havadurum

Haluk Şahin ile o romanını konuştuk; Babıali'de cinayet: Gazeteciyi kim öldürdü?

502

 

Basın camiasının duayen isimlerinden, usta gazeteci ve televizyoncu Prof. Dr. Haluk Şahin, son kitabı ile edebiyat alanında en çok konuşulan isimler arasında… “Babıali`de cinayet: Gazeteciyi kim öldürdü?” kitabı ile raflardaki yerini alan ve ilgi görün Haluk Şahin, kitabına dair önemli bilgileri gazetemiz Çanakkale OLAY’a aracılığı ile aktardı. Şiirlerinin ilham kaynağı olduğu bilinen Bozcaada’nın, konusu itibariyle İstanbul ve Babıali’yi kapsasa da Ada’da yazılması noktasında katkısı olduğunu ifade eden Şahin, kitabına dair “sürükleyici, ama bir dönemin derinlerine edebi bir eser” değerlendirmesinde bulundu…

 
İşte Şahin’in “Babıali`de cinayet: Gazeteciyi kim öldürdü?” isimli son kitabına dair açıklamaları; 
OLAY: Şiirlerinizin başlıca ilham kaynağının Bozcaada olduğunu biliyoruz. Bu ilk romanınızın ilham kaynağı da ada mı?
Haluk Şahin: Hayır, bu sefer öbür kutuptan öğrendiklerimi kullandım.  Yani, İstanbul`dan. Özellikle ülkemizin basın-yayın hayatını temsil eden Babıali`den.  Ama bir kısmını Bozcaada`da yazdığım için onun da katkısı olduğunu söyleyebiliriz.
 
OLAY: Babıali ile ilgili gerçek olayları mı hikaye ettiniz?
Haluk Şahin: Hem evet, hem hayır.  Tek herhangi bir gerçek  olay ya da kişiyi anlatmasam da, `gerçekten daha gerçek` olanı anlattım diyebilirim.  Zaten edebiyat böyle bir şey değil mi? 
 
OLAY: Nedir o gerçek?
Haluk Şahin: Siyasi ve kültürel hayatımızda yaşamsal bir yeri olan basının medyalaşma sürecinde çürümesi.  Öylesine bir çürüme ki, asıl görevini yapamıyor ya da yapmıyor, bambaşka amaçların aracı olarak kullanılıyor.  Ve en acısı, bazı gazeteciler bunu kabul ediyor, hatta lokomotifliğini üstleniyorlar.  Geçmişlerini unutup bambaşka rollere soyunuyorlar. Mesleğe ne kadar ihanet ederlerse o kadar yükseliyorlar. Bu nasıl olabiliyor?  Romanın baş kahramanının hayatından bu süreci izliyoruz.
 
OLAY: Siz yıllardır yazı ve  kitaplarınızla, televizyon programlarınızla bu çürümeye karşı uyarılar yaptınız. Şimdi romana  niçin gerek gördünüz?
Haluk Şahin: Bir de böyle anlatayım dedim. Ayrıca edebiyatçı tarafımı da sınamak istedim. İyi ki öyle yapmışım. Gelen tepkilerden, yansımalardan çok memnunum. Romancı olmanın keyfi başka imiş!
 
OLAY: Romanınızdan "polisiye" diye söz ediliyor.  Öyle mi?
Haluk Şahin: Evet, ama edebi iddiaları olan bir polisiye.  Yani,  yalnızca sürükleyici olmakla kalmayan, bir devrin derinliklerine inen edebi bir eser olsun istedim. Fonda değişen İstanbul ve Türkiye var.  Aslında yalnızca meslek değil çürüyen, daha fazlası, çok daha fazlası...
 
OLAY: Peki söyler misiniz, gazeteciyi kim öldürdü?
Haluk Şahin: Bunu söylersem kitabın tadını kaçırmış olurum. Yalnız bir ipucu vereyim: Katil maktülün çok, ama çok yakınında olan bir kişi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş