havadurum

Hıdrellez bayram tadında

1047

 Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu`da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri Hıdrellezdir. Ruz-ı Hızır olarak adlandırılan Hıdrellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas`ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığı, Mahalle Meclisi ve Kent Konseyi tarafından düzenlenen Hıdrellez etkinlikleri, geleneksel hale getirilerek bu yıl da coşku ve heyecanla kutlandı. Vatandaşların bir araya geldiği, çeşitli oyunların oynandığı, gösterilerin yapıldığı ve dilek ağacına dilek ve taleplerin asıldığı etkinliklerin bu yıl 4’üncüsü düzenlendi. Etkinliğe Belediye Başkanvekili Kamber Koç, CHP İl Genel Meclis Üyesi Av. Güneş Pehlivan, CHP Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş, Kent Konseyi Genel Sekreteri Yeliz Kaçarlar, Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, Mahalle Meclis Başkanı Erkan Tüze ve mahalle sakinleri katıldı. Pazar günü 17:00’da başlayan etkinlik, gün boyu devam etti. Etkinlik kapsamında çeşitli oyunlar oynandı, gösteriler yapıldı. Cevatpaşa Mahalle sakinleri ve çevre mahallelilerin katıldığı etkinliklerde vatandaşlar bir araya gelerek Hıdrellez’in tadını çıkarttı. Gelenek olarak, kağıtlara, kurdelelere yazılan dilek ve talepler, dilek ağaçlarına asıldı. 

 

“Bu etkinliğe Cevatpaşa Mahalle Meclisi de davet edildiği için teşekkür ediyorum” 
Cevatpaşa Mahalle Meclis Başkanı Erkan Tüze; “Bu yıl 4’üncüsünü yaptığımız mahalle etkinliğimizin kurucusu, Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı Evren Kızoğlu’dur. Kendisine hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe Cevatpaşa Mahalle Meclisi’ni de davet ettiler ve etkinliğimiz, geleneksel hale geldi. Ancak önümüzdeki 3 yıl etkinliğimizi yapamayacağız. Çünkü Ramazan Bayramı’na denk gelmiş olacak. Burada çeşitli yiyecekler dağıtıyoruz ve herkes oruç tutarken biz bu etkinliği yapmamız doğru değil. Fakat sonraki 4’üncü yıl yine beraber olacağız, etkinliğimizi beraber yapacağız. Bugün Türk ve Müslüman aleminde Hızır ile İlyas’ın buluştuğu, bereket günüdür. Yani kış ayının bitimi, yaz ayının başlangıcı, ilkbahar ile birlikte bolluğun ve bereketin gelişidir. Öyle adetlerimiz vardır ki, bolluk ve bereket gelsin diye kapılar açık bırakılır, yemek tencerelerinin kapakları açık bırakılır. Biz de bu yıl, buradaki dilek ağacımızı size sunuyoruz. Dilek ağacımıza dilek ve taleplerinizi Hızır ve İlyas’tan istemek için asabilirsiniz” dedi. 
 
“2016 yılında mahalle muhtarlığı ve mahalle gönüllüleri ile başlattığımız bir projeydi”
Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu; “Geçtiğimiz ay 31 Mart seçimlerinde beni tekrar mahallenize hizmet etmeye layık gördüğünüz, desteklediğiniz için teşekkür ederim. Bu etkinlik, 2016 yılında mahalle muhtarlığı ve mahalle gönüllüleri ile başlattığımız bir projeydi. Bu projenin öncülüğünü yapmış olabilirim ama katkısı büyük olan ve bu konuda beni yönlendiren değerli büyüklerim, mahalle sakinlerimiz ile birlikte bu etkinliği düzenledik. Bu yıl da etkinliğimizin 4’üncüsünü yapıyoruz. Bu etkinlikte emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“Dileklerinizin hepsinin kabul olmasını diliyorum”
Çanakkale Kent Konseyi Genel Sekreteri Yeliz Kaçarlar; “Biz Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığı, Mahalle Meclisi ve Kent Konseyi olarak her yıl 5 Mayıs 17:00’da burada buluşmak üzere randevulaştık. Bakıyorum, sizler de randevunuza sadık kaldınız ve buraya geldiniz. İyi ki varsınız, iyi ki bizim desteğimizsiniz. Dileklerinizin hepsinin kabul olmasını diliyorum. Hepinizi iyi eğlenceler diliyorum” dedi. 
 
“Kurum ve kuruluşlara vatandaşları bir araya getirdikleri için teşekkür ediyorum”
Belediye Başkanvekili Kamber Koç; “Öncelikle etkinliğe katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Çanakkale halkını saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Mahalle Muhtarlığına, Mahalle Meclisine ve Kent Konseyi’ne etkinliği düzenleyip, devamını getirdikleri için teşekkür ediyorum. Bu gibi etkinliklerle mahalle sakinleri bir arada oluyor ve bu da birlik ve bütünlüğümüzü sağlıyor. Hıdrellez şenlikleri, yıllardır balkanlarda, Anadolu’da, Orta Do0ğu’da bayram şeklinde, özellikle Mayıs ayının ilk haftasında kutlanıyor. Bugün, Hızır ve İlyas peygamberin bir araya geldiği gün olarak bilinir. Hızır peygamber, yeryüzünün bereketi, İlyas peygamber de denizlerin ve suların bereketi olarak bilinir. Bunun için bu tür programlarda bir araya gelerek bereketin, bolluğun simgesi olarak kutlanır” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş