havadurum

Gezi 6'ncı yılında

1862

 2013 yılında İstanbul Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmek istenmesi ile başlayan olaylar tüm Türkiye’ye sıçramış aylarca süren eylemler sonunda çok sayıda genç hayatını kaybetmişti. 2013 yılında yaşanan olayların ardından 6 yıl geçti. Gezi Olaylarının yıl dönümü yapılan açıklamalarla yaşamlarını yitirenler anıldı. Yeşil Sol Parti Çanakkale İl Temsilcileri Hasan Türkoğlu ve İjlal Gitmez ile Eğitim İş Çanakkale Şubesi yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamalarda Gezi olaylarının antidemokratik uygulamalara karşı bir direniş olduğunu belirtilerek; “Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan ve Hasan Ferit Gedik’i saygıyla anıyoruz” denildi. Türkiye’de bağımsızlık, demokrasi ve emek için yürütülen mücadeleden vazgeçilmeyeceği belirtilen açıklamalarda; “Bütün yasaklara, baskı ve engellemelere rağmen emek ve demokrasi mücadelemizi güçlenerek sürdüreceğiz! Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” ifadelerine yer verildi. 


“Gezi bu topraklarda umudun hiç bitmeyeceğine inandırdı”
Yeşil Sol Parti Çanakkale İl Temsilcileri tarafından yapılan açıklamada; “28 Mayıs 2013’te Taksim Gezi Parkında ağaçların kesilmesini önlemek amacıyla yapılan çağrı, hiç beklenmedik olanın başlangıcıydı. İstanbul ve ona eşlik eden diğer şehirler Gezi Parkını savunma mücadelesi etrafında ayağa kalktı. Herkes ağaçların yok edilmemesi talebine kendi itiraz halkalarını ekledi ve isyan çoğalarak büyüdü. Söz hakkını müdafaa başroldeydi.  Gezi Parkı Direnişi, AKP iktidarının despotik yönetim anlayışına, temsili demokrasiye, insanı ve doğayı sömüren rantçı, kalkınmacı politikalara köklü bir itiraz olarak başladı. Başta gençler olmak üzere, merkeziyetçi politikaların dayatmalarını kabul etmeyen tüm toplumsal kesimler, katılımcı bir demokrasi talebi etrafında kimliklerine, söz haklarına, yaşam alanlarına sahip çıktı. Bizler, Gezi’deki gibi, halklar arasındaki dayanışma ve kardeşlik bağlarının sıkılaştığı ortak mücadele zeminlerinin otoriter ve baskıcı iktidarların en büyük korkusu olduğunu gördük. Bütün farklılıklarımızla çoğulcu, katılımcı demokrasi için birlikte el ele omuz omuza olabildiğimizde nasıl paniklediklerine ve endişeye düştüklerine tanıklık ettik. Demokratik, barışçı meşru siyasetin alanını genişletmeye çalışarak yol almaya kararlıyız. İnatla mücadeleye devam diyoruz. Yeşil Sol Parti olarak, kendisine karşı olan herkesi susturabileceğini sanan iktidarın kurumsallaştırmaya çalıştığı despotik siyasal düzenin, Gezi Direnişinin verdiği güçle, toplumsal yaşamın her alanında katılımcı demokrasiyi savunan, özgürlüğü, barışı ve eşitliği arzulayan, doğaya, yaşam alanlarına, tüm canlılara karşı sorumluluğunun farkında olan herkesin ortak mücadelesiyle alt edilebileceğini biliyoruz.  Gezi Parkında işaret edilmiş siyasetin ve direnişin altıncı yılında, bu otoriter ve baskıcı yönetim anlayışının hedefi olup öldürülen Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan ve Hasan Ferit Gedik’i saygıyla anıyoruz. 28 Mayıs 2013 bu topraklarda yaşayan bizi başka bir biz yaptı. Tarihimizin en büyük ekolojik direnişi olan Gezi yaktığı ateşle bizi, bu topraklarda umudun hiç bitmeyeceğine inandırmıştır. Gezi bu toprakların üç beş rantiyeciye ait olmadığını bu topraklarda yaşayan tüm canlılara ait olduğunu göstermiştir. Gezi yeryüzündeki her ağacın her yaprağında, her kelebeğin kanadında, her bir çiçeğin eşsiz renginde, toprağın kokusunu seven her insanın kalbinin içindedir” denildi.
 
“Gezi şehitlerini, direnişin 6. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyoruz”
Eğitim İş Yönetim Kurulu tarafından Gezi Parkı’nda yürütülen mücadeleden vazgeçilmeyeceği belirtilen açıklamada;  “Siyasi iktidarın hukuk tanımaz, baskıcı, yasakçı ve antidemokratik uygulamalarına karşı özgürlük ve demokrasi isteyen halkımızın kendi iradesi ile gelişen ve siyasal mücadele tarihimizdeki yerini alan Gezi Direnişi’nin üzerinden 6 yıl geçti. 2013 yılı Haziran ayında, iktidarda olduğu süre boyunca Türkiye’yi emperyalist politikalar doğrultusunda adım adım değiştirme ve dönüştürme politikası uygulayan AKP’ye karşı halkımızın birikmiş öfkesi, Taksim Gezi Parkı direnişi ile Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara taştı. Gezi eylemleri sırasında birçoğu ağır olmak üzere yüzlerce vatandaşımız yaralandı, yine binlerce vatandaşımız gözaltına alındı, eylemlere katıldığı gerekçesiyle yüzlerce kişi hakkında davalar açıldı. Tüm gezi şehitlerini, direnişin 6. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyoruz. Gezi direnişi ile toplumsal muhalefetini korkusuzca ortaya koyan halkımız, bugün tek adam rejimine, OHAL’in yaşam hakkı ihlallerine, faşizme ve gericiliğe ‘dur’ diyecektir. Bugün baskıya, korku imparatorluğuna teslim olmayan, boyun eğmeyen, diz çökmeyen halkın iradesiyle ortaya çıkan direnişimizi yükseltme zamanıdır… Bugün bizim sorumluluğumuz halkın direnişle açtığı bu yolda yürümektir. Eğitim-İş olarak Türkiye’de bağımsızlık, demokrasi ve emek için yürüttüğümüz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bütün yasaklara, baskı ve engellemelere rağmen emek ve demokrasi mücadelemizi güçlenerek sürdüreceğiz! Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş