havadurum

Gökhan "Mitingimizi en kısa sürede gerçekleştireceğiz"

1351

 Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, son yaşanan gelişmelerin ışığında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Başkan Gökhan, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği (EMARÇEB) tarafından düzenlenmesi planlanan ve sosyal medyada yoğun duyurusu yapılan Kazdağları Su ve Vicdan Mitingi’nin, önceki gün başlayan Barış Pınarı Harekatı dolayısıyla ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Mitingin en kısa sürede yeniden yapılacağını söyleyen Başkan Gökhan, ayrıca 10 Ekim 2015’de meydana gelen ve EMEP Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız’ın da aralarında bulunduğu 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Gar katliamı yıldönümüne de değindi. Sorumluların bir an önce bulunması gerektiğini söyleyen Başkan Gökhan, konunu üstü örtülecek bir olay olmadığını belirtti. Belediye Başkanı Gökhan, Su ve Vicdan Nöbeti direnişçilerinin maruz kaldığı ‘Hırsızlık’ suçlamasına da değindi. Başkan Gökhan, direnişçilerin kendilerine daha iyi bir yaşam koşulu sağlamak için yol kenarında bulunan taşları aldıklarını belirtti. Başkan Gökhan, ayrıca, savcılık tarafından konuyla ilgili kavuşturmaya yer olmadığı kararının verildiğini belirterek; “Oradaki gençler, kenarda, kimsenin olmayan taşları almışlar ve kendilerine sağlıklı bir ortam yaratmışlar. Sonunda da savcılık soruşturması tamamlanmış ve hırsızlık yapılmadığına karar verilmiş. Yargı görevini iyi bir şekilde yerine getirmiştir.  Taşların zaten çöp konteynırı ve moloz yığınlarının yanından alındığı da belirlenmiş. Bu suçlama vicdan nöbetini köreltmek için yapılmıştır” ifadelerini kullandı. EMARÇEB’de Afyonkarahisar’dan Denizkırı Belediyesi, Aydın’dan Koçarlı Belediyesi, Kuşadası Belediyesi, Balıkesir’den Ayvalık Belediyesi, Balya Belediyesi, Burhaniye Belediyesi, Edremit Belediyesi, Erdek Belediyesi, Çanakkale’den Çanakkale Belediyesi, Bozcada Belediyesi, Geyikli Belediyesi, Karabiga Belediyesi, Kavakköy Belediyesi, Kepez Belediyesi, Küçükkuyu Belediyesi, Denizli’den Bozkurt Belediyesi, Bekilli Belediyesi, Edirne’den Uzunköprü Belediyesi, İzmir’den Bergama Belediyesi, Dikili Belediyesi, Foça Belediyesi, İstanbul’dan Çatalca Belediyesi, Kütahya’dan Dumlupınar Belediyesi, Kırklareli’nden Kofçaz Belediyesi, Tekirdağ’dan Malkara Belediyesi, Kapaklı Belediyesi, Hayrabolu Belediyesi, Saray Belediyesi, Çerkezköy Belediyesi, Ergene Belediyesi, Yalova’dan Çınarcık Belediyesi, Kaytazdere Belediyesi, Koru Belediyesi, Altınova-Subaşı Belediyesi” yer alıyor. 

