havadurum

Görme engelliler, 'Homeros'u okudular

800

 Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin 20’nci yılı olması dolayısıyla 2018 yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Troya Yılı’ olarak ilan edildi. Troya Antik Kenti, 2018 Troya Yılı kapsamında etkinliklerle tanıtılmaya devam ediyor. Birçok turistin ziyaret ettiği Troya Antik Kenti’nde ‘1’inci Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları’ yapıldı. Almanya, Amerika, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Irak, Japonya, KKTC, Kosova, Makedonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Yeni Zelanda’dan gelen görme engelliler, Troya Antik Kenti’nde bulunan Truva Atı’nın önünde çeşitli dillerde Homeros Okumaları gerçekleştirdiler. Programa, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Dünya Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Friedrich Schröder, Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, 250 görme engelli ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Batdal, Homeros Okumaları’nın görme engelliler tarafından çok önemli olduğunu söyledi.  Körler Federasyonu Başkanı İçli ise; “Homeros, görme engelli ozanların ilk temsilcisidir, Aşık Veysel ise ikinci temsilcidir” dedi. Troya’ya zenginliği rüzgarların getirdiğini söyleyen Vali Tavlı; “Bereketin, zenginliğin, dostluğun rüzgarla taşındığı, kültürlerin de destanlarla nesilden nesle aktarıldığı bu topraklarda bugün de burada kendisi de bir görme engelli olan ancak dünya tarihinin en önemli destanlarından İlyada ve Odysseia destanlarını kaleme alan İzmirli ozan Homeros’un destanını okumak üzere dünyanın faklı ülkelerinden ilimize teşrif ederek Çanakkale’de bir araya gelerek sizler bereketi ve zenginliği Troya’ya tekrar getirmiş bulunuyorsunuz” ifadelerini kullandı. 


“Çünkü Homeros, görme engelli bir halk ozanıdır”
Troya Yılı’nın sadece Türkiye’de değil yurt dışında da tanıtıldığını söyleyen Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal; “1’inci Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları projesi, bir fikir üzerine çıkmış ve ete kemiğe bürünmüş bir projedir. 2018 yılı Kültür Bakanlığımız tarafından ‘Troya Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle gerek ülkemizde gerekse yurtdışında çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bize göre görme engelliler açısından en önemlisi, bugün burada gerçekleştireceğimiz Homeros Okumaları’dır. Çünkü Homeros, görme engelli bir halk ozanıdır. İnsanların birçok fikirleri olabilir ama düşünceye değer verilmediğinde bu sadece düşünülmüş bir şey olarak kalır.  Biz, Türkiye Görme Engelliler Derneği olarak Homeros Okumalarını düşündük. Fikrimizi Vali Orhan Tavlı’ya arz ettik, Sayın Tavlı fikrimize değer verdi, proje haline getirttirdi. Sayın Valimiz, fikrimizi sadece düşünülmüş bir şey olarak bırakmadı ve 125 tane yabancı konuğumuzu ve 100 yerli konuğumuzun katılımını sağladı. Burada, bu kadar görme engelli arkadaşımızın katılımıyla uluslararası bir projeye imza atmaktan son derece mutlu ve gururluyum. Dolayısıyla bizlere bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“Ozan geleneğinin ilk temsilcisi Homeros ve son temsilcisi ise Aşık Veysel’dir”
Homeros’un tek bir ulusa ait olmadığını, Uluslararası evrensel bir değer olduğunu söyleyen Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli; “Dünyanın dört bir yanından uzak mesafeleri yutarak, büyük engelleri aşarak ülkemize, Homeros’un yaşadığı bu coğrafyaya gelen sevgili kardeşlerim, hepiniz hoş geldiniz. Homeros, artık birçok anlamı olan bir simgedir. Homeros, her şeyden önce ‘kör adam’ demektir. Biz başka bir kör adamı da hatırlıyoruz, o da Kör Veysel. 800-900’lü yıllardan belki daha eskilerden başlayan bu topraklarda bir ozan geleneği var. Kültür, ozanlar eliyle kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılıyor. Bunun, ilk temsilcisi Homeros ve çağımızdaki en son temsilci ise Aşık Veysel’dir. Homeros, ülkeler arası paylaştırıcı bir simgedir.  Homeros için, dini, ırkı, cinsiyeti birbirinden farklı olan pek çok insan buralara geldi. Homeros, tek bir ulusa ait değildir. Homeros, tüm dünya insanlarına ait bir evrensel değerdir. Homeros, aynı zamanda dünyada barışı egemen kılmak için başlamamız gereken bir hareket noktasıdır. Biz, Homeros’la insanlığa barış mesajımızı ulaştırabiliriz. Bizi, bu önemli etkinlikte bir araya getiren herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

“Homeros, İlyada ve Odysseia destanlarını kaleme alan İzmirli ozandır”
Hep birlikte çok değerli bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Vali Orhan Tavlı; “Ülkemizin göz bebeği, destanlar şehri Troya efsanelerinin destanlarının yaşandığı Troya topraklarına hoş geldiniz. Doğu ve batı medeniyetlerinin buluştuğu, dünyanın birçok imparatorluğuna ilham veren üst üste 9 şehrin kurulduğu 5 bin yıllık kültür mirasının bulunduğu, destanların, aşk öykülerinin ve mücadelelerin yaşandığı, dostluk-kardeşliklerin kurulduğu topraklarda hep birlikte çok değerli bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Destanlarda, Troya’ya zenginliği rüzgarların getirdiği söylenir. Bereketin, zenginliğin, dostluğun rüzgarla taşındığı, kültürlerin de destanlarla nesilden nesle aktarıldığı bu topraklarda bugün de burada kendisi de bir görme engelli olan ancak dünya tarihinin en önemli destanlarından İlyada ve Odysseia destanlarını kaleme alan İzmirli ozan Homeros’un destanını okumak üzere dünyanın faklı ülkelerinden ilimize teşrif ederek Çanakkale’de bir araya gelerek bereketi ve zenginliği Troya’ya tekrar sizler getirmiş bulunuyorsunuz” dedi.
 
“Çanakkale’miz, önde gelen destinasyonlardan biri haline gelmeye başladı”
Troya Yılı tanıtımına bilim adamlarının, sanatçıların, akademisyenlerin, sporcuların ve devlet adamlarının katkı verdiğini söyleyen Vali Tavlı, yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Geçmişe ait bir yapının varlığını günümüzde hala sürdürdüğünü görmek bize zamanın sonsuzluğunu, mekanın ölümsüzlüğünü ve aynı zamanda bu sonsuzluk olgusu içerisinde misafir öğeler olduğumuzu anımsatır. Geçmişle gelecek arasında bağ kurmamızı sağlayan bu mekandaki kültür varlıkları hepimiz için özgün değerlere sahip evrensel birere mirastırlar. Bugün üzerinde bulunduğumuz bu topraklar dünya tarihinin en önemli kültür hazinelerini barındıran tarihin akışına yön veren medeniyetleri, kültürleri ve kıtaları buluşturan bütün bunların yanında yüzyıllardan beri kardeşlik, dostluk ve beraberce yaşamanın en güzel örneklerini veren zengin bir kültürün ve medeniyetin merkezidir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, 2018 yılını ‘Troya Yılı’ olarak ilan etmiştir. Tüm dünyada yürütülen bu tanıtım kampanyası sayesinde Çanakkale’miz, dünya kültür rotalarının önce gelen destinasyonlarından birin haline gelmeye başladı. Troya Yılı vesilesiyle dünya ölçeğinde çalışmalar yürüten bilim adamları, sanatçılar, akademisyenler, sporcular ve devlet adamları Çanakkale’ye geldi. Şiirlerin, destanların, tarihin ve kültürün merkezi Troya’nın ve Çanakkale’nin selamını ülkelerinize, tüm insanlığa ulaştırmanızı ve bu vesileyle edebiyat şölenimizin, kültür buluşmamızın daim olmasını temenni ediyor sizlere saygı ve sevgilerimi sunuyorum”. 
 
“Troya, pek çok farklı savaşa sahne oldu ve pek çok kez yakılmak, yıkılmak istendi” 
‘1’inci Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları’ projesinde katılımcılara hitap eden Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan; “Böyle önemli bir günde benimde burada olmam, benim için büyük onur ve gurur kaynağıdır. Homeros, Anadolulu bir adam ve Troya savaşını anlatıyor. Troya, pek çok farklı savaşa sahne oluyor ve pek çok kez yakılmak, yıkılmak isteniyor. Fakat bu savaşlardan en sonuncusu, günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce yapılan Troya savaşıyla ilişkilendirilen savaştır. M.Ö bin 200’lerde yapılan savaştan sonra Ege Coğrafyasında büyük bir krizin olduğunu görüyoruz, kentlerin yıkıldığını biliyoruz. Doğudaki alfabenin alınıp tekrar kullanılmasıyla ve bu destanlarında yazıya geçirilmesiyle yeni bir dönemle karşı karşıya kalıyoruz. Kör Homeros, karanlık çağlardan, Homeros’a kadar gelen destanları yazıya geçirerek destanı ve kenti ölümsüzleştiriyor. Homeros’un hayatıyla ilgili pek çok kitap, pek çok yazı yazıldı. Bunlardan kesin olan da Homeros’un İzmir’de doğduğu ve ömrünün ikinci yarısında kör olduğuyla ilgili pek çok hikayeler var” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş