havadurum

Gökhan "Kök hücre ve kan bağışlayarak donör olalım, umut olalım.."

720

 Çanakkale Belediyesi ve Kızılay işbirliğinde Çanakkale Belediyesi Hizmet Binası önünde kök hücre ve kan bağışı gerçekleşti. Kampanyaya, belediye personeli de yoğun katılım göstererek destek oldu. 8 Şubat Cuma günü (dün) gerçekleşen kampanya kapsamında Türk Kızılayının aracı Çanakkale Belediyesi önünde tüm gün boyunca bağışta bulunan personele hizmet verdi. Kampanya başlangıcına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı. Belediye Başkanı Gökhan, bağış kampanyasını inceleyerek çalışmalara ilişkin Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Arzu Kırkpınar’dan bilgi aldı. Kırkpınar, kan ve kök hücre bağışının önemine değinirken, Türkiye’deki Kök Hücre Doku Bankasının numunelerini toplama görevinin Sağlık Bakanlığı tarafından Türk Kızılayına verildiğini, bu kapsamda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kırkpınar, her iki bağışta da gönüllülerin öncelikle form doldurduğunu, ardından kan, tansiyon ve ateş ölçümleri ile birlikte doktor kontrolü gerçekleştiğini ve uygunluk durumuna göre bağışların yapıldığını kaydetti. Kırkpınar, Çanakkale Belediyesi personeline de duyarlılıklarından dolayı teşekkürlerini iletti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, kök hücre ve kan bağışının çok önemli olduğuna, yapılan bağışlara bir gün herkesin ihtiyaç duyabileceğine vurgu yaparak Türk Kızılayına da bu anlamda teşekkürlerini sundu ve çalışmalarında başarılar diledi.

 
“Hiç tanımadığımız insanların hayatlarına dokunmak çok önemli”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “İnsanlar, birbirlerine bu şekilde de destek oluyorlar. Sonuçta kan bağışı da kök hücre bağışı da organ naklidir. Dolaylısıyla insanların birbirinin hayatlarını kolaylaştırmakta bu şekilde destek olmaları çok önemlidir. Sonuçta hiç tanımadıkları insanların hayatlarına dokunuyorlar. Bir hayır yaparız ama kime yaptığımızı bilmeyiz. Onun için geniş bir yelpazede bu başarı devam ediyor. Çanakkale, organ naklinde son derece başarılı bir il. Özelikle Uzman Dr. Azem Ülkü, bu konuda son derece gayret gösteriyor. Türk Kızılayı’na da bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Onlar da bu konuda son derece gayretli davranıyorlar” dedi. 
 
“4 bine yakın hasta kök hücre nakli bekliyor”
Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Arzu Kırkpınar; “Biz numuneleri topluyoruz. Sağlık Bakanlığı bu numunelerin doku tiplemelerini çalışıyor.  Numuneler, 10 yıl süreyle saklanıyor. 10 yıllık süre içinde herhangi bir hastayla eşleşme olursa, o zaman bağış aşamasına geçiliyor. Şuan 4 bine yakın hasta kök hücre nakli bekliyor. Bizim bine yakın naklimiz var. Bu işe çok hızlı ve güzel başladık. Çanakkale`den çok fazla eşleşmemiz var. Üniversite kenti olmamızdan kaynaklı, özellikle gençlerimizin duyarlılığı çok fazla. Zaten kök hücre bağışları da 18-50 yaş aralığında gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş