli, hem de bu projeler aslında çok büyük katkı sunacak. Bu proje sonucunda oldukça olumlu sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş