havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Hadi 'hıdırellezi' pazarda kutlayacağız!..

2318
Ya şu büyüklerimizden Allah razı olsun. Bir haftayı geçti bir birimizi göremiyorduk. Kıyamadılar bize, "Hadi size bir Pazar armağan edelim, doya doya görüşün" dediler. Cumartesiyi `Pazar Delisi` günü ilan ettiler! Halbuki deliye her gün Pazar! Zaten biz bir haftadır manavlı bakkal, manavlı market, ne bulduysak talan etmiş durumdayız. Ama olsun Pazar yerinde dolaşmak gibisi var mı! Değil mi, sosyalleşeceğiz bu cumartesi, hadi yarın büyük gün!..
 
Ne oldu, hoşunuza gitmedi mi? Durun durun. Bakın bu cumartesi pazarı çok özel olacak! Bize bir sürü sürprizler vardır belki de! 
Heyecanlandınız değil mi! Bakın pazarcılarımız sabaha karşı Cuma ve Esenler Pazar yerinde hazırlanmaya başlayacak. Açılış saat 10`da. Biz iki metre arayla sıraya geçmiş durumda beklerken; önce müftü beyler `Pazar açılış duasını` yapacaklar. Ve İl Hıfzıssıhha Kurulu topyekûn pazarda hazır bulunacak. Pazar açılış kurdelesini de İlhami Valimiz ve Belediye Başkanımız Ülgür bey kesecek! Pazara ilk adım atışımızla birlikte, karşımızda sağlık müdürünü bulacağız. Bizi kolonyayla karşılayacak. Ateşimizi ölçecek. Çevre Şehircilik Müdürü, zaten içerde şekil şemal her şeyi ayarlamış olacak. Hijyenden ve çevreden sorumlu o bir kere. Tarım il müdürü de Pazar tezgâhlarını denetleyecek. Sebze meyve taze mi bakacak. Milli eğitim müdürü pazarcı önlükleri ve etiketleri kontrol edecek. Önlükler temiz mi, etiketlerde harf hatası, rakam hatası var mı bakacak. Hani kilo yerine küçük harfle yarım yazıyorlar bizde sazan gibi atlıyoruz ya! Sizi gidi siziler, milli eğitim müdürü yakalasın sizi de görün! 
 
Tabi bununla da kalmayacak. Hastanelerimizin başhekimleri de Pazar da olacak. Korona testi yaptırmak isteyenlere stand açılacak. Ayılına bayılana gazoz, pardon ambulans hazır olacak. 
 
Aaa unutuyordum. Emniyetimiz, zabıtamız, jandarmamız ve toplum gönüllüleri de pazarda olacak. Evinin yolunu şaşıranlara yardımcı olacaklar. Kocasını, hanımını kaybedenler hiç zorluk çekmeyecek.-Bu arada çocuk getirmek yasak, cezayı yersiniz haberiniz olsun.-
Eee nerde kalmıştık. İşte cumartesi böyle güzel bir Pazar ayini ifa etmiş olacağız. Veeee günün sürprizi. Hıdırellez ateşi yanacak pazaryerinde. Armacım yapacağız. Ateşin üstünden hoplayacağız. 
 
Ve saat 17`yi, yani beşi gösterirken de dağılacağız. Allah nasip ederse gelecek haftaki pazarda görüşmek üzere vedalaşacağız!. Ha bakın giderken, parka bahçeye falan dalmak yok. Yeşillik bulduk şurada nefeslerim falan da yok. Cezayı yersiniz. Ya da gelmişken, Sarıçay kenarında biraz sefa süreyim de yasak. Denize doğru bakmak zaten yasak. Girmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Doğru evlerinize. 
Bakın sakın ha kaçırmayın cumartesi pazarını. Birbirinize küsersiniz valla. Ben geldim, sen gelmedin. Pazarda görüşemedik, mezarda mı görüşeceğiz diye dert yanarsınız sonra!..
 
Durun durun unutuyordum, belediyeler hava sıcak olduğu ve insan kalabalıklığı da fazla olduğu için suni havuzlarda koyacak Pazar yerlerine. Şalale gibi, şarıl şarıl sular akacak. Kuş sesi de olsa diyeceksiniz ama... 
 
NOT: Pazarcılık yaparak geçinen esnaflarımız, köylülerimiz bu yazıya kızmasın. Onlarla bir derdimiz yok ve olamaz. Allah yardımcıları olsun. İki hafta sıksınlar dişlerini. Oluyor böyle şeyler. Allah daha beterinden korusun hepimizi.