havadurum

Gökhan, taşeronlarla görüştü

1113

 Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 696 sayılı KHK ile çıkarılan taşeron işçiler ile ilgili düzenlemenin ardından, Çanakkale Belediyesi taşeron işçi kadrosunda görev yapan işçilerle bir araya geldi. İşçilere çıkarılan yasayla ilgili bilgiler veren Gökhan, işçilere ayın 11’ine kadar süreleri olduğunu söyledi. Başkan Gökhan; “İster taşeron olsun, ister emekli olsun ister 4 Aralık’tan sonra işe girmiş olsun, ister Altaş’ta çalışıyor olsun, ister Park ve Bahçelerde çalışıyor olsun, Nisan başına kadar bugünkü statü devam edecek. Ayın 11’ine kadar süreniz var, bu süre herkes için. Emekli olan da verecek, olmayan da verecek, Altaş’ta olan da verecek, olmayan da verecek, 4/12’den sonra işe başlayan da verecek. Belediyeye gelecek ‘ben, burada çalışmak istiyorum’ diyecek” ifadelerini kullandı. 


“Dilekçeyi hazırlayıp ‘davam yoktur’ deyip imzalayacaksınız”
Başkan Gökhan, sınav işlemi için getirilmesi gereken evrakların nasıl temin edileceğini açıkladı. Gökhan; “Eğer geçmişte taşerondan dolayı başka birini mahkemeye ya da icraya vermişseniz, o mahkemeden feragat edeceksiniz. Yarından itibaren bu dilekçeyi hazırlayıp ‘davam yoktur’ deyip imzalayacaksınız, bu insan haklarına aykırı bir şeydir ama ileride mutlaka düzelecektir ve ileride haksız olduklarını anladıkları takdirde mahkeme yolu ile haklarınızı geri alırsınız ve mahkeme kesinlikle bunu sizin lehinize verecektir. Tazminatlarınız aynen devam edecek, izinleriniz aynen devam edecek, ikramiyeleriniz gene aynen iki küçük ikramiye olarak devam edecek. Bununla ilgili bir yanlışlık, bir eksiklik olmaması için belediyede bizim meclis salonunda 7 masa kuruldu. Arkadaşlarımızın istediği evraklar var bunlar sabıka kaydı, sigorta dökümü gibi bu evrakları temin etmenizde arkadaşlarımız e-devlet şifreniz ile size yardımcı olacaklar. Bundan başka ufak tefek eksiklikler varsa onları da ayın 11’ine kadar tamamlarsınız” dedi.
 
“Sendika Başkanı Metin Acar’ı o komisyonda gözlemci olarak tutacağız”
Başkan Gökhan açıklamasının devamında; “Bizim meclis salonunda hazırladığımız 7 tane masa şirket, şirket ayrılmış durumda, şirketlerin hepsinin masası ayrı gelen arkadaşlar masalara yönlendirilecekler. Bu dilekçeler bizim arkadaşlarımızla beraber orada dolduracaksınız, arkadaşlar gereken yardımı size gösterecekler. Nüfus kâğıdı ile birlikte gitmenizde fayda var, 5 adette fotoğraf gerekiyor. O dilekçeler 11’inci günden sonra kurulacak olan tespit komisyonu sizin vermiş olduğunuz evrakları inceleyecek, bunların doğru olup olmadığına karar verecek ve daha sonra liste hazırlanacak. Biz bir karar aldık. Tespit komisyonu içerisinde olmamakla beraber, Sendika Başkanı Metin Acar’ı o komisyonda gözlemci olarak tutacağız. Hem o komisyonda hem daha sonra sınav komisyonunda sizin adınıza gözlemci olarak tutacağız, yasada böyle bir şey yok. Bizim demokrasi anlayışımız bu sendika başkanını sizin haklarınızı korumak amacıyla sınavda bir haksızlık olmaması için getireceğiz. 
 
“Al bu fidanı buraya dik diyeceğiz, sınav bu”
Başkan Gökhan, sınav şartlarını işçilere aktardı. Gökhan; “Bu sınav komisyonunda sınavlar 3 çeşit yapılacak yazıl, sözlü, yazılı-sözlü ve uygulamalı olarak. Biz şöyle ayrı bir karar aldık. Büro personeli, sözlü sınava girecek çünkü yazılıda belli bir puan alma şartı var onun için bizde yazılı yok sadece sözlü sınav olunacak. Sözlüdeki sorular personelin konusuyla ilgili olacak. Puan yok, başarılı ve başarısız olarak sınava katılacaksınız. Diğer teknik arkadaşlar, Park ve Bahçeciler, temizlikçiler, mekanikçiler, şoförler, taş döşeyenler veya kanal temizleyenler tatbiki sınava girecekler. Al bu fidanı buraya dik diyeceğiz, sınav bu. Yani bunun için yazılı sınav yok, sadece büro personeline sözlü sınav var, başarılı-başarısız var ve kendi konusu ile ilgili sorular sorulacak. Diğer teknik elemanlara da yaptığı iş ile ilgili pratikte soru sorulacak” dedi. 
 
“Mevsimlik çalışanlar da müracaat edecekler ama onlarla ilgili süreç sonra belirlenecek”
Belediye Başkanı Gökhan; “Bir de bizim Park ve Bahçelerde şirketler var ya da temizlik işlerinde Altaş’ın elemanları var o elemanların hepsi belediye şirketinin bünyesine geçecek. Bir de mevsimlik çalışanlar var. Onlar da müracaat edecek ama onlarla ilgili süreç daha sonra netleşecek. Süreli, mevsimlik çalışanlar arkadaşlar kesin müracaat edecekler, nisana kadar aynı şartlarda devam edecekler, bu arada onların da süreleri uzayacak. Birde tıbbi atık bölümü var onlarla ilgili herhangi bir şey yapılamayacak çünkü tıbbi atık bölümü belediyenin asli işi değil. ÇAKAP’ta çalışan arkadaşlar da dilekçelerini verecekler, daha sonra sınava girecekler ve Nisan ayında da belediyenin bünyesine geçecekler. Bizim Kentsel Hizmetler şirketimiz var. Belediyenin o şirketi zaten aktif haldeydi, hazır elimizde elemanımız da var, şirketimiz de var. Nisan’da hak kazananlar belediye bünyesine girecekler.   4 Aralık tarihi itibariyle şuanda çalışmamış olanlar Nisan’a kadar böyle devam edecekler” dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş