havadurum

Güneşhan "Gözlerini emekçilerin kıdem tazminatına diktiler..."

541

 Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Sendikası Çanakkale Şubesi, 7’nci Olağan Genel Kurulu Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Genel Kurula, DİSK Genel İş Mali İdareler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, Eğitim Daire Başkanı Salih Doğrul, Araştırma Daire Başkanı Çetin Çalışkan, DİSK Genel İş Çanakkale Şubesi Başkanı Metin Acar, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Erte, Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş, Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Cemal İlgün, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBELSEN) Şube Başkanı Bülent Barın, DSİK Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Hale Sarıcan ve sendika emekçileri katıldı. Genel Kurul toplantısı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından başladı. Toplantı gereği Divan Üyeleri yapılan oylama ile seçildi. Divanı, DİSK Genel İş Mali İdareler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, Eğitim Daire Başkanı Salih Doğrul, Araştırma Daire Başkanı Çetin Çalışkan yönetti. Daha sonra DİSK Genel İşe Çanakkale Şube Başkan Adayları Metin Ceylan, Salih Sargın ve Erdinç Uslan, listelerini divana teslim ettiler. Ardından Divan Başkanı Güleryüz, DİSK Genel İş mevcut Başkanı Metin Acar ve CHP İl Başkanı Güneşhan konuşma yaptı. Genel Kurulda toplam 146 oy kullanıldı. Oyların çoğunluğunu ise Metin Ceylan alarak, yeni Başkan oldu. Genel Kurula katılan diğer adaylar ise, Salih Sargın 28, Erdinç Uslan 16 oyda kaldı. 

 
“Sendikalar, emekçilerin hak ve çıkarlarını koruyup, geliştiren örgütlerdir”
DİSK Genel İş Şube Mevcut Başkanı Metin Ceylan; “Öncelikle birlik ve beraberliğimizin daha güçlendiği bir genel kurul süreci içinde Çanakkale’mizin ortak sloganı olan ‘Barışın Kendi’nde kardeşçe ve barış içinde emekçiler adına sendikamızın emekçilerinin kazanmasını temenni ediyor, yaşadığımız bu sürecin hepimiz açısından hayırlı olmasını diliyorum. Sendikalar, emekçilerin hak ve çıkarlarını işyerinde ve dışında koruyup, geliştiren örgütlerdir. Sendikalar, yeni taleplere, zamana aynı yer ve zaman içinde işçilerin değişik kesimlerinin farklılık gösteren karakterine yanıt vermelidir. Buna göre, yapılanmalı ve mücadele biçimlerini belirlemelidirler. Bunu yapabilen sendikalar, üyelerine karşı görevlerini yapmış, ülke kalkınmasına katkıda bulunmuş, demokrasinin kökleşip gelişmesine, özgür bireylerden oluşan özgür bir topluma ulaşmasına, sömürüsüz, baskısız bir dünyanın kurulmasına, öncülük etmiş olacaklardır. Biz DİSK Genel İş olarak, bunları yapmaya çalışan bir sendika olma kararlılık içinde, kişilerin isteği ile değil, hep birlikte çalışıp, emek adına mücadele ederek bugünlere geldik. Bugün, bu yolda başarılı olabilmede sendikal hareketin kullanılabileceği imkanların ve karşılaşılabileceği tehlikenin büyüdüğü dönemin içinde olduğunu değerlendirmek gerektiğine inanıyor ve gerek çalışma hayatı içinde yaşadığımız ciddi sorun ve engellerle mücadele etmek yanında, ciddi sorun ve demokratikleşmek ve özgürlüklerin kısıtlanmaya çalışıldığı bir süreci hep birlikte yaşıyoruz” dedi.
 
“Yapılan düzenleme, kadro değildir, kadro aldatmacasıdır”
DİSK Genel İş Mali İdareler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz; “2 Nisan 2018 tarihi itibariyle taşeronda çalışan işçilerin, belediye şirket işçilerine aktarması yapıldı. 4 Arlık 2017 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşma ile başlayan süreç ve 25 Aralık 2017 tarihi itibariyle olağan üstü hal sürecinde 696 sayılı KHK ile kanun çıkarıldı. Yani tarafların, sendikaların görüşü alınmada ve yasalaştırılmadan KHK ile sözde taşeron işçilere kadro verildi. Bütün kongrelerimizde söylediğimiz gibi Çanakkale’de de bir kez daha söylüyoruz; Yapılan bu düzenleme, kadro değildir, kadro aldatmacasıdır. Bütün taşeron işçileri belediye şirketine aktardınız ama belediyelerde çalışan kadrolu işçiler gibi haklar vermediniz. Bu işçilere işçi diliyle devlet ikramiyesi vermediniz. 30 Haziran 2007 tarihine kadar aktarılan işçilerin toplu iş sözleşme hakkı da sınırlı hale getirildi. Biz, o süreçte aktarmalar yapıldığında güvenlik soruşturmasında ve bugüne kadar gelen bütün süreçlerde DİSK Genel İş Sendikası, bu süreci uzmanlarıyla birlikte yakından takip etmiş, kamuoyunu bilgilendirmiştir. Bugün bir kez daha söylüyoruz, belediye şirketlerine aktarılan işçilere kadrolu işçiler gibi ilave hediye ödenmesini istiyoruz. Bu arkadaşlara, özgür, toplu sözleşme hakkının verilmesini talep ediyoruz. Genel İş Sendikası, bu mücadeleyi üyeleriyle, işçileriyle sonuna kadar devam ettirecektir” dedi. 
 
“Tüm sendikalarımızı göreve davet ediyorum”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “17 yıldan itibaren AKP iktidarı ve tek adam yönetiminin ülkemizi getirdiği noktayı hepimiz çok iyi biliyoruz. Bugün, Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli ekonomik ve siyasal bunalımıyla karşı karşıyayız. Bu ekonomik ve siyasal bunalımda geçmiş dönemlerde yaşandığı zaman en büyük acıyı, sıkıntıyı işçilerimiz, emekçilerimiz, memurlarımız ve emeklilerimiz görüyor. Bugün itibariyle toplumun her kesimi, bu sıkıntıyı yaşamakta. 17 yıllık iktidar döneminde, 2 milyar dolar vergi toplandı, 200 milyar dolar dışarıdan sıcak para getirildi, 70milyar dolar özelleştirmeden gelir elde edildi ve bugün ülkenin geldiği durum ortada. Ve bunları tamamen üretime değil, tüketime yönelik kendi yandaşlarına yönelik kullandılar. Bu ülkede satmadık hiçbir şey bırakmadılar. Şimdi de gözlerini, çalışanlarımızın, emekçilerimizin, memurlarımızın kıdem tazminatına diktiler. Kıdem tazminatını bir fonda toplayıp, aynı işsizlik sigortasında olduğu gibi kendi çıkarları için kullanmak isteyeceklerdir. Önümüzde 1 Mayıs var, DİSK bu konuda çok kararlı. Onun için DİSK’i özellikle kutluyorum. Tüm sendikalarımızı göreve davet ediyorum. Bazı sendikalarımızın bu tasarıyı destekleme gibi görüşleri var, onları da şiddetle kınadığımı ifade etmek istiyorum. 1 Mayıs’ta tüm çalışanlarımızın meydanlarda olması gerekiyor. Çanakkale’de her yıl 1 Mayıs’ı kutluyoruz. Tüm çalışanlarımızı, işçimizi, memurumuzu, esnafımızı, emeklilerimizi meydanlarda görmeyi diliyorum. Bu hakkı biz, 1936 yılından beri kullanıyoruz ve bu hakkı onlara vermememiz gerekiyor” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş