havadurum

Gülnur YILDIRIM

1848
KAZDAĞLARI ANAMIZ, MADENCİLER BABAMIZ
 
Eğer birgün torunlarımıza kaz dağlarını anlatmak isterseniz, size önerim bol bol resim çekin! Zira çok değil, bir 8-10 yıl sonra artık elinizde böyle bir doğa harikası olmayacaktır. Daha şimdiden Balıkesir-Çanakkale arası HECK COMİNCO , GLOBAL MADENCİLİK, OREKS MADENCİLİK, KOZA ALTIN, GESOM MADENCİLİK, KUZEY VE TRUVA MADENCİLİK (Heck Cominco’nun ortağı) gibi irili ufaklı, yerli yabancı tekeller tarafından satın alınmıştır. Kaç kuruşa? Çıkarttıkları madenlerin %4’üne. Deli İbrahime iktidar verilmiş” Odaya su doldurun gemiye bineceğim” demiş. Ne denir? Allah akıl fikir versin. Karga peyniri ağzından düşürmüş, tilki yemesin mi?
 
Bu mezar kazıcılarının hayalleri gerçekleşirse ne olur? Önce ağaç kesme motorları çalışır ağaçlar birer birer devrilir, orman yok edilir sonra devasa makinelerinin kepçeleri çalışır ocaklar açılır. Dinamitler patlatılır kayalar taşlar parçalanır, Dağlar yavaş yavaş yok edilir. Yıkama havuzları yapılır. Ölüm saçan kimyasallar siyanürler, asitler devreye girer onlarca – yüzlerce kocaman kocaman ocaklar açılır arapsaçı gibi yollar yapılır. Göçler başlar, fauna , flora derken artık orada yaşamdan eser kalmaz.
 
Peki ama buraya nereden gelindi. Bilinmelidir ki, bu şeytanca planların temelleri yıllar önce atıldı. Birileri yerinden yurdundan etmek istiyorsanız önce onu orada yaşama bağlayan damarlarını keseceksiniz. Taşımalı eğitimle okullarını kapatacaksınız. Sağlık ocaklarını kapatıp taşınmalı sağlık sistemi kuracaksınız. Böylece yaşamı zorlaştıracaksınız. Sonra kanyak fabrikasını kapatıp bağlarını bozduracaksınız. Deri fabrikasını kapatıp hayvanlarının derisini bile para ettirmeyeceksiniz. Olmadı etliye tütüne kota koyacaksınız. Daha olmadı yumurta ithali, mısır ithali, pamuk ithali, angusları da getirdiniz mi olay tamam. Artık orada yaşamın hiçbir nedeni kalmamıştır. Kazdağları yok olacakmış, derelerden siyanür akacakmış ne fark eder. 
 
Bu durumda yapılması gereken ne? Çevre mücadelesinin mutlaka diğer alanlarda verilen mücadelelerle birleştirmektir. Yalnız başına vereceğiniz mücadele sizi ya anarşizme ya da pasifizme sürükler. Fark etmez. Her ikisinin de sonucu yenilgidir. Daha öncede böyle olmadı mı sanki! Tariş halloldu, petkim sesini çıkartmadı.Petkim halloldu, telekom sesini çıkartmadı. Sümerbank halledildi,Kanyak fabrikası sesini çıkartmadı. O halledildi, bu halledildi, kısacası yalnız kalan herşey halledildi.
 
Hava karanlık, önümüzde mezarlık var. Ya mezarlığı tek başına ıslık çalarak geçeceksin, ıslık çalmak istemiyorsan mezarlıktan geçerken, o mezarlığı korkusuzca hep birlikte geçeceksin.