havadurum

Gülpınarlılar zeytinini bırakmıyor

551

 Pınarkale Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından zeytinlik alanda yapılmak istenen sondaj çalışmasına karşı Gülpınarlılar’ın başlattığı zeytin nöbeti 18’inci gününe girdi. Gülpınar halkı,  sondajın zeytinlik alandan çıkana kadar nöbetlerine devam edeceklerini belirtirken, dün yeni bir gelişme yaşandı. Çanakkale İdare Mahkemesi, Gülpınarlılar’ın zeytinlikler içinde yapılmak istenen jeotermal sondajına karşı açtığı davada şirketin savunmasının alındıktan sonra, yürütmenin durdurulması talebinin değerlendirileceğine hükmetti. Verilen ara karar doğrultusunda firmanın ‘ÇED gerekli değildir’ raporlarının mahkeme heyetine sunulması istendi. Yeniden yapılacak değerlendirme sonrası ise 10 gün içerisinde nihai kararın verileceği belirtildi. 


“Nöbet 18’inci gününde devam ediyor”
Gülpınar’da yapılmak istenen jeotermal sondajına karşı başlatılan zeytin nöbeti 18’inci gününe girdi. Zeytin alanlarının yok olmasına göz yummayan Gülpınar halkı, sondajın yapıldığı alana gitmiş ve çalışmaları durdurmuştu. Çalışmaları durdurmakla kalmayan vatandaşlar aynı zamanda sondaj alanında nöbet eylemlerine başlamıştı. 18’inci gününde de zeytinlerini bırakmayan Gülpınar halkı, zeytin alanlarından sondajın çıkması için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Gülpınarlılar aynı zamanda çevre köylere de sondajın zararlarının anlatarak, bilinçlendirme çalışmaları yürütmeye devam ediyor. 

“ÇED gerekli değildir belgesinin onaylı örneği”
Son olarak Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından tutanak tutulurken, bir gelişmede Çanakkale İdare Mahkemesi’nin verdiği ara kararla yaşandı. Mahkeme, verilen ara kararda, Gülpınarlılar’ın zeytinlikler içinde yapılmak istenen jeotermal sondajına karşı açtığı davada şirketin savunmasının alındıktan sonra yürütmenin durdurulması talebinin değerlendirileceğine hükmetti. Baro tarafından verilen kararla ilgili olarak Çanakkale Gülpınar`da gerçekleştirilmesi planlanan Jeotermal Sondaj Projesi hakkında verilen "ÇED gerekli değildir" kararının "iptali" ve "yürütmenin durdurulması" talepli açmış olduğumuz davada Çanakkale İdare Mahkemesi’nin ara kararı ile davalı idareden, dava konusu jeotermal amaçlı sondaj arama projesi ile ilgili olarak hazırlanan proje dosyasının ve eklerinin onaylı bir örneği ile dava konusu "ÇED gerekli değildir" kararının onaylı bir örneğinin dava dosyasına sunulmasının istenilmesine” kararının verildiği açıklandı. 

“İşleme dayanak oluşturan tüm bilgi ve belgelerin onaylı örnekleri”
Açıklamada aynı zamanda; “Mahkemece, “Dava konusu "ÇED gerekli değildir" kararının Ayvacık İlçesi`nde ve Çanakkale`de hangi tarihler arasında duyurulduğu sorularak, söz konusu kararın anılan yerlerde duyurulmasına ilişkin askı ilan tutanaklarının ve bu hususa ilişkin bilgi ve belgelerin onaylı örneklerinin ve dava konusu işleminin hukuki gerekçeleri sorularak, işleme dayanak oluşturan tüm bilgi ve belgelerin onaylı örneklerinin dava dosyasına sunulmasının istenilmesine” kararlarının verildiği ifade edildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş