havadurum

Gülnur YILDIRIM

1770
ALTI TAŞLI SATRANÇ….
 
Bölgemizde uzun süreden bu yana altı taşlı santranç oyunu kurgulanmaktadır.. Bu satranç oyununun oyuncuları İsrail, İran, Suriye, Türkiye, Kuzey Irak PKK olarak gösterilmeye çalışılsa da, bu ülkeler satranç tahtası üzerindeki oyun elemanlarından başka bir şey değildir. Bu oyunun esas gölge oyuncuları ABD ve Rusya`dan başkası da değildir. Oyun söylendiği gibi ne demokrasi oyunu ne de ulusal sorun oyunudur.. Oyun bir savaş oyunu olan satrancın kendisidir..
 
Bu oyunda İran Rusya nın kalesi Suriye ise filidir.. Diğer dört eleman ise siyah kare elemanlarıdır. Bu elemanlardan Türkiye at rolü üstlenmiştir. Bilindiği üzere satranç oyununda at sürekli komşu karelere”L” şeklinde hareket yaparak rakip takımı taciz eder. PKK damaya çıktığında vezir olacağını sanan, hiçbir zaman vezir yapılmayacak etkisiz ara bir elemandır. Çünkü gölge oyuncu bilir ki PKK nın vezir olması uzun vaade de vezir yapmayı düşündüğü Kuzey Irak ın önünde engel olacaktır. İsrail bu oyunda ne kadar hegemonya cı, istilacı bir oyuncu olarak gösterilse de aslında bu ülke emparyalist bir ülke değildir..Hatta ülke denir mi onu da bilmiyorum İsrail aslında emperyalistlerin bu bölgedeki etkili bir karakoludur.Bu oyunda siyah tarafın vezirini oynamaktadır.Kuzey Irak ise her ne kadar etkisiz eleman olarak görülse de uzun vadenin vezir namzetidir.
 
Peki ama bu tehlikeli oyun bu bölgede niçin oynanır? Niçini açık. ABD`nin amacı bir ayağı Karadeniz`e basan diğer ayağı Akdeniz`de, adı ister Büyük Kürdistan ister Kuzey Irak olsun, bu bölgedeki sömürüsünü zumlunu daha da perçinleyecek, İsrail`den çok daha güçlü bir karakol kurmaktır.
Rusya’nın amacı ise bu satranç oyununda mat olmamaktır. Dünyanın bu zehirli engereğini gözünün önünden uzaklaştırmaktır. Bu it dalaşında kim şah mat diyecek tarih gösterir ama, olanlar bu oyunun elemanlarına olacaktır.