DOLAR 32.3382 %0.10
EURO 35.2115 %0.09
G.ALTIN 2246.7602 %0.14
BITCOIN 66240.2105 %-1.66
ETHERIUM 3435.6081 %-2.03
havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

İKİ ACI KAYIP..

Değerli okurlarım insanlık tarihi, olaylardan çok kişileri yazar. Çünkü gerçekleşen her olayın başkahramanı kişilerdir.

7963

 

 

***

*Şimdiye dek hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde olarak tırmanmamıştır.     ‘Elleri cebinde tırmanmayan’ iki ünlü spor adamımızdan söz etmek istiyorum. Ne yazık ki onları on gün arayla yitirdik. Ülkemiz ve Çanakkale’miz adına üzülmemek elde değil, çok acı iki kayıp…   

            1 – Çanakkale Deniz ve Kara Savaşlarının hurafelerle değil, gerçekleriyle öğretilmesinde büyük katkı sağlayan Tarihçi-Yazar Mehmet İhsan GENÇCAN hocam, 90 yaşında bu fani dünyadan 13 Haziran günü göçtü. Hocam diyorum çünkü benim Atletizm sporunda ilk antrenörümdür. Onu 22 Eylül 2018 günü Cevat paşa mahallesindeki evinde ziyaret etmiş, yıllar sonra anılarımızdan söz ederek yaklaşık 3 saat kadar sohbet etmiştik. İyi ki de etmişiz, meğer o son ziyaretimmiş…

·         Mehmet hocama, 18 Mart Stadyumunda zamanın Çanakkale Valisi Celalettin Tüfekçi’ye Conk Bayırında Kemal Yeri Mevkiinden aldığım toprağı takdim ederken çekilen fotoğraf karesinde üçümüzün olduğu tarihi fotoğrafı çerçeveletip hediye ettiğimde; “Turgut bu fotoğraf bende yok… Bu duyarlılığın için çok teşekkür ederim” demişti.

Kendisi de bana yayımlanmış 5 kitabını imzalayarak armağan etti. Eserinin birini “Sayın Çamer seni çok seven bir insan olarak bütün duygularımla sunuyorum.” Bir diğerini de “Sayın Çamer bu kitabımı sana sunmaktan gurur duyuyorum. Sevgilerimle.” diyerek imzalamış. Kitaplarının henüz ikisini okuyabilmiştim.

-Yarım asır sonra karşı karşıya gel.. 8.5 ay sonra cenazesine git! Bu nasıl bir süreçtir? Duygu seline kapılmamak mümkün mü? Şükürler olsun, iyi ki Çanakkale’mizin canlı tarihi sevgili hocam M. İhsan Gençcan’ı ziyaret etmişim. Üç gün sonra 26 Eylül’de “ÇANAKKALE’NİN YAŞAYAN TARİHİ KİŞİSİ…” başlıklı yazımı bu köşede yazmıştım.

Yazımın bir yerinde; 1929 doğumlu olan Gençcan hocam için “Sevgili hocam şu an doksanlı yaşlarında.. Bana da ömür katsın diye onunla mümkün olduğunca dirsek temasında olacağım” diye yazmışım.

Ancak bundan böyle onunla dirsek temasım maalesef olamayacak!.. Çok üzgünüm, bu yazı vesilesiyle  Gençcan ailesine bir kez daha sabırlar diliyorum…

            * ( Dileyen okurlar arşive girerek yazımın tamamını okuyabilir.)

                                                                       ***

            2 – Ülkemiz adına ikinci kayıp Yücel SEÇKİNER. Atletizmle ilgisi olduğu için Yücel Ağabeyi de yakından tanıma onur ve ayrıcalığına sahibim. Milli Atlet, Bakan, Milletvekili, Siyasetçi, Sporcu Seçkiner spor branşları konusunda en donanımlı şahsiyetlerden biriydi.

            Onu özetle tanıtırsam; Kara Harp Okulu’ndan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünden mezun olmuş. Almanya’da Köln Spor Akademisinde kurs görmüş, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Dünya Ordulararası Atletizm Teknik Komite Üyeliği, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Liyakat Madalyası, 19’ncu,20’inci ve 21’inci Dönem Milletvekilliği, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı… Başta Atletizm olmak üzere 22 spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesine sahipti. 35 kez Milli Sporcu olarak yarışmalara katılmış.

*(Bu kadar çok spor branşında formasyon kariyer sahibi olan başka bir kişiye rastlamadım. Milletvekili, Genel Müdür olarak da sporumuza önemli hizmetleri olmuştur.)

"Atletizmi Yaşatanlar" ve Sporda Genel Bilgiler" adlı iki adet eseri var. Her iki eserini de imzalayarak bana da armağan etmişti.

***

Sevgili Çanakkale OLAY okurları yakından tanıdığım ve 10 gün ara ile iki değerli insanı yitirmenin hüznünü yaşıyorum. Her ikisinin de ruhları şad, mekanları cennet olsun.

            İnanır mısınız… bu satırları yazarken şu anda Alman Teorik Fizikçi Albert Einstein’nın bir cümlesi aklıma geldi; “Geleceği hiç düşünmem; ansızın geliverir.”

            Ne demek istediyse! Herhalde anı yaşayın, öteki dünyayı düşünmeyin mi demek istemiş! Anlayamadım… Siz anladınız mı?

                                                                       *

SON SÖZ: Siz siz olun yine de ‘geleceği’ düşünün. Geç mi gelir ansızın mı geliverir,kafanıza takmayın. Ben takmıyacağım!.. T.Ç.