havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

HİPNOTERAPİ

3393

Hipnoz, kişinin bilinç altı unsurlarına ulaşmayı amaçlayan bir tekniktir. Hipnoterapi ise, hipnoz tekniğinin kişiye uygulandığı sırada yapılan tedavi yöntemi olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir deyişle hipnoterapi, kökeni hipnoza dayanan yöntemler uygulanarak gerçekleştirilen tedavidir.

Hipnoz, sadece tedavi amacıyla uygulanmaktadır. Fakat hipnoz tam anlamı ile uyku hali değil, uyku ile uyanıklık arasında olun bir ruh halidir. Bilinçli olarak yapılan bir hipnoz sırasında, birey terapistin söylediği her şeyi duyar ve kendi düşüncelerinin de farkındadır.

Hipnoterapi, hipnoz yöntemi ile tedavi anlamına gelir. Kökeni hipnoza dayanır. Hipnoz bir kişiyi ya da bir grubu bakış, telkin gibi yollarla kısa bir süre etki altına almaktır. Genel anlamı ile hipnoz dikkatin yoğunlaştığı ve telkin alma yeteneğinin arttığı, uyku ile uyanıklık arası bir bilinç halidir. Hipnoterapi ise, hipnoz olan kişinin dalgınlık ve konsantrasyon durumunu kullanarak, bilinç ve bilinçaltına yönelik olarak uzman tarafından uygulanan destekleyici bir terapi yöntemidir.

Hipnoterapi Tedavisi; bakış, söz ve düşünce gibi unsurlar ile kişide oluşturulan, dirençlerin birçoğunun ortadan kalkmış olduğu dinlenme hali, yani hipnoz ile tedavi sürecinin ve tekniklerinin tümüdür. Özetle hipnoterapi, hipnoz yolu ile yapılan terapidir diyebilmekteyiz.

Hipnoterapi, İngiliz Tıp Birliği tarafından 1953, Amerikan Tıp Birliği tarafından ise 1958 yılında bir psikoterapi yöntemi olarak kabul edilmiştir. Tıp dünyasında hipnoterapi, bir psikoterapi yöntemi olarak kabul edilmekte, Türkiye`de Sağlık Bakanlığı onayınca tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.

Hipnoterapi Nasıl Yapılır?

Özellikle günümüz koşullarında sıkça karşılaşılan stres, fobi ve depresyon gibi durumlarda alternatif tıp yöntemi olarak hipnoterapi gittikçe yaygınlaşmakta ve aynı zamanda sigara bırakma, anksiyete, panik atak gibi sağlık açısından da kullanılan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hipnoterapi yöntemi temel olarak üç bölümde gerçekleştirilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabilmekteyiz:

  • Transa girme; yani kişinin hipnotize olması aşamasıdır. Hipnoterapinin en zor aşamasıdır diyebiliriz. Transa girme aşamasında, kişi etrafında olup biten durumların farkındadır ancak uyku hali söz konusudur. Kişinin uyku ile uyanıklık arasındaki hali, transa girme halidir. Bu aşamadan itibaren kişi dirençlere karşı büyük ölçüde gevşemiş durumdadır.

  • Kişiye gerekli telkinlerin verilmesi; hipnotize olmasının ardından kişinin bilinçaltına telkinler gönderilen aşamadır. Telkin, bilinçaltının aktif olduğu bir bilinçaltı çalışmasıdır. Bu aşamada bilinçaltına, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkinler gerçekleştirilebilmektedir. Aktif haldeki bir bilinçaltı, geçmiş ve şimdiki zaman unsurlarından bağımsız olmamakta, geçmiş ve şimdiki zamanla birlikte işleyiş göstermektedir. Bilinçaltında bulunan unsurlar çeşitli sebeplerden dolayı izole edilmiş ve öğrenmeye kapatılmış unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurların aktif hale getirilmesi ile öğrenme ve çözülme sağlanabilmektedir. Örneğin yıllardır zayıflamaya çalışan ancak zayıflayamayan bir kişiye, hipnoterapi yoluyla kilo verebileceği düşüncesi gerçekleştirebileceği nitelikte verilebilmektedir. Bu noktada, bilinçaltına gönderilecek olan mesajların öneminin büyük olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Tabi bu öğretme ya da verme işlemi, ancak kişinin de bunu istemesi ile gerçekleşebilmektedir.

  • Transtan çıkma; bilinçaltına ilgili ve gerekli mesajların gönderilmesinin ardından kişiye transtan çıkarma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Hipnoterapi sırasında kişinin zihin yapısı hipnoz olayını etkilemektedir. Bu bakımdan ruhsal çöküntü içerisinde olan ve bazı yeteneklerden yoksun kişilere hipnoterapi uygulanamamaktadır.

Hipnoterapi Herkese Uygulanır mı?

Hipnoterapi yöntemi genel olarak herkese uygulanmaktadır. Yalnızca akıl hastaları, hipnoz olmamaktadır. Bu yüzden zihinsel problemi olan hastalara hipnoterapi uygulanmamaktadır. Bunun yanı sıra, her bireyin hipnoz olma süreleri değişkenlik göstermektedir. Kimisi çok kısa zaman içinde derin hipnoz olabilirken, bazı bireylerin hipnoza girme süresi zaman alabilmektedir. Fakat genel olarak herkes, trans olabilir ve transa girme becerisini gitgide arttırabilirler. Hali hazırda, hipnoterapi de tedavisinde telkinlerin bireye aktarılabilmesi için, orta seviyede trans hali de yeterli olacaktır.

Kaynak: https://www.drendervardar.com/hipnoterapi-nedir