havadurum

Güneşhan "Ekonomi çöküşte, halk 'Sosyal Demokrat Belediyecilik' diyecek"

1265

 CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, dün partisinin il binasında basın mensupları ile bir araya geldi. Ekonomiden siyasete ülke geneli ve yerel gündemi değerlendiren Güneşhan, açıklamalarda bulundu. Konuşmasında 10 Kasım öncesi Atatürk’e hakareti ile tanınan Kadir Mısırlıoğlu’na Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından yapılan ziyareti eleştirerek başlayan Güneşhan; “Ziyarete giden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı istifaya davet ediyoruz. Kendisi istifa etmiyorsa yetkililer kendisini görevden almak zorunda” dedi. AKP’nin 24 Haziran seçimlerinde ekonomik refah ve barış vaatleri ile iktidara geldiğini söyleyen Güneşhan, Türkiye ekonomisinin 4.5 ay içerisinde iflas noktasına geldiğini söyledi. Güneşhan, terörün bitirilerek barış ve huzur vaadine karşılık ise hala şehit haberlerinin gelmeye devam ettiğini belirtti.  Son zamanlarda ülke gündeminde sık sık yer edinen GESTAŞ’la ilgili konuşan Güneşhan; “GESTAŞ’ta ne yazık ki paralar suyunu çekti, deniz bitti. GESTAŞ kendi asli görevlerinin dışında başka işler yapmaya başladı. Bunun sonucunda da GESTAŞ, şu anda yapmakla yükümlü olduğu Gelibolu İskelesi’ni yapmaktan vazgeçti. Çünkü artık kaynakları yok. Kaynaklar bitti, Gelibolu İskelesi ile ilgili teminat veren İl Özel İdaresi teminatı da ortadan kalktı” şeklinde konuştu. 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde 11 Belediye Başkan adayının CHP PM tarafından belirlendiğini ifade eden Güneşhan, diğer adayların belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Kepez’de 18 Kasım, Çanakkale Merkez’de ise 25 Kasım tarihlerinde temayül yoklamasına gidileceğini ifade eden Güneşhan; “Seçimlerin tamamen şeffaf, katılımcı ve demokratik bir şekilde olması içinde örgütlerimiz ile, seçmenlerimiz ile birebir çalışma yapıyoruz” dedi. Güneşhan son olarak AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız’a 3 soru yöneltti. 

“Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ı istifaya davet ediyoruz”
Konuşmasına Atatürk’e hakareti ile bilinen Mısırlıoğlu’na yapılan ziyareti eleştirerek başlayan Güneşhan; “10 Kasım’da Atamızı, aramızdan ayrılışının 80’ıncı yılını tüm yurtta sevgi ve saygı ile andık. Türkiye AKP iktidarının kötü yönetimine karşı hala dimdik ayakta durabiliyorsa bunu Mutafa Kemal Atatürk ve yakın çalışma arkadaşlarına borçluyuz. Mustafa Kemal Atatürk’e saldırılar artarak devam etmektedir.  Son olarak 9 Kasım’da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ne olduğu belli olmayan, Atatürk’e dil uzatan hakaretler yağdıran Kadir Mısıroğlu’nu ziyaret etti. Bu ziyareti kabul etmek mümkün değildir. Ziyarete giden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı istifaya davet ediyoruz. Kendisi istifa etmiyorsa, yetkililer kendisini görevden almak zorunda. Eğer yetkililer bununla ilgili herhangi bir işlem yapmıyorlarsa, Mısıroğlu’nun Atatürk’le ilgili söylemiş olduğu sözleri aynen kabul ediyorlar anlamına gelir” dedi.
 
