havadurum
Yusuf Sonkurt

yusuf@canakkaleolay.com

HERŞEY BİR KEREYLE BAŞLAR

Her çeşit iyi ve kötü alışkanlıklar, davranışlar, söylemler, eylemler, ilk kez bir kereyle başlar. Çorap söküğü gibi devam eder gider. İyi ve güzel olanlar kötü ve çirkin olanlar kadar topluma örnek olup yansımaz. Kötü çirkin zararlı olanlar toplumda tortu bırakır. Nedense insan beyni daha kalıcı algılar beynimize yapışır. Taklit etmeye başlar, onun için bu kötülüklerden çirkinliklerden insanları caydırmak dinlerin, çağdaş yasaların görevi olmuştur. Suç ve ceza keşfedilmiştir son günlerin moda deyimi bir kereden bir şey olmaz sözü yeni değil çok kez politikacılar tarafından söylenmiştir. Bugün 14 yıl önce hırsızlık rüşvet kadın cinayeti ve şiddet, cinsi taciz pek çok olay yüzde 100 1400 arttığı bir geçektir.

508

 

 

                Bir kere Anayasa’yı delmekle bir şey olmaz diyen zamanın cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan sonra anayasa’ya saygı duymamayı, tanımamayı, yasaları kendi kanaatine göre yorumlayan ve uygulayan siyasiler hâkimler savcılar yaratılmış, anayasa ve yasalar kevgire döndü. Biz hala hukuk devletinden bahsediyoruz ve toplumdan dini kurallara, çağdaş yasalara saygı bekliyoruz. Ahlak bekliyoruz, insanoğlu başta da belirttiğimiz gibi kötüye, çirkine, şiddete meyyal yaratıktır. İçindeki şeytana yenik düşer. Her şey bir kereyle başlar. Sigara içme, uyuşturucu kullanma, bir nefes ilk kez çekmekle başlar. Alkol almak bir yudum içmekle, hırsızlık uğursuzluk bir kere yapmakla başlar. Sona kendinizi zorlasanız dahi bırakamaz vazgeçemezsiniz.

                Bir hırsızlık olayında çalınan malların depo yapıldığı köydeki havyan damında hırsızın annesi jandarma kolluk güçlerine bağırarak, bakanlar, müdürler kasalar dolusu, ayakkabı kutularında evde saklan paralarla yakalanıyor. Bir şey olmuyor. Benim oğlan şeytana uymuş bir kerecik bir şeyler çalmış ne olmuş yani demez mi? Hesap edin Türk toplumunun ne hale getirildiğini adalet sarayı yapmakla adalet, özgürlük parkıyla özgürlük barış kendi kurmakla barış sandıktan çıkmakla demokrasi olmaz. Devirmeden devrim gerek, devrim gerek, gerisi lafı güzaf, kendimizi aldatmak.

                Hoşakalınız.