havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Gelenekleri yıkılan, yok olan Türklüğüm!..

2948

Türkü dinlemeyi her yürek kaldıramaz. Mayasında acı olmayan insanlar ise hiç kaldıramaz. Türküler Anadolu`nun sevda kervanlarıdır. Türküler kahır mektuplarıdır. Türküler göç demetleridir. Yürekleri dağlayan hasret türküleri..

Bu bayram atalarımın göç ettiği Balkan topraklarına selam göndermek geldi içimden. Balkanlarda kalan Türklüğe selam olsun binlerce kez. Hasretin iki yakasında kalan sevdalılarız biz. Razgart`ta, Selanik`te toprağa karışmış atalarımıza selam olsun binlerce kez. Deli ormanın torunlarıyız biz. Unutmayız geçmişimizi...

Su çeşmelerinin başında insan kuyruğu..

Çanakkale`de hale yeterli suyu olmayan köylerimizin olduğunu bilmezsiniz. Yaz ayları kuruyan çeşmeleri görmezsiniz. Ama, Çanakkale`nin içinde Ağrı dağından gelen su çeşmelerini görüyorsunuz. Ve günün her saatinde sıraya giren insanları. `Sudan ucuz` devrinin kapandığı bu zamanda insanların fakirliği aslında o kuyruklar. Onun için, Kurban Bayramında `su gibi aziz olun`. Yardıma muhtaç insanları unutmayın. Unutmayalım.

Müsilaj gemileri törenleri!..

Geçen ay denizin isyanına şahit olmuştuk. Ve ne yapacağımızı bilememiştik. Acil bir toplantı ve ardından alınan gecikmiş kararlar gördük. Kapatılan işletmeler gördük. Arıtması olmayan belediyeler gördük. Sobeeee oldu bir çok kurum ve kuruluş.

Ardından da günü kurtarmak için uğraşmaya başladık. Aslında günü kurtarma da değil, turizmi kurtarmaya çalıştık. Çanakkale`ye iki tane müsilaj süpürgesi geldi çok geçmeden. Kordonda Sahil Kafe`de oturuyordum. Bir baktım dört beş takım elbiseli koşar adım yaklaşıyor. Dikkatli bakınca gelenlerin Vali İlhami Aktaş ve AKP İl Başkanı Naim Makas olduğunu anladım. Ardından milletvekili Jülide İskenderoğlu göründü. Sağ olsun yanımıza uğradı. Selam verdi. Hava o kadar sıcak ki, `hayırdır dedim, koştura koştura nereye gidiyorsunuz?` Müsilaj temizleme gemisini geldi ona bakacağız dedi. Bizde gemiyi seyrediyorduk. Liman civarında biriken müsilajları bir sağ bir sola itekliyor, ama bir türlü toplamıyordu. Sonra anladık ki, Vali beyi bekliyormuş. Onlar gelince gösterdi hünerlerini.

Akşam eve gelince eşime takıldım. `Bak valiliğe bakanlıktan gemi gelmiş, müsilajları toplamak için. Çanakkale belediyesi ne yapıyor? Deyip, dalga geçeyim dedim. Ama cevap gecikmedi. Bizim gemi de geldi. Yarın başlıyor deyiverdi. Ve ertesi gün önce gemi kaptanı, ardından Ülgür Başkan açılış konuşmalarını yaptı.

Marmara`da ilk kez bu kadar heyecanla ve titizlikle çalışılan bir konu oldu müsilaj meselesi. Kurumlar adete yarış edercesine daldı konuya. Çok hoşumuza gittiği için anlatmak istedim.

Yalnız benim de bildiğim bir şey vardı. Ama kimseye demedim o zamanlar. Bizim arıtma konusunda uzman ismimiz İlhan Betdemir`e sormuştum konuyu. Ne olacak bir iş diye. Bana, `Bir ayı bulmaz hiçbir şey kalmaz yüzeyde. Deniz ısınsın yeter` dedi. Dedi ama, ben kimseye diyemedim. Ne olur ne olmaz! Ya kaybolmazsa. Çalışsın bakalım millet dedik sustuk.

Sonuç, müsilaj yüzeyden kayboldu. Gemiler ne oldu derseniz, onu da bilmiyorum. Belki tatil yapıyorlardır Çanakkale`de.

Bayram tatili uzun. Havalar çok sıcak. Mutlu ve huzurlu bir bayram diliyorum herkese. Aman boğazınıza sahip olun. Mideleri çok şişirmeyin ha..