havadurum

Güneşhan "Turizm merkezleri iptal kararı için açıklama yapılmadı"

1374

 Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çan Etili Tepe köy Termal Turizm Merkezi iptal edilmiş, karar 13 Eylül tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanmıştı. CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, iptal kararı ile ilgili açıklamada bulundu. Kararla ilgili yönetici, siyasi ve STK temsilcilerden konuyla ilgili düşüncelerini istediklerini ancak şu ana kadar herhangi bir cevap verilmediğini belirtti. Kazdağları’nda halka rağmen ısrar edilen siyanürlü altın madenciliğinden sonra Turizm merkezlerinin iptal edilmesi kararının bir cezalandırma olduğunu belirten Güneşhan, cevaplanması için; “Bahsi geçen bölgede yeni Termik Santral ve Altın Madenciliği izinleri verilmiş midir?” şeklinde sorular yöneltti. CHP olarak konunun takipçisi olduklarını belirten Güneşhan, bu konu ile ilgili olarak CHP Genel Sekreteri Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Çanakkale Milletvekilimiz Özgür Ceylan tarafından TBMM’ye soru önergesi verildiğini hatırlattı.

 
“Karardan bugüne kadar açıklama yapılmadı”
İl Başkanı Güneşhan, konuyla ilgili açıklamasında; “Hepimizin bildiği gibi 13 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla Çan Etili Tepe köy Termal Turizm Merkezi ve Çanakkale Yenice Turizm merkezi iptal edilmiştir. Dünya’nın en önemli oksijen depolarından, binlerce canlı türünü barındıran Kazdağları’nı yok edecek siyanürlü altın madenciliği tartışmaları henüz bitmeden resmi gazetede yayınlanan bir Cumhurbaşkanlığı Kararı, Çanakkale turizmini olumsuz etkilemiştir. Bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yapmış olduğumuz basın toplantısında özellikle başta Sayın Vali Orhan Tavlı olmak üzere, AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, AKP Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Başkanı Gültekin Yıldız, TÜRSAP Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Çelik ve STK Başkanlarının bu konu hakkındaki düşüncelerini kamuoyunun merak ettiğini, neler düşündüklerini açıklamalarını istemiştik ama o günden bugüne maalesef hiçbir açıklama yapılmadı” dedi.
 
“Kararının bir cezalandırma olduğu ileri sürülmekte”
 Kazdağları’nda halka rağmen ısrar edilen siyanürlü altın madenciliğinden sonra turizm merkezlerinin iptal edilmesi kararının bir cezalandırma olduğunun özellikle Çanakkale kamuoyunda ciddi biçimde ileri sürüldüğünü ifade eden Güneşhan; “Şimdi Çanakkale kamuoyu aşağıdaki soruların cevaplarını ivedilikle beklemektedir. 1. Bahsi geçen Turizm Merkezini iptal edilme gerçekleri nelerdir? 2.Çan ve Yenice’de bulunan Turizm Merkezleri iptal edilmeden önce Sayın Vali, Sayın İktidar partisinin Milletvekilleri ve Turizmle ile ilgili derneklerin ve konunun uzmanlarının görüşü alınmış mıdır? 3.Çan’da Turizm Merkezinin iptal edildiği bölgedeki Termal suyun altın madenciliği ve Termik Santrallerde kullanılacağı doğru mudur? 4.Bahsi geçen bölgede yeni Termik Santral ve Altın Madenciliği izinleri verilmiş midir? Sayın Vali ve iktidar milletvekillerinin bu soruların cevaplarını biran önce Çanakkale halkına vermelidir.  Biz CHP olarak konunun takipçisiyiz, bu konu ile ilgili olarak da Genel Başkan Yardımcımız Sayın Muharrem Erkek ve Çanakkale Milletvekilimiz Özgür Ceylan TBMM’ye soru önergesi verilmiştir” dedi.        (Eren Aşnaz)
Paylaş