havadurum

İHD; "Pişkin serbest bırakılsın"

1728

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi, Ocak ayında tutuklanan ve halen cezaevinde bulunan İnsan hakları savunucusu Hayrettin Pişkin’in serbest bırakılmasını istedi. İHD MYK üyesi ve Çanakkale Şube yöneticisi Hayrettin Pişkin, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların ‘terör örgütü propagandası’ olarak nitelendirilerek 20 Ocak tarihinde gözaltına alındı ardından da 24 Ocakta tutuklandı. İHD Çanakkale Şubesi tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda gözaltı ve tutuklamaların artmasının ülke için kaygı verici olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada; “Son zamanlarda insan hakları savunucularına yönelik gözaltı, tutuklama gibi baskıların artışı, ülkemiz ve geleceğimiz açısından oldukça kaygı vericidir. İHD MYK üyesi ve Çanakkale Şube yöneticimiz Hayrettin Pişkin, sosyal medya paylaşımı nedeniyle ‘Terör örgütü propagandası yapma’ iddiasıyla, 20 Ocak tarihinde gözaltına alınmış, 24 Ocak 2018 tarihinde tutuklanmıştır. İHD’nin kuruluşundan bu yana insan hakları mücadelesi veren aktivistimiz, Çanakkale kamuoyunca yakından tanınmaktadır” denildi.

 
“Pişkin insan hakları için mücadele verdi”
Hala tutuklu olan Hayrettin Pişkin’in birçok insan haklarına yönelik yapılan etkinliklerde yer aldığı vurgulanan açıklamada; “Mülteci sorunlarından kadına yönelik şiddete, hayvan hakları ihlallerinden emeğin sömürüsüne, ırkçı söylemlerle ötekileştirilenlerden darbe ve vesayet mağdurlarına, linçe maruz kalanlardan yardıma muhtaç evsizlere, çocuk istismarından dezavantajlı kesimlerin mağduriyetine kadar, geniş bir yelpazede hak ihlallerine karşı mücadele etmiş, mağdurlara destek vermiştir. Önleyici insan hakları savunuculuğu faaliyetinde bulunmuş ve birçok hak ihlalinin yaşanmasına engel olmuştur. Şiddet içermeyen, şiddete çağrı yapmayan her türden görüş ve düşüncenin, çok farklı mecralarda özgürce ifade edilebilmesini şiar edinmiştir” denildi.
 
“İfade özgürlüğü olarak değerlendirilmeli”
Düşünce ve ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi gereken düşüncelerinden ötürü Hayrettin Pişkin’in tutuklandığı belirtilen açıklamanın devamında; “Facebook paylaşımını da bu saikle yaptığını, kolluk ve mahkeme nezdinde açıkça ifade etmiştir. OHAL koşulları bahane edilerek, en ufak bir paylaşımın, basit bir beyanatın, terör örgütü propagandasına yorulması, insan hakları savunucularının gözaltına alınmak ve tutuklanmak suretiyle sindirilmeye çalışılması kabul edilemez. BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ni bir kez daha hatırlatıyoruz. Hukuksuz bir şekilde tutuklanan yönetici ve aktivistlerimiz derhal serbest bırakılmalıdır” ifadeleri yer aldı.
(Haber Merkezi)
Paylaş