havadurum

Gelenekleriyle Ayvacık-Çanakkale buluşması

1696

 Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneği’nin İskele Meydanı’nda düzenlediği etkinlik, Ayvacık’ın tanıtımı ile devam etti. Etkinliğe, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, AKP Çanakkale İl Başkanı Gültekin Yıldız, Ayvacıklılar ve Çanakkaleli vatandaşlar katıldı. Başkan Şahin, program kapsamında açılış konuşmasını yaptı. Stantlarda yer alan kıyafetleri ve yöre halkının kullandığı geleneksel eşyaları tanıtan Başkan Şahin,  konuşmasına köyleri tanıtarak devam etti. Stantlarda 40-50 yıl belki 100 yıllık kıyafetler olduğunu söyleyen Şahin, herkesin stantları en ince detayına kadar incelemesi gerektiğini söyledi. Ayvacık’ın herkes tarafından bilinmediğini ama ‘Assos’ denildiği zaman hemen akla geldiğini söyleyen Başkan Şahin, Ayvacık’ı tanıtmakta geç kalındığına da dikkat çekti. Ayvacık’ın en önemli özelliğinin, yöre halkının göç etmemesi olduğunu belirten Şahin, Ayvacık’ın 64 köyünün bir tane de beldesinin olduğunu belirtti. Ayvacık köylerinin üç ana bölgeye ayrıldığını söyleyen Şahin, bölgeleri ‘Dere Kolu, Kıran kolu ve Yalı Kolu’ şeklinde sıraladı. 

 
“‘Ayvacık’ diyorum kimse bilmiyor ama ‘Assos’ dediğim zaman herkes tanıyor”
Başkan Mehmet Ünal Şahin, stantlarda 40-50 yıl belki 100 yıllık kıyafetler olduğunu söyleyerek; “Uzun süredir Ayvacık Turizm Kültür Doğa ve Spor Derneğimizin bir düşüncesi vardı. Biz de bunu Çanakkale’de sergilemek ve sizlerle paylaşmak istedik. Ayvacıklılar önceki eşyalarını her zaman sandıkta saklarla ve lazım olduğu zaman çıkarırlar. Biz de bunlara ‘Çeyiz’ diyoruz. Stantlarımızda da sergilenen 40-50 yıllık eserler mevcuttur, 100 yılın üzerinde giysiler vardır. Ayvacık, zamanında ismini çok fazla duyuramamış Çanakkale’nin bir ilçesidir. Ben, yurt dışına gittiğim zaman ‘Ayvacık’ diyorum kimse bilmiyor ama ‘Assos’ dediğim zaman herkes tanıyor. Mesela Apollon Smintheus var. Biz, çok muazzam değerlerin, eserlerin, ören yerlerinin olduğu bir yerde Ayvacık’ı tanıtmakta geç kaldık, belki de biraz zorlandık. Ama biz, yöre halkını buralardan göç ettirmedik, imara açıp da her tarafı talan ettirmedik” dedi. 
 
Dere Kolu, Kıran kolu ve Yalı Kolu Köyleri…
Ayvacık köylerinin üç bölgeye ayrıldığını belirten Şahin; “Ayvacık’ın 64 köyü bir tane de beldesi var. Biz, Ayvacık’ın Çiftlik Mahallesinden Kaz Dağlarına kadar uzanan köylerimize ‘Dere Kolu köyleri’ deriz. Kaz Dağlarından aşağıya akan sular, Ayvacık Barajı’nda toplanır. Dere Kolu Köylerimizin, giyimleri, yaşam şekilleri diğer köylerle farklılık gösterir. Bu köylerde, genellikle Türkmenler yaşar. Bir diğer bölge olan Kıran Kolu köylerinin de kendine göre gelenekleri, görenekleri ve adetleri vardır. Bazen köyler arasında birbirlerine karşı silah ata ata giderler ve geri gelirler. Bu artık o bölge için gelenek haline gelmiştir. Diğer bölgemiz ise Yalı Koludur. Gelen yabancılar, yıllardan beri Yalı Kolu’na giderler, çünkü deniz ordadır. Denizin bulunduğu bir alan her zaman bir sıfır önde başlar. Kültürde, sanatta, belediyecilikte önünde su varsa her zaman öndedir. Yalı Kolu köyleri, genelde zeytin ağaçları ile kaplıdır, zeytinciliği geliştirirler ve belki de dünyanın en lezzetli zeytin yağını üretirler. 

“‘Çemberimde Gül Oya’ Ayvacık bölgesinin şarkısıdır”
Başkan Şahin; “Mesela ‘Çemberimde Gül Oya’, bölgenin bir şarkısıdır. Ama var oluşu, Ayvacık’tadır. Tabi birileri her şeye sahip çıkıyor, çıkmalıdır. Mesela depremde çoğu yıkılan köylerimiz var. O köylerdeki insanlar da buralara gelip geleneklerini buralarda aktarmaya çalışıyorlar. Onlar gelenekleri de bambaşkadır ve bu gelenekleri bırakmamışlardır. Ben, bu dernekte görev yapan başta Dernek Başkanı Ayşe Oya Deniz, olmak üzere tüm ekibe teşekkür ediyorum” dedi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş