havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

İMAM BÖYLE OLUR...)))

Değerli okurlarım Malatyalı imam Celal Tilgen'in vaazlarından alıntı yaparak paylaşıyorum. Eminim ki sizlerde okuyunca şaşıracaksınız.

9561

 *İmam TİLGEN aşağıdaki vaazlarını 2012 yılında yapmış. Ancak şimdi de ayni görevde mi bilmiyorum. Celal Tilgen, Malatya’da ki Şeker Camii’nin imamı Şeker Hoca. Ama bu lakabı sadece camiye borçlu değil.

- Vaazlarını Laptopla veriyor. Vaaz arası reklam alıyor.

- Vaazını “Malatya Spor Galatasaray’ı yensin, amin” diye bitiren ama kimseden tepki almayan bir din adamı.

Şeker Hoca alem bir hoca:

“Peygamberimiz yaşasaydı cipe binerdi, zaten devenin de en iyisine binmiş!” diyor.

Teravih namazında eli boş gelen kadınlara:

“Televizyon programlarına börek çörek yapıp gidersiniz, buraya eliniz boş geliyorsunuz!” diye takılıyor.

Yaşını sorduğunuzda ‘52 Modelim!’ diyor.

İşte Sorular ve Yanıtları:

*Cemaatiniz camiden taşıyormuş. Nedir bunun esbab-ı mucizesi?

“Zebanilerden, cehennemde kaynayan kazanlardan, cehennem ateşinde yananlardan bahsetmem. Cami korkutma yeri değil, sevdirme yeridir. Adam camiye zaten dert, ızdırap içinde geliyor. Bir de cehennemden mi bahsedeceğiz?”

*Camide promosyon uygulamanız varmış?

“Camileri caminin monoton havasından kurtarmak lazım. Camiye gelen çocuklara camiyi sevdirmek gerekir. Onlara sorular soruyorum, bilseler de bilmeseler de şehirlerarası bilet, çeyrek, cumhuriyet altını veriyorum.”

  *Camilerde niye sürekli ayakkabılar çalınır?

“Bizde ayakkabılar kaskoludur. Ayakkabısı çalınana ayakkabı alıyorum!”

*Hep böyle grand tuvalet mi giyersiniz?

“İslam dini cübbe, sarık, takke ve tespihten ibaret değildir. Peygamberimiz sıcak iklimde yaşadığı için entari giymişti. Kutuplarda yaşasa öyle mi giyecekti?”

*Hurafeler ve batıl inançlara niçin bu kadar itibar ediliyor?

“Şiddetle karşıyım. Gidiyorlar türbelere, çaputlar bağlıyorlar, ‘Al sana göbek, ver bana bebek!’ bunlarla uğraşıyorlar. Malatya’da Keşaf Baba Türbesi var. Bir baktım kadınlar türbenin etrafında neredeyse içki kokteyli yapıyorlar. Yakını içki içen eline viski, şarap, rakı ne varsa mezara getirmiş. Şimdi bu adam kalksa bunları kovalasa haklı değil mi? Bunlar dini, takvim yapraklarında, cami diplerinde öğrendikleri için oluyor.”

  *Cuma namazının farzını kıldırıp cemaati gönderdiğiniz oluyormuş niye?

“Bu memleketin 330 milyar dolar borcu var.. (Burada izninizle araya gireyim.. Borç 2018’de 600 milyar dolara yükseldi.) Namazın farzını kıldırdıktan sonra; ‘Haydi şimdi gidin çalışın, memleket düzlüğe çıksın!’ diyorum.

Şeker Hoca vaazına devam ediyor:

- “Şeker camiine yalınayak gelinmesini yasakladım. Ayağında mantar, egzama, başka hastalık olabilir. İnsanlar o ayakla basılan yere secde ediyorlar. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısına cemaate galoş giydirelim dedim. Henüz alamadım ama 1000 tane alıp camiye koyacağım.”

- “Bir gün sabah namazı için camiye gelmiştim. Üstünde hırka olan birini gördüm ama çok karanlıktı, tanıyamadım. ‘Kimsiniz?’ dedim, “Turgut Özal’ım” dedi. O sırada Başbakandı. Korumalarını atlatıp gelmiş. Annesi Hafize Hanımla tanıştırıp aile imamları olmamı, dini konularda onları yönlendirmemi ve yılda 5 kere hatim indirmemi istedi.

- Babam için 5 kere hatim indirmiyorum, ancak 1 kere yapabilirim! Dedim.

- Pekiyi öldükten sonra mezarıma 5 yıl boyunca gelip dua okur musun? Dedi.

- Ya Amerika’da, Arabistan’da ölürseniz nasıl geleyim? Dedim, onu da kabul etmedim. Ama 4 yıl boyunca Özal ailesinin aile imamlığını yaptım.

- Bir zaman cami yapıldığı zamanlarda 4 avize gerekiyordu. Halde çalışan birine; ‘Sen camiye avizeleri getir, ben senin reklamını yapayım!’ dedim.

- Cami doluyken cemaate; Namazın farzı kaç diye sorsam aramızda bilen olur, bilmeyen olur. Hadi ondan da vazgeçtim, abdestin farzını sorsam onu da bilen olur, bilmeyen olur…  Ama kaliteli, ucuz sebze ve meyvenin hal binası NO: 47 Şahin Topaloğlu’nda satıldığını bilip oraya gidersiniz! Dedim.

Topaloğlu 15 gün sonra avizeleri getirdi.

“Hocam, gelen giden benim dükkanı soruyor, caminin başka ihtiyacı var mı?” diye sordu.

            -Bir ara dünya kupası maçı vardı. Birkaç rütbeli kişi teravih namazını da, maçı da kaçırmak istemiyordu.

            ‘Hocam ne yapacağız?’ diye sordular. ‘ Teravihe gelin, hızlı kıldırıp sizi maça yetiştiririm!’ dedim. Birkaç rekatı hızlı hızlı kıldırdım. Sonra biraz rölantiye almışım. Maça geciktiler.

            -Hocam ne yaptın? İyi gidiyordun, sonra birden yavaşladın? Dediler. “Yahu radara yakalandık!.. Görmediniz mi, cemaatin arasında Malatya Müftüsü vardı?” dedim.

                                                                       *

NOT: Türkiye’de 100 bini aşkın camide imam Celal Tilgen gibi kaç imam vardır acaba, merak etmez misiniz!?

ANMA: Yarın, Uğur Mumcu’nun katledilişinin 26. Yıldönümü. Işığı yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Onu özlem ve saygıyla anıyorum… T.Ç.