havadurum

Gökhan "Özgürlük ve yaşam sevincini sürdürmek için aday oldum"

695
Geçtiğimiz hafta düzenlenen ön seçimle Çanakkale Belediye Başkan adayı seçilen ve geçtiğimiz gün CHP PM kararı ile adaylığı kesinleşen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, adaylığının kesinleşmesi sonrası bası mensupları ile bir araya geldi. Başkan Gökhan’ın Truva Otel’de düzenlediği basın toplantısına CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık’ta yer aldı. 16 yıldır Belediye Başkanlık görevini sürdürdüğünü ifade eden Başkan Gökhan; “Görevim süresince bu kentte altyapıdan üstyapıya, parkından sosyal mekanlarına, çocuğundan yaşlısına imkanlar tanıyarak, engellisine destek olarak ve sosyal yaşamı barış içerisinde, barışın kentine yakışır bir şekilde, hiç kimseyi inancından, kimliğinden ötürü dışlamadan bu kentte insanları temsil etme yönünde görevimi yapmaya çalıştım” dedi. Düzenlenen ön seçimle ilgili bilgilendirmede bulunana Başkan Gökhan,  oylamaya katılmayan 482 üyeye ulaşılamadığını ifade ederek asıl üye sayısının 3 bin 975 olduğunu belirterek, gelmeyenlerin oranının aslında yüzde 20 civarında olduğunu söyledi. Çanakkale’de görev süresi zarfında en önem verdiği konunun ‘kentteki yaşam tarzının bozulmaması,  insanların özgürlük, refah duygularını yaşaması için çaba göstermek olduğunun altını çizen Başkan Gökhan; “Onun için bir kez daha aday oldum. Onun için bu konuda hizmet etmeye devam etmek istiyorum” dedi.  Bu dönemin sloganının ‘Derman Belediyeciliği’ olduğunu ifade eden Başkan Gökhan;  “Biz de herkesin derdine derman olabilmek için çaba göstereceğiz. Önümüzdeki süreçte en önemli konu, alt ve üst yapılardan da ziyade, sosyal ve ekonomik kalkınma konusu olacaktır” dedi. Başkan Gökhan, ekonomik kalkınma amacı ile tarım, enerji ve eğitim kooperatiflerinin hayata geçirilerek, projelerin oluşturulacağını ifade etti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Gökhan, şu ana kadar Çanakkale’de hayata geçirilen projeleri sıralayarak; “Her şeyi söyleyebilirsiniz; ‘bu kentte rant yarattınız’ diyemezsiniz” dedi. Başkan Gökhan, uzun insan huzur ve özgürlüğüne değer veren herkese yerini bırakabileceğini söyledi. 
 
“Hiç kimseyi inancından, kimliğinden ötürü dışlamadan görevimi yapmaya çalıştım”
2002 senesinden bu yana 2004, 2009 ve 2014 seçimlerinde aday olmak sureti ile 3 kez seçimle, 1 kez de meclisten olmak üzere 16 yıldır Belediye Başkanlığı görevini sürdürmekte olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Görevim süresince bu kentte, altyapıdan üstyapıya, parkından sosyal mekanlarına, çocuğundan yaşlısına imkanlar tanıyarak, engellisine destek olarak ve sosyal yaşamı barış içerisinde, barışın kentine yakışır bir şekilde, hiç kimseyi inancından, kimliğinden ötürü dışlamadan bu kentte insanları temsil etme yönünde görevimi yapmaya çalıştım. Bunu başarı ile yaptığıma inanıyorum. Buna inandığım için, örgütümün de bu bağlamdaki önerisi üzerine yeniden aday adayı olmayı düşündüm. Yalnız iki tane şartım vardı. Bu şartlardan birincisi; ‘kamuoyu araştırması yapmak ve buradan kendimizi ölçmek, buradan bir pozitif sonuç varsa bunu almak. İkincisi de tüm üyelerin katılımı ile bir ön seçim ya da eğilim yoklaması yapılması.’ Birinci aşamayı yaptık ve olumlu bir sonuç çıktı. İkincisinde de ön seçimi örgütüme söyledim. Örgütümüz ve Genel Merkezimiz de bunu uygun buldu. Burada tüzüğümüzün ilgili maddesi gereğince eğilim yoklaması kararı alındı. 4 aday yarıştık. Geçtiğimiz hafta Pazar günü de sonuçlandı. Seçimde en çok oyu ben aldım. Burada kazandım kelimesini kullanmıyorum. Çünkü bir şeye karşı kazanmadım. Örgütte adaylık için en çok oy bana çıktı ve Ankara’da PM tarafından da dün adaylığım açıklandı ve Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale adayı olarak ilan edildim. Bundan büyük bir onur duyuyorum. Öncelikle örgütüme teşekkür ediyorum. Başta İl Başkanım, Merkez İlçe Başkanım, Milletvekillerimiz Ankara’da desteklediler. Çanakkale’de tüm üyelerin katılımı ile gerçekleşecek eğilim yoklaması konusunda Genel Merkezimizi ikna ettiler. Ön seçim 3 ilde oldu. Bilecik, Sinop ve Çanakkale’de oldu. Bizde bundan mutlu ve gururluyuz. Örgütümüzde böyle bir süreci yaşamaktan ve yaşatmaktan son derece mutlu. Çünkü, Çanakkale’deki Cumhuriyet Halk Partili üyeler Pazar günü bir arada oldular, birbirlerini gördüler. Kararlarını, tercihlerini özgürce ifade ettiler. Hiç kimsenin etkisi altında kalmaksızın, herhangi bir gruba mensubiyet olmaksızın tüm üyeler kararlarını verdiler.
 
“Bizim gerçek üye sayımız 3 bin 975”
Düzenlenen ön seçimle ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan, seçime katılmayan sayısının daha az olduğunu ifade ederek; “Burada konu açılmışken bir bilgi sunayım. Toplam üyemiz 4 bin 499 görünüyor. Burada gelmeyen kişi sayısı 791. Yani üyelerimizin yüzde 20’si gelmemiş. 482 kişiye de hiçbir biçimde ulaşılamıyor. Sonuç itibari ile bizim gerçek üye sayımız 3 bin 975. Sonuç itibari ile de aşağı yukarı gelmeyenlerin oranı yüzde 20. Gelmeyenleri de düşersek, yüzde 75 katılım ile bu seçim gerçekleşmiş oldu. O gün çok enteresan manzaralar ile karşılaştık. Biraz da hüzünlüydü ama insanların partisine, demokrasiye sahip çıkması bizi mutlu etti. Buraya tekerlekli sandalyesi, koltuk değneği ile gelen oldu. Hasta yatağından kalkıp gelen oldu. Hastasını yatakta bırakıp gelen oldu. Kanserli olup da ameliyata gitmekte olan genç arkadaşımız geldi, hiçbir mecburiyeti olmamasına rağmen. Bu bir inanç meselesi. Bu bizi çok motive etti. Muhtemelen bir ilçe danışma kurulumuz olur ve orada da konuşuruz. Ama bunu da burada paylaşmak istedim. İşte partisinin hakkını veren, demokrasiye, Cumhuriyete sahip çıkan partilim, bu noktada da Cumhuriyet Halk Partililiğini de ispat etti. Gelen üyelerimizin kime oy verdiği önemli değil. Mühim olan oraya oy atmaya gelmek. Biz de bunu gördük. Seçime katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“En önem verdiğim konu; ‘kentteki yaşam tarzının bozulmaması”
Görev süresi boyunca n önem verdiği konunun ‘kentteki yaşam tarzının bozulmaması’ olduğu ve bu nedenle yeniden adaylığını koyduğunu belirten Başkan Gökhan;  “Çanakkale’nin derdi hepimizin derdi ve hepimiz bunu üstleniyoruz. Çanakkale’nin daha çok gelişmesi, kalkınması için, sorunlarının olabildiğince en aza indirildiği bir Çanakkale’de projelerimiz var. Bunları daha sonra sunacağız. Ama burada esas olan bir şey var. Çanakkale’de görev sürem zarfında en önem verdiğim konu; ‘kentteki yaşam tarzının bozulmaması.’ Yani kardeşlik, barış havasının bozulmaması, insanların özgürlük, refah duygularını yaşaması için çaba göstermek. Alt ve üstyapıları yapmaya çalıştık ama dediğim gibi buradaki temel unsur, insanların bu kentte yaşama sevincini sağlamış olmak. İnsanları burada güven içerisinde hissettirmeye çalıştık. Onun için bir kez daha aday oldum. Onun için bu konuda hizmet etmeye devam etmek istiyorum. Şimdi bazı sloganlar çıkartılıyor. Yeter diyorlar. Yetip yetmeyeceğini seçimlerde halk söyleyecek. Benim halka sunduklarım ve sunacaklarım da belli. Ben yapabilirim diyorum. Halk da sen yapabilirsin derse, devam edeceğim. Halkın, ‘yeter talimatı’ ile düşüncesinin değiştireceğini zannetmiyorum. Çünkü çok gördük bu tarz tavırları. Hiç birisinde de itibar görmedi. Çok olumsuz propagandalar yapıldı, aleyhime insanlığa yakışmayan kampanyalar yapıldı. Ama görüldü ki, ‘bunlar oldukça benim oyum arttı.’ Ben, her seçim döneminden oyumu arttırarak geldim. Bu dönemde de yine oyumu artırarak seçimi kazanacağıma inanıyorum. Göstergeler de bunu bize gösteriyor. Önümüzde bir seçim süreci var. Bu seçim süreci içerisinde de halkımız ile bunu paylaşacağız. Çanakkale’de de insanlar biraz önce saydığım imkanlardan fedakarlık etmeyecek, taviz vermeyeceklerdir diye düşünüyorum” dedi. 
 
“Yarım asırdır Çanakkale’de, sosyal demokratların izi var” 
Çanakkale’de ayrım asırdır sosyal demokratların izi olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Halktan yana siyaset anlayışını, rantı birilerine vermeden. Halk ile paylaşma anlayışını, kaynakların dürüstçe kullanılması, kul hakkı yenmemesi, kamu kaynaklarının israf edilememesi anlayışımızı, rahmetli Reşat Tabak’tan alarak İsmail Özay ve benimle beraber bugüne getirdik. Rahmetli Reşat Tabak’tan sonra bir ANAP dönemi var. O dönemde bir ara verilmişti ama 1968’den bugüne, yani 50 yıldır, yarım asırdır Çanakkale’de sosyal demokratların izi var. Dolayısı ile bu kente yeni gelenler de bu anlayışı benimsiyorlar. Onlar da bu kervana katılıyor. Çanakkale büyüyor, gelişiyor. Bu gelişme de bizim lehimize oluyor. Çünkü dışarıdan gelen inşalar hangi görüşten olursa olsun, Çanakkale’deki bu yaşamın devam etmesini istiyor. Bunu da sağlayabilecek olan bizleriz. Biz bu anlayıştayız. Bunun artık herkes ezbere biliyor. Kim ne derse desin, Çanakkale’deki kamuya ait olan kaynakların yine kamu yararına kullanıldığını herkesim biliyor” dedi.
  
“Dönemin sloganı, derman Belediyeciliği”
Bu dönemin sloganının ‘Derman Belediyeciliği’ olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan;  “Biz de herkesin derdine derman olabilmek için çaba göstereceğiz. Önümüzdeki süreçte en önemli konu, alt ve üst yapılardan da ziyade, sosyal ve ekonomik kalkınma konusu olacaktır. Tam da ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde seçime gidiyoruz. Sıkıntı, kriz süreci de uzayıp gidiyor. Geçim şartları insanları zorlama noktasına geldi. Bu konuda da bir kampanya var. Yerel gazetelerin desteklenmesi ve yaşatılması… Çünkü basın halkın sesi, gözü ve kulağıdır. Ama aynı zamanda da halka doğru bilgileri aktarma sorumluluğu vardır. Dedikoduları değil, doğru bilgileri ulaştırma. Araştıracak, soruşturacak, sorgulayacak ve halka bunu doğru bir şekilde aktaracak ki, halkın doğru bilgi alabilme hakkını koruyalım. Önümüzdeki süreçte yerel gazetelere dediğimiz gibi destek olacağız ki, dediğim gibi halkın sağlıklı bilgi alabilme hakkını koruyalım. ‘Derman Belediyeciliği’ demiştik. Yerelde kent ve kırsalın kalkınması çok önemli. Kent yaşamının yanında kırsaldaki yaşamın da desteklenmesi gerektiğini savunuyorum. Çünkü kırsallar kentle birebir iletişimi olan yaşam yerleri. Kırsaldaki yaşamın rengine renk katmak istiyoruz. Bunun için de projelerimiz olacak. Sosyal adaletin devamı için kimseyi dışlamadan, ötekileştirmeden görevimizi yapacağız ve sosyal adaleti sağlayacağız. Herkesin Çanakkale Belediyesinde, adaletli bir biçimde haklarının korunduğunu ve dağıtıldığını hissetmesi lazım. Kentimizin huzuru çok önemli. Bu huzuru bozmadan sürdürebilmek için her türlü etkinliği sağlayacağız. Bu konuda da projelerimiz var. Bu dönemde kooperatifleşmeye yoğunlaşacağız. Bu kırsal kalkınmanın da bir parçası. Hem üreticinin desteklenmesi hem de halkın daha uygun şartlarda ürün elde edebilmesi için projelerimiz var. Burada sadece tarım kooperatifçiliği değil, enerji kooperatifçiliği ve eğitim kooperatifçiliğine de önem vereceğiz. Bunlar ile ilgili projelerimizi sunacağız” dedi.
  
“Herkesin huzur içerisinde olması için ben buradayım ve varım diyorum”
Herkesin huzur içerisinde olması adına ‘bende varım’ diyen Başkan Gökhan; “Bu kent için üniversitemiz çok önemli. Üniversitemizin ekonomiye katkısı olabilmesi için kadrolarımızı oluşturuyoruz. Yaşlılarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza ve can dostlarımıza yönelik projelerimiz olacak. Sonuç olarak herkesin buraya gelmek için can attığı, bura gelen herkesin huzur içerisinde olması için ben buradayım ve varım diyorum. Partililerim de bana sen varsan biz de varız dediler ve bugüne geldik. Önümüzdeki süreçte de tüm hemşerilerimin bu anlayışa destek vermesini diliyorum. Bunun böyle olacağına da inanıyorum” dedi.
 
“Barış içerisinde bir seçim kampanyası diliyoruz” 
Çevreyi kirletmeyen ve insanları gürültülerle rahatsız etmeyen bir seçim süreci örgütleyeceklerini belirten Başkan Gökhan; “Sayın Cumhurbaşkanının bir açıklaması oldu. Ona aynen katılıyorum. Geçmiş seçimlerde de bunu yaptık. Ama bunu diğer partilerin de uygulamasını diliyorum. Seçim sırasında çevreyi, hem görsel, hem de ses anlamında kirletmeden bir kampanya yapılmasını tavsiye etti. Bu çok doğru bir tavsiye. Biz de buna uyacağız. Sesli araçlarımız mutlaka olacak ama belli saatlerde ve belli desibelde, belli yerlerde olması için çaba göstereceğiz. Ayrıca görsellerimize de dikkat edeceğiz. Abartmadan, özellikle ilan alanlarını kullanarak, ortalığı kağıda bulamadan, belli alanları donatacağız. Bu dönemde yine çok önem verdiğimiz konu şu olacak; sosyal medyayı kullanacağız. Artık seçimlerde sosyal medya çok daha etkin. Siz ne kadar poster asarsanız asın, ne kadar bayrak asarsanız asın, ne kadar gürültülü bağırırsanız bağırın, tam tersi oluyor. İnsanlar kızıyor ve oy kaybediyorsunuz. Herkes artık sosyal medyanın içerisinde ve biz de bunu kullanacağız. En azından sosyal medyada biri size söylediği zaman cevap verebilme ve kendinizi anlatabilme, doğruyu ortaya çıkartma şansınız var. Dolayısı ile biz de bu mecraları kullanacağız.  Sayın Ayhan Gider ile tanışıyoruz. Birbirimizi tebrik de ettik. Bu süreçte diğer partilerin adaylarının da öyle düşüneceğini umuyorum; barış içerisinde bir seçim kampanyası diliyoruz. Birbirimize hakaret etmeden, yalan yanlış şeyler söylemeden, iftira atmadan, birbirimize karşı kampanya olarak değil, kendimizi halka anlatacak kampanyalar olması gerektiğini söylüyoruz. Yani herkes ne yapacağını söylemeli. Onun dışında geçen sefer olanlar olmadı, tutmadı. Bunlar yapılıyor ve tutmuyor. Çünkü vatandaş beni biliyor. Ben gizli bir adam değilim. Şeffaf ve bilinen bir adamım. Dolayısı ile insanlar beni bildiği için o tür kampanyalar işe yaramıyor. Bence birbirimizi kıracağımıza en güzeli çıkalım ve projelerimizi anlatalım. Bu bağlamda da anlayışımızı ortaya kolayım ve takdiri de halkımıza bırakalım” dedi.
  
“Barış içerisinde bir seçim olacağı konusunda bir endişem yok”
Barış içerisinde bir seçim olacağı konusunda bir endişesinin olmadığını ifade eden Başkan Gökhan; “Bu bağlamda herkese, diğer rakiplere başarılar diliyorum. Tabi en büyük başarıyı da kendime diliyorum. Bu noktada tekrar tüm Cumhuriyet Halk Partililere teşekkür ediyorum. Partlililerimiz artık oturmayacaklar. Hep birlikte seçim için ortaya çıkacağız ve hep birlikte olacağız. Sonuçta benden başka üç tane daha aday adayı vardı. Seçimden sonra üçü ile de görüşüp konuştuk ve beni tebrik ettiler. Hiçbir ayrılığımız yoktur. Parti içerisinde hiçbir ayrışma söz konusu değildir. Bütün adaylar göreceksiniz topyekun sahada olacağız. O arkadaşlarımıza destek veren arkadaşlarımız da bizim partilimiz. Onları da bu sürece katarak, hatta bu seçime katılmamış olan 791 arkadaşımızı da bir fiil bularak, onları da bu sürece katacağız ve güçlü bir biçimde yola çıkıp, finali başarı ile sonuçlandıracağız” dedi. 
 
“Her şeyi söyleyebilirsiniz; ‘bu kentte rant yarattınız’ diyemezsiniz”
Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Gökhan, 16 yıldır bazı sorunları devam ettiği ve önümüzdeki dönemlerde yerini başkasına bırakabileceği sorularına; “Ben 16 yıldır birçok konuyu çözdüm. Biraz daha detaylı bakarsak tam tersi olduğunu görürsünüz. Çok ve ciddi yatırımlar yaptık. Altyapıyı büyük oranda tamamladık. Eskiden yağmurlar yağdığında her taraf göl olurdu. Üniversitenin altında katı atık depolama alanımız vardı, onu çağdaş bir biçimde yeni yerine taşıdık ve Çevre Bakanlığı`nın da onayıyla Avrupa Birliği proje desteği ile yaptık. Kadınlarımıza, yaşlılarımıza buluşma yerleri yaptık. Çocuklarımıza kreş yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Çocuk parklarımızı yeniledik, iyileştirdik ve geliştirdik. Birçok konuda yatırımlar yaptık. Bunları saymaya kalkarsak çok zaman alır. 16 yıldır bugüne kadar çok konuda ilerleme kaydettik. Bunları da yakında sunacağız. İnsanlar yaşadığı mekanı, şehri hep aynıymış gibi zannediyor. Halbuki onların başlangıcı öyle değil. Kordon dahi böyle değildi. Özgürlük Parkı geldiğimiz zaman konut alanıydı. Hepsini tek tek istimlak ettik. Kimin parası ile yaptık, halkın parasıyla yaptık. Kim için yaptık,  halk için yaptık. Hiçbir aşamada rant yaratmadık. Her şeyi söyleyebilirsiniz; ‘bu kentte rant yarattınız’ diyemezsiniz. tam tersine kamuya ait olan bütün alanları halka kazandırdık. Yüzme havuzundan başladık, Altın Yıllar Yaşam Merkezini yaptık.  İbrahim Bodur Vakfı ile çocuklara Bilim Merkezi kurmaya çalışıyoruz. Birçok konuda yatırımlarımızı yaptık 40-50 bin nüfuslu bir kentin bütçesiyle bunları yaptık. Siz bunları göremiyorsanız bir şey diyemeyiz” dedi. 

“İnsan özgürlüğüne önem veren birisine yerimi devredebilirim”
Başkan Gökhan, görevini başkasına devredebileceği sorusuna; “Zaman konusuna takılmayalım. Bu bir güç ve sağlık meselesidir. Benim şu an itibarıyla Allah`a şükür sağlığım yerinde. Aynı anlayışı koruyarak insan huzurunu, insanların özgür yaşamını koruyacak herkesle yerini süreç içerisinde yerimi değişirim. Yeter ki tüm üyelerle olacak bir ön seçim olsun” dedi.
(Eren Aşnaz)
 
Paylaş