DOLAR 32.3418 %0.11
EURO 35.2101 %0.09
G.ALTIN 2248.4007 %0.22
BITCOIN 66191.3207 %-1.73
ETHERIUM 3430.3756 %-2.18
havadurum

Güneşten nasıl korunuruz?

Yediklerinizle cildinizi güneşten koruyabilirsiniz. Nar ve brokoli gibi besin değeri açısından zengin yiyecekler doğal güneş koruyucusu etkisi yaratabilir

4975

 

Günümüzde sağlıktan mutluluğa, yaşamımızın görünen her probleminin çözümü için bir ilaç var. Bazı ilaçların kanıtlanmış bilimsel gerçekleriyle hayat kurtarıcı faydaları olsa da, hayatımızın çoğu alanını düzenleyebilecek ve fayda sağlayacak bir başka yardımcı da atalarımızın ilaç niyetine kullandığı meyve ve sebzelerdir. Bu yüzden, danışanlarıma hep ilaçlardan önce sebze ve meyvelerin var olduğunu ve atalarımız tarafından yüzyıllarca ilaç niyetine kullanıldığını hatırlatırım. Mayıs ayı cilt kanseri hakkında bilinçlenme ayı olduğu için, bu dönem yediklerimizi düzenlemek adına çok önemli bir zaman dilimi. Bu konuda yeme biçimimizi bilinçli bir şekle getirirsek, güneşin cilde vereceği zararlar için cildimizdeki korumayı önceden artırabiliriz. Mesela; nar ve brokoli gibi besin değeri açısından zengin yiyecekler, cildinizde doğal güneş koruyucusu etkisi yaratabilir.

 

NARIN FAYDALARI

Çok uzun zaman önce narın anti-enflamatuar etkileri biliniyordu. Antik zamanlarda Hipokrat, bu Hint ve Afrika yerlisi meyvenin tıbbi güçlerini tanımlamıştı. Yunanlar tarafından bronşitten ishale kadar pek çok enflamasyonun tedavisinde kullanılmıştı. Diğer medeniyetler de astım ve damar sertliğinde, hatta yaralanmadan sonra kemik iyileştirmesinde nar kullanıyordu. Nar ayrıca virüslere karşı da etkilidir, temas anında virüsleri yok edebilir. Özellikle hücrelerin serbest radikallerden korunmasında da faydalıdır. Nardaki diğer bileşenler -antokyanin- ellagik asitle birleşerek antioksidan potansiyelini artırır. Nardaki güçlü antioksidanlar, hücrelerdeki DNA`yı serbest radikallerden koruyan doğal antioksidan glutathionun etkinliğini artırır. Glutathion ayrıca, cildi korur ve östrojen gibi hormonların geri dönüştürülmesinde de önemli rol oynar. Bununla birlikte nar, çok güçlü bir antioksidan olarak, içeriğinde bulunduğu güneş koruma faktörlerinin etkinliğini yüzde 20 oranında artırır. Narın güneş koruma faktörlerinin etkinliğini artırdığını kanıtlamak için bağımsız bir laboratuvardan; dördü nar özlü, dördü nar özsüz olmak üzere sekiz farklı güneş koruma faktörü formülünü test etmelerini istedim. İçeriğinde nar bulunan kremlerin koruma faktörü yüzde 20 oranında arttı.

 

GÜNEŞ KORUMA ÜRÜNLERİNİN İÇERİĞİNDE BULUNMASI GEREKENLER

UVA ve UVB ışınlarını emecek ya da engelleyecek içeriklere ve güneş korumasının etkinliğini artıracak nar özü gıda takviyelerine ihtiyacınız var. Ancak yine de bir miktar ışın, içeri girmeyi başaracaktır. Bu sebeple de anti-enflamatuarlar, nemlendiriciler ve antioksidanlarla desteklenen güneş koruyucularına ihtiyaç var. 

Kaynak: HOWARD MURAD - www.sabah.com.tr