havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Hoş geldin MART!

2876

Ömrü hayatımızda bu Mart ayını beklediğimiz gibi, bir zaman dilimi olmamıştı. Hani sosyal medyada `hayırlı cumalar` paylaşımlarımız var ya, artık ona bir de `hayırlı martlar` eklemeliyiz.

Dün gözlerimizi açtığımızda `hayırlı mart` ayının ilk gününü gördüğümde, içimde müthiş bir sevinç hissettim. Halbuki, eskiden mart dendi mi korkardık! `Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır!` derdik. `Mart çıkmadıkça dert çıkmaz` da derdik. Hatırladınız mı? Çünkü hastalıklar da martla beraber uçar giderdi. Ama, bu sene durum başka. Bütün bir sene kurdeşen döktüğümüz için, Mart ayı kurtuluş ayı oldu bize.

`Mart martladı, tavuk yumurtladı`
Evet, ben bu yazıyı 1 Mart`ta yazdığım için bugün nasıl bir durumla karşı karşıya kaldığımızı tam bilemiyorum. Ama eminim biraz olsun normal hayata dönmeye başlayacağız. Aylardır kapalı olan işyerlerimiz açılacak. Okul bahçelerinde yeniden çocukların sesleri yükselecek. İşte onun için bu ay, tavuğun yumurtladığı ay olacak bizim için. Haydi hep beraber haykıralamım; HAYIRLI MARTLARRRRR...

Çanakkalenin çalışkan kadınları!
Geçen hafta ailemi ziyaret için Biga`daydım. 60 bine yaklaşan Biga merkez nüfusuyla birlikte 90 binlik en büyük ilçemiz olan ilçede, kadın çalışan sayısının müthiş derecede arttığını farkettim. Yaklaşık üç saatte 10 bin adım yürümüşüm. Kısmen kapalı olmasına rağmen küçük işletmelerin yüzde 90`ında kadınlar çalışıyordu. Bunlar üniversite öğrencileri falan da değil, onu da belirteyim.

Biga`da işgücü sanayi alanında zaten yoğun. İÇDAŞ, DOĞ-TAŞ ve Biga Organize Sanayi`nde yoğun bir işçi kesimi var. Ama Biga`nın çalışkan kırsal kadınları kadar, şehir hayatı diyeceğimiz merkezinde de kadınlar evde oturmuyor. Yine Çan`daki Kaleseramik, Kalebodur fabrikalarında da kadın çalışan sayımız küçümsenmeyecek durumda.

Rekor DARDANEL`de...
Evet, Çanakkale`nin kadınları çalışkan. Çalışmak, evine ekmek götürmek kadınlarımızı da mutlu ediyor. İşte Dardanel`de de müthiş bir kadın istihdamı mevcut. Dün itibariyle Niyazi Önen`den aldığım rakam şu; 2254 çalışanın, 1485`i kadın. Bu çok büyük bir rakam Çanakkale için. Fabrikanın üçte ikisi kadın çalışan.

Bizim gibi küçük ölcekli bir nüfusa sahip bir il için, bu rakamlar gerçekten büyük. Ve bir o kadar da mutluluk verici. Kadınlarımızın üretimin içinde olması, tarım hayvancılık sektörünün dışında kadın çalışan sayısının Türkiye genelinin üstünde olduğunu gösteriyor.

Biraz erken olacak ama, 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü de canı gönülden kutlamak istiyorum bugün... Çalışan elleriniz dert görmesin.