havadurum

Gülnur YILDIRIM

1966
Salaklara Okunan Şiir
 
Görsel, yazılı medya, hükümet, yargı çalakalem köşe yazarları, muhalefet, ana muhalefet, sağcısı, solcusu, yetmez ama evetçisi, emperyalizmin kucağına oturmuş devrimcisi, emperyalistlerin kurmaya çalıştığı ileri karakolu ülke sanan, ulus kavramını dil sorununa indirgemiş ulusalcısı, hepsinden beteri ulusal mücadeleyi sınıf mücadelesinin önüne koymuş yurtseveri, koro halinde avazlarının çıktığı kadar bağırıyorlar. KENAN EVREN yargılansın!
 
Bir insanı yargılamanın mutlaka bir nedeni olmalı. Kenan Evren sayısız cinayetler işletmiştir. Doğrudur. Onlarca insanın idam kararları altına imzasını atmıştır. Doğrudur. Binlerce insana işkence ettirmiştir. Yüz binlercesini hapislere koydurmuştur. Bunlarda doğrudur. Bunların hepsi herkesin, hepimizin bildiği insanlık suçlarıdır. Öyleyse bu suçları alenen işlemiş biri ya da birileri otuz küsur yıldır niçin yargılanmamıştır. Kenan Evreni yargılamaya karar vermiş olanlar bu işi değişik nedenlerle yapmak istemiş olabilirler. Örneğin bu işlenmiş suçun vicdanı sorumluluğuna doyamamış olabilirler (Sanmıyorum ama). Ya da asıl niyetleri her zaman olduğu gibi çözülemeyen bir problemi unutturabilmek için asla çözmeyecekleri başka bir problemle eski problemleri gölgede bırakmak, yani gündemi başka bir gündemle kamufle etmek. Ya da bir şeylerin üzerini tamamen kapatmak için, bizlerde suçu yargılıyormuş algısı yaratarak aynı zamanda tarih içinde kahramanı oynamak. Bir taşla iki kuş vurmak.
 
Beyler herkes bilir ki, Denizler, Mahirler, Erdallar ve daha niceleri, ne kimseye kin tuttuklarını ne kimseden öç almak istediklerini yalnızca ve yalnızca ülkelerinin tam bağımsızlığı için seve seve ölüme gittiklerini son nefeslerini haykırmışlar ve bunu da açık mektup olarak tüm dünyaya beyan etmişlerdir. Görülüyor ki hiç vicdan azabı çekip de "Kenan EVREN`i" yargılamamıza gerek yok! Eğer gündem değiştirmek için bunu yapıyorsanız, bu yemi yemezler siz bu tiyatroyu hep oynuyorsunuz, işte sırf bu yüzden Kenan Evren yargılanmasın. Kahramanı oynamak için Kenan Evren`i yargılamak istiyorsanız, bunu da yapmayın! Çünkü tarihin haini ve kahramanı ayırt edecek kadar zamanı bol. (Tıpkı dün hain ilan ettiğiniz nice yurtseverlerin bugün kaçamak da olsa kahramanlığını ilan ettiğiniz gibi.) Bunu da biliyoruz. Bunun için de Kenan Evren yargılanmamalı. Yargılanacaksa, biraz da cesaretiniz varsa 12 EYLÜL yargılansın.
 
12 Eylül liberalizmin sopasını halkın sırtından hiç indirmedi. 12 Eylül liberalizm demektir.
 
12 Eylül serbest piyasa ekonomisi adı altında insanların sofrasındaki bir lokma ekmeği çaldı. 12 Eylül serbest piyasa ekonomisi demektir.
 
12 Eylül üniversitelerimizi, bilim adamlarımızı yok etti. 12 Eylül YÖK demektir.
 
12 Eylül üretkenliğimizi, fabrikalarımız çaldı. Artık bacaları tütmüyor fabrikalarımızın. 12 Eylül işsizlik demektir.
 
12 Eylül rant ekonomisi demektir. Bizleri bankaların, tefecilerin kucağına itti. 12 Eylül rant demektir.
 
12 Eylül kesinlikle emperyal bir kültür dedi. Nesillerimizin eğitimini çaldı. 12 Eylül ücretli eğitim demektir.
 
12 Eylül Hastanelerimizi işletme, bizleri müşteri yaptı. Sağlığımızı çaldı. 12 Eylül paran yoksa öl demektir.
 
12 Eylül gümrüklerimizi yok etti. Ülkeyi emperyalist koloni haline getirdi. 12 Eylül ülkemizi çaldı.
 
12 Eylül talancıları, yalancıları, kindarları, yalancı dindarları, akşam yatıp sabah zengin kalkanları, mısırcıları, gemicik sahibi olanları yarattı. 12 Eylül zenginliğimizi çaldı.
 
12 Eylül ineğimizi, öküzümüzü, koyunumuzu, keçimizi, buğdayımızı, pamuğumuzu, çocuklarımızın sütünü çaldı.
 
12 Eylül ülkemizin topraklarını yabancı bankalara ipotek ettirdi. Topraklarımızı çaldı.
 
12 Eylül toplum değil birey yarattı, hepimizi yalnızlaştırdı. 12 Eylül insanlığımızı çaldı.
 
12 Eylül mezhep kışkırtıcılığı yaptı. Dinimizi çaldı. Kısacası, varacağımız günlere değil bizleri bu adrese getirdi. Yolumuzu çaldı. "12 EYLÜL" yargılanmalı, yargılanacaksa eğer, eğer yüreğinizde yetiyorsa hep beraber 12 Eylül`ü yargılayalım. 12 Eylül`ü yargılarsak mutlaka filmin aktörleri de payına düşeni alır.
 
Saygılarımla.