havadurum

Gökhan "278 gazeteci saldırıya uğradı"

860

 Basın mensupları ‘10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’ vesilesi ile Çanakkale Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen toplantıda bir araya geldiler. Güzelyalı Belediye Halk Plajı’nda düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Başkan Yardımcıları katılırken, basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda, her yıl Çanakkale Belediyesi tarafından sunulan ‘Yılın Çalışan Gazeteci’ hediyesinin sahibi bu yıl Dardanel Ton Medya Genel Müdürü Ogün Ünal’ın oldu. Ünal, hediyesini Başkan Gökhan’dan aldı. Başkan Gökhan, ‘10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü’nün kutlamadan öte, basın özgürlüğü ve hak kısıtlamaları ihlalleri noktasında yılın bir değerlendirmesi olarak gördüğünü belirterek;  “10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü, 1961 gününden beri geçen bir süreç. Sendikalaşma hakkı noktasında basına verilen hakların kutlandığı bir gün. Bu tür günlerin olmasında kutlamadan öte yıllık bir değerlendirme yapılması lazım. Acaba ülkemizde basının durumu nedir. Hangi yerlere gelmiştir. Dünyadaki çağdaş ülkelerdeki gibi özgürce işlerini yapabiliyorlar mı? Özgürce yazabiliyorlar mı? Özgürce durumlarını değerlendirebiliyorlar mı?  Korkmadan her gördükleri haberi yapabiliyorlar mı? Tehdit alıyorlar mı? Bu günü, bunların değerlendirildiği gün olarak algılıyorum. Yani giderek basın mensupları başıma bir şey gelir mi? Ya da işime son verilir mi? Endişesi taşıyorlar mı, ya da akreditasyon konusunda acaba ben buraya kabul edilir miyim yoksa dışlanır mıyım? Konularında bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Basın mensubu, muhabir, yani olayın içinde ya da olayla değerlendirme yapmak için ilgili kişinin yanında olan insanların elbette ki burada gönül rahatlığı ile çalışması gerekir. İyi günlerde bunu yapmak kolay. Ama bir eylem ya da harp ortamında, bir basın mensubu olmak gerçekten zor. Bunların çok güzel örnekleri var. Korkmadan olayları resmetmeye çalışan gazeteciler var. Bir muhabir ve haberci olmak çok nemli bir duygu. 

 
“İktidara yaranmak için haber yapmak demokratik bir süreci ifade etmez”
Demokratik ülkelerde yaratılan basın özgürlüğünün, birçok ülkede ne yazık ki yaratılamadığına dikkat çeken Gökhan;  “Ebetteki demokrasilerde bu bağlamda daha üst düzeyde kabul görüyor ama maalesef daha doğuda, demokrasi anlamında geri kalmış ülkelerde gazeteci olmak zor zanaat. Bir ülkenin kalkınmış olması, illa basın özgürlüğüne inanıyor olmasını gerektirmiyor. Biz aynı zamanda demokrasi derken basın özgürlüğünün de, yani ‘haber alma özgürlüğünü’ de düşünüyoruz. Çünkü basın vatandaşın haber alma özgürlüğünü sağlayan kurumdur. Basın olmasa halk, olaylarda, düşüncelerden, anlayışlardan nasıl haberdar olacak? Basın hem fotoğraflayarak, hem röportaj yapıp bilgi alarak bütün bunları halka aktarmak durumunda. Ancak aktarırken asla ve asla iktidar yanında yer almaması gerekir. Ebetteki iktidarın yaptıkları halka aktarılacaktır ama her konuda iktidara yaranmak için haber yapmak hiç demokratik bir süreci ifade etmez. Hiç bir zaman basını özgürlüğünü zedeleyecek tarzda işler yapılması hoş değildir” dedi.
 
“Vatandaşın doğru haber alma hakkı çok önemli bir haktır”
Basına yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunun altını çizen Başkan Gökhan, gazeteci Cemal Oral’ın uğradığı saldırıya değinerek;  “İktidarlar son yıllarda haber yapılması açısında taraf olmasını istemiş ve bu bağlamda hatta kendine yandaş olacak basın kuruluşlarını kendi yandaşlarına satın aldırmış. Kendine uygun haber yapmayan gazeteci ve yazarları o kuruluşlardan uzaklaştırılması için baskı yapmış, yapmaya da devam etmektedir. Bu önemli bir husustur. Çünkü vatandaşın doğru haber alma hakkı çok önemli bir haktır. Bu vesile ile bunu vurgulamak istedim. Bu kadar gazetecinin dışlanmış olmasına rağmen 2017’de 173 gazeteci gözaltına alınmış. Bunlardan 66 tanesi tutuklanmış. 99 gazeteciye soruşturma başlatılmış ve 278 gazeteci de saldırıya uğramış. Bir gazetecinin saldırıya uğraması kadar korkunç bir şey olamaz. Çanakkale’de de bunu yaşadık. Her toplantı da söylemeye söz vermiştim. Cemal Oral arkadaşımıza yapılan saldırının failleri hala bulunamamıştır. Bunun bulunamamış olması mümkün değildir. Bunu bir kez daha söylemek istiyorum. Bu bağlamda saldırıların elbette son bulmasını diliyorum” dedi.
 
 “Gazeteci vergisini ödeyemezse istikakını alamıyor”
Gazetelere karşı, Basın İlan Kurumu’nun sürekli kısıtlayıcı kararlar aldığını ifade eden Gökhan; “En son bir duyuma göre ilan paralarının alınması için ‘vergi borcu yoktur’ yazısının alınması kararı alındığını duyduk. Vergi borcu olmayan gazeteci ne kadar yoktur bilemiyorum. Koskoca Holdingler vergi borcunu ödemiyor. Ancak bir af çıkıyor onlar yırtıyor. Ama bir gazeteci o ayki vergisini ödeyemezse istikakını alamıyor. Bu yanlış ve haksızlıktır. Bu bağlamda, gazetelerin baskı altında olması ve ekonomik olarak zor durumda olması gazete çalışanlarına yansıyor. Paralarını alamıyorlar, ya da geç alıyor, ya da işten çıkartılıyor. Bu bağlamda da basını güçlendirilmesi gerekir ki kimseye muhtaç kalmasın. Muhtaç olmadan görevini yapsın ki doğru haber yaparak yolunu özgürce çizebilsin. Umarım AB standartlarında basının ne şekilde olması gerektiği noktasında kriterlere uyulur.  Basının haber alma özgürlüğünün, hiçbir baskı altında kalmadan olayları haberleştirebilme özgürlüğünün sağlanmasında sayılamayacak kadar yarar vardır. Tersi durumlarda toplumun nasıl yanlı ve yandaş bilgilendirmeler ile nelere mal olduğunu gayet iyi biliyoruz” dedi. 
 
“Çalışan gazeteci ödülü Ünal’a”
Başkan Gökhan son olarak her yıl yıl bir gazeteciye hediye edilen kol saatini Dardanel ton Medya Genel Müdürü Ogün Ünal’a hediye etti.  Ünal hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunana Gökhan;  “Her yıl bir gazeteciye kol saati hediye etmek artık usul oldu. Ancak bunu ederi 700 Bin TL ya da dolar değil. Bunu hediye ettiğimiz arkadaşımıza Zarrap olmadığımız için mütevazı saatler hediye ediyoruz. Ancak biraz tecrübeye dayalı bir şey.   Bu sene bu saati Sayın Ogün İnal arkadaşımıza vermeyi uygun gördüler. Bende bunu onayladım. Ogün arkadaşımız bu işe çıraklıktan kameramanlıktan başladı. Almanya doğumlu ancak burada yaşamış. 20 yıldır bu işi sürdürüyor. 200o yılından bu yana Dardanel Medya grubunda yoluna devam etmiş. 2014 yılında Dardanel Medya Ton Genel Müdürlüğü’ne getirilmiş. Birçok Genel Müdürle çalıştı. Grubun çok çeşitli Genel Müdürlüğü oldu. Eşi de medyanın bir yüzü. Bu hediyeyi kendisine takdim ediyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş