havadurum

Gözler Koruma Kurulu'nda...

388
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca 2015 yılında onaylanan Balıkesir-Çanakkale bölgesi 1/100.000`lik Çevre Düzeni Planı`nın etkileri Gökçeada`da da görülmeye başlandı. 2015 yılında başta Mimarlar Odası ve çevre örgütleri ile bazı belediyelerin itiraz ettikleri Çevre Düzeni Planı, birçok doğal alanın olduğu gibi, Gökçeada`nın da turizm piyasasına açılmasına neden oluyor. Gökçeada Belediye Meclisi`nin geçtiğimiz günlerde Balıkesir-Çanakkale bölgesi 1/100.000`lik Çevre Düzeni Planı doğrultusunda gündemine alarak onayladığı 1/1000`lik Uygulama İmar Planı ile açıklarında Akdeniz Foku, balinaların bulunduğu bilimsel olarak tespit edilen Yıldız Koy`un geleceğini ilgilendiriyor... 
Sualtı Deniz Parkı da tehlikede 
1999 yılında 23618 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanarak ilan edilen Gökçeada Sualtı Deniz Parkı da Yıldız Koy`da bulunuyor. Her türlü su ürünü avcılığının yasak olduğu bölge, Belediye Meclisinin kararı kesinlik kazanırsa, otellere, ekoturizm projelerine açılacak. Sualtı Deniz Parkı ise deniz canlıları ve bölgenin doğal yapısı itibariyle de büyük önem taşıyor. Zira, Sualtı Deniz Parkı`nın girişinde bulunan bilgilendirmede, bölgenin önemi; "Gökçeada ve Saros Körfezi, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki, canlıların geçiş yolu üzerinde olup, birçok deniz canlısı bu bölgede yumurtlama ve üreme dönemlerini geçirmektedir. Bölgede Akdeniz Foku gibi nesli tükenen deniz memeleri başta olmak üzere, pek çok deniz canlısı için habitat olma özelliği taşıyan su altı mağara girişleri bulunmaktadır. Henüz bozulmamış olan bu bölgede Deniz Parkı, özellikle dalış turizmi ve balıkçılığın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır" deniyor. 
Deniz Parkı`nda bulunan canlılar
Gökçeada Sualtı Deniz Parkı`nda, 2019 yılında çalışması yapılan ve 2021`de yayınlanan bir makalede, bölgede balinaların da bulunduğu bilimsel olarak tespit edilirken, bunun dışında Akdeniz Foku, Deniz Kaplumbağası, Akdeniz Foku, Taş Mercan, Böcek, Eşkina, Deniz Atı gibi canlıların bulunduğu biliniyor. 
KOS, "Süreci takip ediyoruz" 
Gökçeada`da bulunan Kuzey Ormanları Savunması da bölgedeki gelişmeleri yerinde takip ettiklerini açıkladı. Kuzey Ormanları Savunması`ndan alınan bilgilere göre, Belediye Meclisi`nin aldığı kararın ardından şuanda herhangi bir girişimin olmadığı, ancak Kültür Varlıkları Koruma Kurulu`nun kararının beklendiği ifade edildi. Kurulun önümüzdeki günlerde vereceği kararın, bölgenin doğal yapısının ve deniz canlıları habitatın geleceğini belirleyeceği özellikle vurgulandı.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş