havadurum

Helvacı Termik Santrali ÇED toplantısı iptal edildi

1094

 Çan Helvacı Köyü’ne İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş. tarafından Kömür Ocağı yapılması planlanmıştı. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş. Kömür Ocağı açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 24 Ekim tarihinde açıklama yaparak, 15 Kasım tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceğini duyurdu. 15 Kasım tarihi için ÇED hazırlıkları yapılırken, ÇED toplantısına 2 gün kala toplantı iptal edildi. CHP İl Genel Meclis Üyesi Hicri Nalbant, konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulundu. Nalbant, duyurunun sevindirici olduğunu söyledi. Nalbant, santralin kurulması halinde Çan’ın havasının daha da kötü olacağını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dün ise ÇED sürecinin sonlandığını açıklayarak; “Sunulması gereken ÇED raporu, ÇED Yönetmeliğinin 10/4 Maddesi gereğince Bakanlığımıza sunulmadığından projeye ilişkin ÇED süreci sonlanmıştır” duyurusunda bulundu. Nalbant, daha önce de kömürlü termik santral yapılacağını, ancak şirketin halkın santrali istememesi nedeniyle çalışmalarını iptal ettiğini söyledi. ÇED toplantısının iptal edildiği kararının sevindirici olduğunu söyleyen Nalbant; “Konuyla ilgili daha önce Kömürlü Termik Santral kurma çalışmaları vardı, onun ÇED’ini de yapmıştık. ÇED’e gittiğimiz zaman şirket, halktan tepki gelince ‘Siz istemiyorsanız, biz de yapmıyoruz’ dediler ve gittiler. O zaman, ilk kez bir termikçi ‘halk istemiyorsa bizde yapmıyoruz’ demişti. Şuanda da ÇED dosyasını hazırlayıp bakanlığa sunmadıkları için ÇED toplantısı iptal edildi. Şirket, zaten gönülsüzdü. Çan’ın her yeri kömür ocağı. Bir kömür ocağının da Helvacı’ya açılması, kirli olan Çan havasını daha da kötü duruma sokar, orada yaşanan insanların sağlığına daha çok zarar verir. Böyle bir kararın alınması da bizi sevindirdi” dedi. 

 
ÇED Toplantısı 15 Kasım’da 
Çevre Şehircilik Bakanlığı 24 Ekim tarihinde; “Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9’uncu maddesi gereğince 15 Kasım tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir” duyurusunda bulundu.
 
“ÇED süreci sonlanmıştır”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dün yapılan ÇED sürecinin sonlandırıldığına yönelik açıklama; “İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş  ‘Helvacı Termik Santrali’ (2X135 MWe Akışkan Yataklı Termik Santral, Kül Depolama Sahası ve S.68848 Ruhsat Numaralı Helvacı Kömür Ocağı) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulması gereken ÇED raporu, ÇED Yönetmeliğinin 10/4 Maddesi gereğince Bakanlığımıza sunulmadığından projeye ilişkin ÇED süreci sonlanmıştır”
(Baykal Sağlam)
Paylaş