havadurum

Gemiyi halatla çektiler

1176

 Gökçeada’nın yıllardır mağdur olduğu en önemli sorunlardan biri olan ulaşım çilesi devam ediyor. Anakaraya sağlıklı bir ulaşıma bir türlü kavuşamayan Gökçeadalılar, dün yapılan seferde ise halat yardımı ile gemiyi karaya kendileri yanaştırdılar. Gökçeadalıların çilesi, tabiri yerinde ise trajediye dönüştü. Filosuna 2011’de katılan “Elliyedinci Alay” ismi verilen GESTAŞ’a ait gemi, dün Kuzu Limanı’na yanaşamadı. Hem gemi içindeki yolcular, hem de geminin yanaşmasını bekleyen kıyıdaki yolcuların tepki gösterdiği olayda, gemi halat aracılığıyla kıyıdaki yolcular ve vatandaşlar tarafından elbirliği ile çekildi.

 
Yüzyıl önceki gibi!
Teknolojinin bu kadar geliştiği, bu teknolojik olanaklara bağlı olarak, “üç tarafı denizlerle çevrili” Türkiye’de gemiciliğin çok daha gelişmesi beklenirken, dün Gökçeadalılar, Yüzyıl önceki gibi gemiyi “insan gücüyle” çektiler. Çünkü, “insanlar çekmesin” diye gemilerde bulunan makine arıza yaptı! Halatı bile olmayan GESTAŞ gemisine, kıyıdan tekne yardımı ile ulaştırılan halatı çeken vatandaşlar, zor da olsa gemiyi limana yanaştırdılar.
 
Başkan Şahin’den sert tepki
Geminin Gökçeadalılar tarafından halatla çekilmesi üzerine açıklamada bulunan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise, olayı ‘rezalet’ olarak değerlendirdi. Başkan Çetin, “Bugün GESTAŞ’a ait 57. Alay Gemisi Makina arızası yapmış ve Kuzu Limanında, limana yanaşamayarak yine ulaşım rezaleti yaşanmıştır. Artık bu rezalete ‘dur’ demenin zamanı gelmiştir. Ne büyük rezalet ki geminin bakımsızlıktan motorları arıza yaparken, geminin halatları bile yoktur. Yaşanan bu rezaletler ile alakalı suskunluğumuz korkumuz veya çekindiğimizden değil efendiliğimizdendir. Gökçeada’nın ulaşımı hiçbir noktada siyasete bulaştırılmaz, ulaşım üzerinden siyaset yapılamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlet ise Kuzey Ege’de bulunan tek adasının ulaşımını sağlamak zorundadır.  Yıllardır Gökçeada’nın ulaşımında yaşanan zorluklar kat ve kat artmıştır. GESTAŞ’ın bu denli kötü yönetildiği bir dönem olmadı. Sayın Vali, GESTAŞ Genel Müdürü ve yönetim kurulu birkaç kişi ve zümrenin memnuniyetini bırakın ve bu adada yaşayan Gökçeadalı Vatandaşlarımın ulaşımımı sağlayın. Biz sizlerden iftar yemeği falan istemiyoruz. Biz sizlerden güvenli sağlıklı modern ve konforlu bir ulaşım istiyoruz. İsraftan ve lüzumsuz işlerden gemilerine bakamayan ve iflasın eşiğine gelmiş GESTAŞ bizi ilgilendiren kısmı ulaşımı doğru düzgün yapın yapamayacaksanız bırakın biz yaparız. Önümüzdeki kış sezonunda ulaşım ile yaşanan sıkıntıyla Gökçeadalı bir vatandaşım en ufak zarar görürse herkes bilsin ki tepkimiz çok ağır olacaktır” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş