havadurum

Gökçeada'da festival krizi

1522

 Bu yıl 2’incisinin yapılması planlanan Gökçeada Motosiklet Festivali, Gökçeada Kaymakamlığı ile yaşanan kriz nedeniyle iptal edilmek zorunda kaldı.  Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürlüğü`nden gelen yazı ile Kuzulimanı’nda festivale müsaade edildiği ancak yapılan görüşmeler sonrasında Gökçeada Kaymakamlığı tarafından izin verilmediğinin öğrenildiği, Yıldızkoyu için istenen ikinci izinin verildiği ancak aynı tarihte bölgede başka bir program olduğunun ortaya çıktığı. Son olarak izin istenen Kaleköy’de ise festivale günler kala alanın özel mülkiyet olması dolayısı ile Kaymakamlık tarafından festivalin engellendiği belirtildi. Gökçeada Kaymakamlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise TDİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bildirim ile festivalin Kuzulimanı’nda yapılmasının uygun görülmediği.  Yıldızkoyu için gerekli iznin verildiği ancak belediyenin burada festival yapmayı kabul etmediği. Son olarak Kaleköy mevkiinde festival düzenlemek için talep edilen izin doğrultusunda Kaymakamlık tarafından alanın kime ait olduğunun sorulduğu, ancak belediye tarafından herhangi bir cevap verilmediği’ belirtildi. Konuyla ilgili açıklamasında “Gökçeada`da yaşanabilecek herhangi bir sıkıntı hiç kimseye fayda sağlamaz” ifadelerini kullanan Belediye Başkanı Çetin; “Sıkıntılar ancak Gökçeadalı vatandaşımıza ve mevsimsel kazanç sağlayan gerek konaklama, gerek yeme içme gerekse turizm alanında hizmet veren tüm esnafımıza yansıyacaktır. Gökçeada`da bizim gibi hancı olanlar var ama bir de bunun yanında yolcu olanlar var onlara söylüyorum "Gökçeada`nın huzurunu kaçırmanıza fırsat vermeyeceğim!"   Motosiklet Festivali ile alakalı Gökçeada`da yaşanan sıkıntılar konusunda AKP Grup Başkan Vekili Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan`a da büyük görev düşmektedir. Benim yapacaklarımı engellemeye çalışırken Gökçeadaya zararı dokunanlara dur diyebilecek olan Sayın Vekilimiz, Çanakkale`nin sorunlarına temas ettiği gibi buraya da temas etmelidir” dedi. 

 
“Kaymakamlık festivalin olmaması için bahaneler üretmiştir”
Festivalin yapılmaması için bilinçli olarak sıkıntı yaratıldığını belirten Çetin; “Son günlerde yaşanan birçok konunun arasından gündeme oturmuş olan Gökçeada Motor Festivali ile ilgili iptal süreci, kamuoyunda bilgi kirliliğine sebebiyet vermiştir. Bu yıl 5. sini yapmayı planladığımız festival ile ilgili TDİ Genel Müdürlüğü`nden gelen yazı ile Kuzulimanında festivale müsaade edilmemiş olup, TDİ Genel Müdür Yardımcısı ile görüşüldüğünde Gökçeada Kaymakamı`nın festivalin burada yapılmasının uygun olmayacağı üzerine karar verdiklerini ifade etmiştir. Sonraki adım olarak Festivalin Yıldızkoy`da yapılması planlanmış ancak mevzubahis alanda aynı tarihte önceden planlanmış başka bir program olduğundan festival alanının Kaleköy`de bulunan boş bir arazide yapılmasına karar verilmiştir. 4 gün boyunca arazide yapılan çalışmalar sonucu Festival alanı düzenlemesi tarafımızca yapılmıştır. Bu kadar emeğin üzerine Kaymakamlık alana Jandarma göndererek bu özel mülkiyet ile aramızdaki protokolü sormuştur. Bu protokolün kendilerini hiçbir suretle ilgilendirmemesine rağmen Kaymakamlık Belediyemize yazı göndererek bizden bu protokolü istemiştir. Bu da yetmemiş gibi Festival düzenleme Komitesi Üyelerinin bilgilerini isteyerek durumu zorlaştırmıştır.  Festivalin düzenlemesi için Kaymakam ile ikili ilişkileri iyi olduğu düşünülen Murat Suluoğlu kendileriyle görüşmek için gittiğinde Murat Bey`e "Protokol yok; olsa da orası 3. derece sit alanıdır kuruldan izin alınması gerekir" diyerek festivalin olmaması için bahaneler üretmiştir. Daha sonra oradan ayrılan Murat Suluoğlu Gökçeada Motorsiklet Spor Kulübü Derneği Başkanı ve Türkiye Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu Başkanı Semih Tevs`e; Semih Abi Kaymakam Bey izin vermeyecek şahsınız ve Belediye Başkanı bu konuyla alakalı zor durumda kalacak bu yüzden festivali iptal et dedikten sonra Semih Tevs aynı gün festival iptal bilgisini sosyal medyadan paylaşmıştır” dedi.
 
“Ne oldu da festivalden rahatsız oldunuz…”
Çetin; “Bugüne kadar 4 kez yaptığımız Motosiklet Festivali alanı olan Kuzulimanı da sit bölgesi olmasına rağmen yıllardır sorun yaşanmayan konular bu yıl karşımıza sorun olarak çıkartılmıştır. Gökçeada`da ticareten, siyaseten devleti temsil edene sesleniyorum; yarattığın gerginlikten korktuğumuzdan değil; devlete olan saygımızdandır sükunetimiz. Bu bağlamda tüm Gökçeadalıların menfaati hususunda kendimi ortaya koyacağımdan kimsenin endişesi olmasın. Maaşını devletten alan birkaç kişi ‘oh be gürültüden kurtulduk’, bir kaç kişi ise ‘alt yapısı hazırlanmalı’ diyor. Gelin kardeşim beraber hazırlayalım o zaman. Gökçeada gelecek motor sevdalılarını 4 yıldır misafir ediyor ve motor sevdalılarının sosyo kültürel ve sosyo ekonomik katkılarını yazıyordunuz şimdi ne oldu da festivalden rahatsız oldunuz. Beni yıldıramazsınız ben tüm Gökçeadalılara hizmet vermeye sonuna kadar devam edeceğim” dedi.      (Eren Aşnaz)
Paylaş