havadurum

İDA Sanat ve Spor Merkezi

4829
İDA Sanat ve Spor Merkezi Çanakkale`nin önde gelen sanat ve spor merkezi olarak yerini aldı. Birbirinden değerli usta eğitmenlerin bir araya gelerek kendi bünyelerinde kurdukları , `DÜMTEKA Ritim Atölyesi, DOKU Sanat ve Beceri Atölyesi, İDA keman, piyano, gitar, ritim, jimnastik ve yoga... atölyelerinin` birleşmesi ile hayata geçen İDA Sanat ve Spor Merkezi, 7`den 70`e her kesime profesyonel eğitmenler tarafından branşlarında kurulan atölyelerde eğitim vermeye devam ediyor. Kısa sürede en çok tercih edilen sanat merkezlerinden biri galine gelen İDA Sanat, pandemi sürecinde de birebir eğitimlerle çalışmalarını sürdürürken, atölye eğitmenleri kendilerini, çalışmalarını ve İDA Sanat bünyesinde hayat geçirmek istedikleri hedeflerini Çanakkale Olay`a anlattılar. Çanakkalelilerin sanat ve spora gerçek anlamda yatkın olduğunu belirten eğitmenler doğru materyaller, doğru yönlendirme ve disiplinli bir çalışma ile alanında uzmanlaşabilen birçok sanatsever kazandırabildiklerini ve çalışmalarını bu yönde ilerlettiklerini ifade ettiler. Yine kısa vadede en büyük amaçlarının İDA Sanat ve Spor Merkezi`ni bir sanat akademisine çevirmek olduğunu belirten eğitmenler, kentin sanat ve spor çalışmalarının kalbi olmayı hedefliyor. 
İDA Sanat`ın alanında uzman atölye eğitmenleri atölyelerini ve çalışmalarını şu şekilde anlattılar; 
"Kısa gelecekte kentim sanat ve spor akademisi olacağız"
DÜMTEKA Ritim Atölyesi eğitmeni Özgür Evren; "Ritim aşkım çocuk yaşlardan bu yana darbukanın sesi ile başladı. TV programlarında ritme vurarak eşlik etmeye başladım. Tanıştığım insanların yardımı ile çalışmaları hızlandırıp, 18-19 yaşlarında profesyonel olarak sahnelere çıkmaya başladım. 2006 yılında Çanakkale`ye geldim ve müzik çalışmalarıma burada devam ettim. ÇOMÜ Güzel Sanatlar`da ritim topluluğu kurarak çeşitli etkinlik ve festivallerde gösteriler yaptık. Yine yerel gruplarla ve korolarla çalışmalarım devam etti. Çanakkale`de ilk olarak rahmetli Çanlı Nevzat Demir`in korosunda başladım. Daha sonraki süreçte insanları ritimle tanıştırmaya başladım. Doğru enstrüman, doğru çalım tekniği... derken, 2013 yılında ritmi daha geniş kesimlerle buluşturma niyetine girdim ve 2015 yılında DÜMTEKA Atölyeyi kurdum. Birbirinden değerli ustaların desteği ile Çanakkalelileri ilk olarak toprak darbuka ve diğer ritim enstrümanları ile buluşturmaya başladık. O günden bu güne kadar yaklaşık 6 yıldır devam ediyoruz. Bu çalışmalar kapsamında İDA Sanat`la buluştuk ve DÜMTEKA Atölye olarak İDA Sanatla devam ediyoruz. İDA Sanat Merkezi bünyesinde DOKU Sanat ve Beceri Atölyesi yine İDA Sanat bünyesinde gitar, keman, yoga, jimnastik... gibi birçok farklı dalla, burayı bir sanat merkezi haline dönüştürdük. Yavaş ama emin adımlarla gidiyoruz. Önceliğimiz insanlara doğru materyallerle buluşturmak ve yine ritim duygusunu geliştirmek. Özellikle 3-4-5 yaş gruplarında ritmik duyguların çocuklara yaşamlarında ne kadar faydalı olduğunu görüyoruz. Bu gelişmeyi aileler bizlere gelip kendileri aktarıyorlar. Sağ sol, birlikte hareket, dur kalk... çocukları bir sistemin içerisine sokuyor, birçok duyusu ve duygusu aynı anda çalışarak gelişme gösteriyor. Yine çocuklarda ve yetişkinlerde bir yetenek görürsek hemen onu ekstra çalışmaya alıyoruz ve yönlendiriyoruz. Bu şekilde devam ediyor. Hedeflerimizin arasında kısa gelecekte burayı bir akademi haline çevirmek. Atölye çalışmalarının yanında atölye bazlarında workshoplarımız devam ediyor. Yine Türkiye`de alanında tanınmış, ritim, resim, müzik, spor... gibi dallarda tanınmış isimleri buraya davet ederek Çanakkalelilerle buluşturmak gibi etkinliklerimizde olurken, atölyeler bünyesinde kurduğumuz gruplarla etkinlik ve gösteriler düzenliyoruz." 
"Amacımız şehrin kültür sanat dokusuna katkıda bulunmak"
DOKU Sanat ve Beceri Atölyesi Eğitmeni Göksu Aşnaz; "Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ayrıca ÇOMÜ Eğitim fakültesi Resim Öğretmenliği mezunuyum. Her yaş grubuyla sanatsal faaliyetlerde bulunmuş olup bağımsız duvar resimleri kişiye özel tasarım çalışmalarda yapmaktayım. İDA Sanatla maceramız uzun süre farklı okullarda öğretmen olarak çalışmamın ardından bir resim atölyesi yaratma fikriyle başladı. Yine birçok arkadaşın bir araya gelerek kolektif bir şekilde oluşturduğu sanat merkezi olması ve hedeflerinin aynı yönde olması bizleri İDA Sanat çatısı altında bir araya getirdi. 7`den 70`e farklı tarzlarda resim atölye eğitimlerinin yanı sıra, birebir workshop etkinlikleri, yetenek sınavlarına hazırlık, hobi atölyeleri... gibi etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. İDA sanattaki hedefim sanat dallarına gönül vermiş her yaş grubundan insana sanatsal birikimlerimi aktarmak, yeni projelerde bir araya gelmek ve şehrin kültür sanat dokusuna Doku Sanat olarak katkıda bulunmak. Özellikle teknolojiyle gereğinden fazla zaman geçiren nesillerin sanatı ve kültürü unutmamalarını sağlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum." 
"Yeteneklere katkıda bulunmak mutluluk verici"
İDA Keman, Piyanı ve Şan Atölyesi eğitmeni Merve Kaya; "Çanakkale Biga doğumluyum. Eğitim hayatıma Çanakkale`nin Eceabat ilçesinde başladım. Ortaokul müzik öğretmenimin müzik yeteneğimi keşfedip beni H.A.T. Çanakkale Güzel Sanatlar Lisesine yönlendirmesiyle müzik eğitimime başlamış oldum. Lisenin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümünü bitirerek öğretmenlik hayatıma ilk adımlarımı attım. Resim ve Heykel öğretmenimiz Göksu hocamızın sayesinde İDA Sanat ekibiyle tanışıp kısa zamanda güzel bir ekip oluşturduk. Keman, piyano, müziksel işitme okuma yazma ve müzik atölye çalışmaları ve etkinlik hazırlıklarının yanı sıra yine bu alanlarda bölümlere hazırlık eğitimleri veriyoruz. Özellikle, Çanakkale gibi sanata ve spora yatkın bir kentte bu alanlarda birbirinden yetenekli insanlarla bir araya gelerek kendilerine bir şeyler katabilmek mutluluk verici. Amacımızda bu yöndeki çalışmalarımızı daha ileriye taşıyarak kentin önemli sanat merkezlerinden birisi olmak"

"İDA, birikimlerini genç nesillere aktaran bir grup eğitmen..."
İDA Gitar Atölyesi Eğitmeni Umut Aksoy; "10 yılı aşkın süredir Çanakkale`de ikamet ediyorum ve bu süreçte müzisyenlik yaparak öğrenciliğimi geçirdim. Pandemi dönemine kadar aktif olarak çeşitli organizasyonlarda orkestra ve solo olarak gitar çalıp vokal yaptım. Bunun yanında birikimlerimi yeni nesillere ve müziğe merakı olan kişilere aktarmaya başladım. İDA sanat bir grup sanatçının bir araya gelip birikimlerini genç nesillere aktaran bir grup eğitmen tarafından oluşturulan bir platform. Burayla bir müzisyen arkadaşım vesilesiyle tanıştım ve şuan aktif olarak gitar eğitimlerimiz devam etmekte. Kişiye göre belirlediğimiz bir çalışma sistemimiz var. Bu etkinliklerimize her yaştan sanat eğilimi olan insanlar katılabiliyor. Keyifli bir etkinlik diye düşünüyorum." 
"Sanat, spor, sakinlik ve denge..."
İDA Yoga Atölyesi Eğitmeni Ben Gülsüm Çelik; "Spora ilk atletizm ile başladım ve hayatim boyunca benimle beraber ilerleyen bir dal oldu. Maliye ve muhasebe okumama rağmen bir nokta da spor ağır bastı ve eğitmen olmaya karar verdim. Yıllar sonra yolum Yoga ile kesişti ve Yoga Eğitmeni oldum. Buranın aktif sanat atölyesi olması ve Yoga`nın da sanat ve spor açısından harmanlanmış bir dal olmasından burasının yoga için uygun bir yer olduğunu hissettim ve Özgür Bey ile epey sıcakkanlı sohbet edince Yoga`yı burada canlandırmak istedim. Yoga hikayesi, mistigi, tarihi ve asanalari ile derin bir birlik içindeyim ve bunları icra ediyoruz. Yoga`yı insanlara tanıtmak insanların doğru nefes farkında bir zihin ve tüm vücuduna sakinlik denge güç sunmaya çalışıyorum."
(Eren Aşnaz)
Paylaş