“Türkiye ekonomisi iflas etti”
24 Haziran seçimleri sonrası Türkiye’nin ekonomik olarak iflas ettiğini söyleyen Güneşhan; “24 Haziran’da bir erken seçim yaşadık. Bu seçimde AKP; ‘iktidar olursak ülkeyi ekonomik olarak daha da düzlüğe çıkartacağız, enflasyon azalacak, işsizlik ortadan kalkacak, dış politikada Türkiye tekrar hak ettiği saygınlığı kazanacak’ dedi. Halkımızda bu söylemlere güvenerek kendilerine oy verdiler. Fakat geçen 4.5 aylık dönem sonucunda Türkiye’nin geldiği noktayı hepimizi çok iyi biliyoruz. Ekonomi daha da kötüye gitti. Bununda ötesinde Türkiye ekonomisi iflas etti. AKP iktidara geldiğinde Dolar 4.5 TL, Euro 5.40 TL seviyesinde seyrediyordu. Bu 4.5 aylık dönem içerisinde Doların 6.5, Euronun 7.5 TL’yi gördüğünü hepimizi biliyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye bu sıkıntılardan kurtulmak için faizi yüzde 27 seviyelerine çekti ve dünyada en yüksek oranda faiz veren 3 ülkeden biri haline geldik. Ancak, maalesef ekonomi yine istenilen noktaya gelmedi. İşsizliğin çift haneli rakamlarda olduğunu biliyoruz. Yaşanan kriz dolayısı ile memurlarımız, işçilerimiz, iş adamlarımız, emeklilerimiz ciddi sorunlar yaşamaktalar.  Çanakkale’de de, Türkiye’nin yaşamış olduğu ekonomik iflas maalesef kendisi hissettirmektedir. Kamu yatırımları durma noktasına gelmiştir. Yıllardır burnumuzun dibindeki Eceabat ve Gelibolu arasında üç tane tünel yapılmakta. Yıllardır bu tüneller bitirilemedi ve hala bitirilememekte. Aynı şekilde Ayvacık, Küçükkuyu rampalarındaki çalışmalar durma noktasına gelmiştir. Boğaz Köprüsü’nde de çalışmalar durdu denilmesin diye küçük çaplı çalışmalar devam etmekte” dedi.
  
“GESTAŞ, yapmakla yükümlü olduğu Gelibolu İskelesi’ni yapmaktan vazgeçti”
Son zamanlarda ülke gündeminde sürekli yer bulan GESTAŞ’a eleştirilerde bulunan Güneşhan; “GESTAŞ’a neler oluyor. GESTAŞ’ta ne yazık ki paralar suyunu çekti, deniz bitti. GESTAŞ kendi asli görevlerinin dışında başka işler yapmaya başladı. Bunun sonucunda da GESTAŞ, şu anda yapmakla yükümlü olduğu Gelibolu İskelesi’ni yapmaktan vazgeçti. Çünkü artık kaynakları yok. Kaynaklar bitti, Gelibolu İskelesi ile ilgili teminat veren İl Özal İdaresi teminatı da ortadan kalktı. Gelibolu İskelesi yapım işi şu anda rafa kalktı. Yani ihalesini yaptığı ve çalışmalarına başlayacağı Gelibolu İskelesi’nden vazgeçmek zorunda kaldı.  Yine GESTAŞ, kiralamış olduğu gemilerin kira sözleşmelerini feshetmekte. Ne için feshettiğini kamuoyu ile paylaşmak zorunda. Bu gemiler hangi şirketlere aitti. Bu gemiler neden feshediliyor. Dolar ile Euro ile sözleşmeler yapılıp ödeyemediklerinden dolayı mı? Yoksa kiralar zamanında yatırılamıyor, karşılanabilir durumda olmadığından dolayı mı? Bu konuyu kamuoyu ile paylaşmak zorunda. GESTAŞ, içinde bulunduğu darboğaz ve iflastan dolayı Bozcaada’da seferlerini küçük gemilerle yapma noktasına geldi. Bu gemiler Bozcaadalı hemşerilerimizin ihtiyaçlarını karşılayamamakta. Aynı zamanda sadece araç geçiminden ücret alınıyordu. Şimdi araç içerisindeki yolculardan da para almak konumunda kaldılar. Bozcaadalı hemşerilerimiz bundan dolayı ciddi bir mağduriyet yaşıyorlar” dedi.
 
“İstanbul – Çanakkale uçak seferleri biran önce başlatılmalı” 
İptal edilen İstanbul Çanakkale uçak seferlerinin tekrar başlatılması çağrısında bulunana Güneşhan; “Mevcut AKP İktidarı yöneticileri hep Çanakkale’yi uçurmaktan bahsediyorlar. Buradan İstanbul – Çanakkale uçak seferlerini biran önce başlatmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu konuyu özel bir şirkete devretmişlerdi. Özel şirket şimdi seferlerini iptal etti. THY’nin bir an önce devreye girerek Çanakkale-İstanbul seferlerinin bir an önce başlatılması gerekmektedir. Bu noktada yereldeki yöneticiler bu işi çözmek zorundalar. 2018’i Yılını Troya Yılı ilan ettik, Çanakkale her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin daha fazla dikkatini çekmekte. Çanakkale’de ulaşımı kolaylaştırmamız gerekirken, maalesef uçak seferlerinin iptali ile bunu daha zor hale getirmiş oluyoruz. Yine basından çıkan bir haberle Çanakkale’de ‘Katı Atık Birliği’nin kurulduğu söyleniyor. Bazı açıklamaları yaparken, önce bilgilenmemiz lazım. Çanakkale’de ‘Katı Atık Birliği’ 2004 yılında kuruldu. Bu birlik, Çanakkale Bölgesinde bulunan 7 belediyenin ortaklığı ile kuruldu. 2006 yılında bu birliğe İl Özel İdaresi ’de katıldı. Burada depolama alanının ömrünü arttırmak ve çöplerin ekonomiye tekrar kazandırılması amacı ile bir proje gerçekleştirildi. Bu proje, işi bir Konsorsiyuma verildi. Konsorsiyum çalışmaları yaptı ve çalışmalar Danıştay tarafından onaylandı. Kabul edilen projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında onaylanması yapıldı. Bu bir yıldan beri zaten bekleniyordu” dedi.
 
 “Tüm çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz”
Yerel seçimlerle ilgili bilgilendirmede bulunan Güneşhan, CHP PM tarafından 11 Belediye Başkan adayının açıklandığını belirterek; “Bir başka önemli konu 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler. Yerel seçimlerle ilgili CHP olarak tüm çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Sürdürürken tamamen şeffaf, katılımcı ve demokratik bir şekilde olması içinde örgütlerimiz ile, seçmenlerimiz ile birebir çalışma yapıyoruz Bu çalışmaların sonucunda adaylarımızı yavaş yavaş belirleyip PM sonucunda açıklıyoruz. Çanakkale’de 23 seçim bölgesi var. Bunların içerisinde 11 Belediye Başkan adayımız PM kararı ile açıklandı. Geçtiğimiz hafta sonu bir eğilim yoklamasında Gökçeada Belediye Başkan adayımız da belirlenmiş oldu. Diğer belirlenmeyen yerlerle ilgili çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yapıyoruz. Buna göre Ayvacık’ta Mesut Bayram arkadaşımız, Bayramiç’te Mert Uygun,  Biga’da İsmail Işık, Karabiga’da Muzaffer Karataş, Çan’da Bülent Öz, Terzialan’da Feride Demirbaş, Ezine’de Hallii Büyükerol, Geyikli’de Ercan Yılmaz, Gelibolu’da M. Mustafa Özacar, Kavaklı’da Necati Kopça, Çardak’ta Metin Semerci arkadaşlarımız PM kararı ile CHP’nin Belediye Başkan adaylarıdır. Ben kendilerine başarılar diliyorum ve bu adaylarımız ile çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Çünkü yerel yönetim işi Sosyal Demokratların iş, Sosyal Demokratlar her zaman için kaynaklarını doğru ve yerinde kullanılması anlamında çok doğru işler yaptıkları için halkımız tercihini CHP’li Sosyal Demokrat Belediye Başkan adaylarından yana kullanmaktadırlar. Hatta Umurbey Belediyesi şirketinin işletmiş olduğu bir soğuk hava deposu var. Elektrik paraları ödenmediği için iki gün elektrikleri kesildi ve üreticilerimiz mağdur oldu. Dolayısı ile halkımız tüm gerçekleri biliyor. Önümüzdeki süreç içerisinde mevcut Belediye Başkanlarımızı korumakla birlikte bunlara yeni Belediye Başkanlarımızı ekleyeceğiz. Bizde olmayan yerler yine CHP’li Belediye Başkanları tarafından yürütülecektir” dedi.
 
 
“Merkez ve Kepez’de eğilim yoklamaları yapacağız”
Güneşhan; İl Genel Meclis üyelikleri belirlemelerini de tüm ilçelerimizde eğilim yoklamaları yapıyoruz. Belirlemeler, tüm üyelerimizin katılımı ile her yerde bir bayram havasında geçmekte. Son olarak Biga’daydık. Biga’da tüm üyelerimizin katılımı ile eğilim yoklaması yaptık. Bin 700 üyemiz vardı. Yaklaşık bin 101 üyemiz köylerden de bizzat gelerek oylarını kullandılar. Aynı şekilde Gelibolu’da da yaptık. Ayvacık Ezine, Çan, Bayramiç’te tüm ilçelerimizde bu yöntem ve usul ile İl Genel Meclis üyesi adaylarımızı tespit ediyoruz. Çanakkale’de ayın 25’inde tüm üyelerin katılacağı bir eğilim yoklaması yapacağız. Belediye Başkan adayımızı bir eğilim yoklaması sonucunda belirleyeceğiz. Hepinizin bildiği gibi mevcut Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanımız Ömer Faruk Mutan, daha önceki ilçe Başkanımız Celal Karakaş ve üniversitedeki öğretim görevlisi arkadaşımız Necmi Akyalçın’ın katılacağı parti içi bir yarış olacak. Bu konuyla ilgili dün PM toplantısı vardı. PM adayların nasıl ve hangi yöntemlerle belirleneceği yetkisini MYK’ya verdi. MYK’da pazartesi günü örgütümüzün bu talebini değerlendirdi. Tüm üyelerin katılacağı bir eğilim yoklaması ile Çanakkale Belediye Başkan adayımız belirlemiş olacağız. Pazartesi Kepez’de seçimimiz var. Tüm üyeler katılacak. Beldelerin yetkisi daha önce ile verilmişti. Kepez’de Belde Başkanımız Birol Arslan, Belediye Meclis üyemiz Ali Aygün ve yine Belediye Meclis üyemiz Erhan Bektaş’ın katılacağı bir eğilim yoklaması yapılacak bir yarış olacak. Bu yarışın sonucunda çıkan arkadaşımız Kepez Belediye Başkan adayımız olacak” dedi. 
 
“Yıldız’a 3 sorum var”
Son olarak AKP İl Başkanı Yıldız’a üç soru yönelten Güneşhan; “Ülkenin ve Çanakkale’nin ciddi sıkıntıları var. AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız arkadaşımıza üç soru sormak istiyorum. Daha önce bu sorularıma hiçbir yanıt alamadım. İktidarda oldukları için bazı konular, kendilerinin çözeceği konular. Bu konularda kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız. Soru bir; Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Kadir Mısıroğlu’na yapmış olduğu ziyareti kabul ediyor musunuz? İki Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı. Burada altın madeni işletmesi çalışmaları devam ediyor. Bu bir risktir. Toplama havasında bu çalışmalar yapılıyor, binlerce ağaç kesildi. Bu konu ile ilgili düşüncesi nedir? Üçüncü sorum ise Çanakkale ekonomik krizden ciddi bir şekilde etkileniyor. Çanakkale ekonomisi inşaat üzerine kurulu. Çok ciddi sayıda satılmayan, daireler ve iş yerleri var. Yabancılara mülk satışı yasak. Çanakkale’de karşılıklı olarak yabancıya mülk satışına izin verilmesi ile ilgili adım atılacak mı? Burada arazi satışı değil, yalnızca daire ve dükkan satışından bahsediyoruz” dedi.       (Eren Aşnaz)
Paylaş