 
“Suriye’deki harekatın belli bir rutine girdiği noktada mitingimizi yapacağız”
Basın mensuplarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kirazlı-Balaban’daki siyanürlü altın işletmelerine karşı başlatılan Su ve Vicdan nöbeti eylemimiz devam ediyor. Konuyla ilgili çeşitli etkinlikler, çeşitli toplantılar yapıldı. 13 Ekim günü ruhsat yenilenmesi söz konusu oldu. 12 Ekim’de de Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği (EMARÇEP) ile birlikte bir miting yapmayı planladık ve bunun duyurusunu yaptık. Mitinge çok ciddi bir katılım olacağını biliyorduk. Ancak geldiğimiz süreçte, dün itibariyle TSK Suriye’ye girdi. Askerlerimiz elbette ki, çok riskli ve çok önemli bir harekattalar. Biz yine de askerimizin herhangi bir yaralanma olmadan Türkiye’ye geri dönmelerini diliyoruz. Ancak, Türkiye’nin ve dünyanın gündemi, bu operasyona yönlendiği için biz de 12 Ekim tarihinde yapılacak olan mitingi, gündemden düşmemesi adına ileri bir tarihe erteledik. Suriye’deki harekatın durumuna göre, belli bir rutine girdiği noktada mitingimizi yapacağız. Şuanda mitingimizi erteliyoruz ama Su ve Vicdan Nöbeti’ndeki eylemlikler devam ediyor. Biz, yine bu ruhsatın yenilenmemesi talebimizi buradan duyuruyoruz. 21 Ekim’de başvuru tarihi son olmak üzere ortaokul öğrencilerine, ilçeler de dâhil olmak üzere yönelik bir resim yarışmamız var.  Çocuklar bizim için önemli. Bizden sonra bu doğa onlara kalacak. Onların düşüncelerine de önem veriyoruz” dedi. 
 
“Katliamın mutlaka irdelenmesi gerekiyor”
Belediye Başkanı Gökhan; “Bugün 10 Ekim 2015’de yaşanan Ankara Gar katliamının 4’üncü yıldönümüdür. O katliamda EMEP Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız kardeşimizi de kaybetmiştik. Hem Ercan kardeşimize hem de katliamda yaşamını yitirenlere tekrar Allahtan rahmet diliyorum. Bu katliamın mutlaka irdelenmesi, bunun altındaki sorumluların bulunması için çabaların devam etmesi gerekiyor. Çünkü bu durumun üzerinin örtülmemesi gerekiyor. o günkü şartlarda Suriye, İŞİD kaynaklı bir takım bilgilerin olduğuna yönelik düşünceler vardı, bunların daha da net bir şekilde ortaya çıkmasını diliyoruz. Çünkü bu olay bir şekilde üzeri kapatılacak bir konu değil” dedi. 
 
“Bu suçlama vicdan nöbetini köreltmek için yapılmıştır”
Başkan Gökhan; “Kirazlı-Balaban’da Su ve Vicdan Nöbeti’ndeki gönüllüler, doğaya, geleceklerine sahip çıkmaya devam ediyorlar. Fakat orada kendi esenlikleriyle ilgili, çamurdan kurtulmalarıyla ilgili yola taş döşediler. Bu insanlar, daha sonra hırsızlıkla suçlandılar. Oradaki birisine ait taşları çaldıkları iddia edildi. Altıncıların yanında yer alan bir gazetede ‘Eylemci Hırsızlar’ şeklinde manşet atmış. Bu, herhalde altın madencilerinden beslenen bir gazete olsa ki, bu yörenin değerlerini hiçe sayıyor ve oradaki eylemi de küçük göstermek için böyle bir manşet atmış. Oradaki gençler, kenarda, kimsenin olmayan taşları almışlar ve kendilerine sağlıklı bir ortam yaratmışlar. Sonunda da savcılık soruşturması tamamlanmış ve hırsızlık yapılmadığına karar verilmiş. Yargı görevini iyi bir şekilde yerine getirmiştir.  Taşların zaten çöp konteynırı ve moloz yığınlarının yanından alındığı da belirlenmiş. Bu suçlama vicdan nöbetini köreltmek için yapılmıştır. Basın, halkın yanında yer alır ve halkın çıkarını gözetir. Çevreyi koruyan insanların kendi bulundukları alanın korunmasında mücadele ederken bunu küçültmeye çalışan insanların Çanakkaleli olması beni üzüyor. Bu yoldan dönmelerini, halkın yanına gelmelerini diliyorum. Sonuçta bu kadar insan haksız olamaz. Olayı bilmeden, irdelemeden hüküm vermek olamaz. Şimdi ben aynı gazeteden ‘Yanılmışız, Özür Dileriz’ manşetini beklerim. O gençlerden de bu süreçte dava açmalarını beklerim. Çünkü o isimler hırsızlıkla suçlandı.” dedi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş